Thursday, August 30, 2012

Φαλάσσαρνα

Μία άλλη βόλτα που προτείνεται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα που διάβασα για την Κρήτη ειναι τα Φαλάσσαρνα.Είναι μια απέραντη παραλία με λευκή χοντρή άμμο ,δροσερά καθαρά πρασινογάλαζα νερά.Η παραλία ψηφίζεται όπως διάβασα κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις προτίμησης.











Εγώ προτίμησα και πήγα στις τελευταίες ακτές και σε έναν μικρό κολπίσκο που ειναι οργανωμένη από ομπρέλες και είχε ήρεμο κόσμο κυρίως οικογένειες και ζευγαράκια. 



Στο δρόμο για τα Φαλάσσαρνα λίγο μετά την πόλη του Καστελίου και πριν το λιμάνι που φεύγουν τα καράβια για την εκδρομή Γραμβούσα και Μπάλο, στα αριστερά του δρόμου (δεξιά είναι η θάλασσα) μέσα σε μία σπηλιά είναι φτιαγμένο ένα εκκλησάκι.











Έχει ένα μονοπάτι δίπλα στη βρύση που με ξεδίψασε που μπορείς να κατέβεις να κολυμπήσεις σε απόμακρα βράχια για όποιον αρέσουν οι βουτιές. 



Είναι ένα μικρό στολίδι που περνάς και αν δεν το ξέρεις το προσπερνάς γιατί από το δρόμο νομίζεις ότι ειναι ένα άλλο εκκλησάκι και συνεπώς για τους λάτρεις των διαφορετικών το προτείνω.

Friday, August 24, 2012

Ελαφονήσι

Πάμε στο νησί με τα ελάφια ρωτάω τον καλό μου.Με κοιτάζει με απορία και με ρωτάει Ελαφονήσι αλλά ελάφια δε θα δούμε,Γαϊδουρονήσι αλλά είμαι σίγουρος οτι γαϊδούρια δε θα δούμε,Πρασονήσι (πέρσι στη Ρόδο) αλλά πράσινο δεν είχε γιατί τα λένε έτσι.Δεν ξέρω του απαντάω αλλά από γαϊδούρια να είσαι σίγουρος θα δούμε πολλά,δίποδα!Εμπλούτισε και φέτος το λεξιλόγιο του.




 Το Ελαφονήσι μπροστά μας



Περνώντας για το νησί

Πίσω μεριά από το Ελαφονήσι,υπέροχα νερά.


Μεγάλη,οργανωμένη και πανέμορφη παραλία με ροζ άμμο.Γεμάτη κόσμο αλλά δεν ένιωθες ασφυκτικά.Για να περάσεις στο νησί περπατάς πάνω κάτω 100 μέτρα και βρίσκεσαι σε έναν μικρό παράδεισο.Εννοείται ότι περάσαμε και κάτσαμε πολλές ώρες μέσα στα κρυστάλλινα νερά γεμάτα ψάρια.Δεν έχει σκιά γι'αυτό όσοι περνάτε με παιδιά και θέλετε να μείνετε εκεί να θυμηθείτε ομπρελά.




Προσοχή απαγορεύεται να κατασκηνώσετε,να μαζέψετε άμμο,να κόψετε από τα δέντρα.Τα έρμα τα κοχύλια αφήστε τα στη θάλασσα γιατί σε λίγο θα τα βλέπουμε μόνο στις φωτογραφίες.Το ροζ της άμμου οφείλεται από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια.







Έχει τα μπαράκια του,τις ντουζιέρες του και τουαλέτα επί πληρωμή 0,50€.Το μέρος ειναι πεντακάθαρο εκτός από το πάρκινγκ,τι περίεργο να αφήνει ο καθένας εκεί όλο τα σκουπίδια του;Είναι μακράν από τις πιο ωραίες παραλίες που έχω δει στα ελληνικά νησιά μας και γι'αυτό πήγαμε δυο φορές αλλά θα ξαναγυρναγα πολύ ευχαρίστως!

Tuesday, August 21, 2012

Βρύσες

Για να πάμε στα Σφακιά περάσαμε από πάρα πολλά χωριά.Σταματήσαμε πολλές φορές για να απολαύσουμε τη θέα,τη βλάστηση και φυσικά όποιο κατσίκι μας κοίταζε.







