Τη βαλεριάνα ή βαλεριανέλα την έμαθα εδώ Ιταλία και την λάτρεψα γιατί έχει τρυφερά στρογγυλεμένα πράσινα φύλλα, με ήπια γεύση.Τολμώ να πω ότι θυμίζει ξηρούς καρπούς.Την πρώτη φορά την έφαγα σκέτη χωρίς σάλτσες και ξετρελάθηκα.Από τότε τη φτιάχνω με διάφορους τρόπους και ανάλογα με τα κέφια.Δε βάζω πολλά υλικά για να μη χάνεται η γεύση.
Απλή,εύκολη,νόστιμη και πρωτότυπη σαλάτα για τραπέζι και μη αυτή που σας προτείνω σήμερα συνεπώς.
Υλικά
200 γρμ βαλεριάνα
ένα φλυτζανάκι καθαρισμένα καρύδια
10-15 φέτες παρμεζάνα
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι
φρέσκο πιπέρι μαύρο προαιρετικά
Δεν έχετε πολλά να κάνετε.Πλένετε και στεγνώνετε τη βαλεριάνα.Κόβετε την παρμεζάνα σε φέτες,εγώ έχω αυτή την ειδική σπάτουλα που κόβει σε φέτες τα τυριά.Ελαιόλαδο,ξύδι μπαλσάμικο και αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα σας.
Εντιτ:
Λίγες φωτογραφίες επειδή μου ζήτησε η Ξανθή.Ιταλία τη βρίσκω σε λαική και σούπερ-μάρκετ όπως σας τη δείχνω.Ελλάδα την έχω δει σε γνωστά μεγάλα σούπερ μάρκετ στις έτοιμες σακούλες.Στη 2η φωτογραφία φαίνονται οι ρίζες της,κάντε ζουμ.
Η βαλεριάνα που χρησιμοποιείται για αφέψημα υπνωτικό και αγχολυτικό είναι η Valeriana officinalis ενώ το σαλατικό Valeriana locusta.Είναι και οι δύο τις ίδιας οικογένειας.