Στο χωριό Βρύσες μου'χε μιλήσει η φιλενάδα μου και μου'χε πει αν περάσω να σταματησω να φάω γιαούρτι γιατί ειναι φημισμένο.Το χωριό  είναι μικρό,καθαρό και με φιλόξενους ανθρώπους.Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μεγάλη γέφυρα κι από εκει περνάνε 3 ποτάμια και διάφορα ρυάκια.





Εχει πάρα πολλά πλατάνια και η αλήθεια ειναι οτι λιγο αισθάνθηκα να βρίσκομαι στα μέρη που μεγάλωσα.Κάτω από τα πλατάνια έχει διάφορες καφετέριες πεντακάθαρες και προσεγμένες.Ήταν περίπου 11 το πρωί και συνέχεια σταμάταγε κόσμος,κυρίως ξένοι και ειδικά Γάλλοι.Απ΄τις κουβέντες τους και από τον τουριστικό οδηγό που κράταγαν κατάλαβα οτι το χωριό διαφημίζεται.




Πήρα το γιαούρτι μου με το θυμαρίσιο μέλι,καλιτσούνια γλυκά ζεστά με μπόλικο μέλι από πάνω και δυο ελληνικούς!Το γιαουρτι με το μέλι δεν ηταν τίποτα το ιδιαιτερο αφού με τέτοια εχω μεγαλώσει.Ειδικα το μέλι που'χαμε μας το'φερναν πάντα από το χωρίο ελατίσιο και θυμαρίσιο.Μπορώ να σου πω αν ειναι νερωμένο ή ζαχαρωμένο.Για έναν ξένον ομως ειναι καταπληκτικο!Σας μεταφέρω ότι κρυφάκουσα από τις διπλανές παρέες.





Αξίζει λοιπόν να περάσεις και να σταματήσεις για την ομορφιά του,τη γαλήνη του,για την καθαριότητά του και για την ευγένεια των ντόπιων.Φαντάζομαι το βράδυ πόσο δροσερά ειναι κάτω από τα πλατάνια.

Sunday, August 19, 2012

Aperitivo σπίτι μου

Για το Happy hour ή aperitivo σας ειία μιλήσει παλιότερα σε άρθρο.Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω ένα στο σπίτι να δούμε πως θα βγει κι αν θα αρέσει.Λίγο πολύ όλοι μας νιώθουμε προσωπικά τα οικονομικά προβλήματα και ο καθένας προσπαθεί με το τρόπο του να κάνει οικονομίες.Τα έβαλα κάτω και σκέφτηκα είμαστε δυο άτομα το απεριτίφ ειναι μέσο όρο 7€ και άλλα 3€ τα εισιτήρια μας βγαίνουν 20€.Μαζευτήκαμε 7 άτομα και μου ήρθαν πεσκέσι με 2 μπουκάλια κρασί,2 μεγάλα μπουκάλια μπύρα και μια sprite.Μαζί με τα δικά μου κρασιά αφήστε πόσα μαζευτήκανε και πόσα καταναλώθηκαν.
Εγώ έφτιαξα δυο παγωμένες σαλάτες με ζυμαρικά,μια τυροκαυτερή,ένα μπεκρή μεζέ και κους κους.Αγόρασα 2 μεγάλες μπαγκέτες και 250γρμ αλλαντικά κομμένα λεπτά,προσουτέλα και σπιανάτα που ειναι πικάντικo.Απ'ολα αυτά έμειναν λίγα ζυμαρικά που ήταν το μεσημεριανό μου για την επομένη.Καλοκαιράκι και δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε με το πιο καλοκαιρινό και δροσερό φρούτο,καρπούζι.

Φουζίλι με καλαμπόκι,τόνο και αυγά.Λείπει η μοτσαρέλα γιατί ένας από τους καλεσμένους δυστυχώς ειναι αλλεργικός σε οποιοδήποτε γαλακτομικό.


Φαρφάλες με πέστο,φρέσκα ντοματάκια και φρέσκια μοτσαρέλα




Μας άκουσε η γειτονιά απ'τα γέλια,τις κουβέντες και τα κουτσομπολιά.Η ζέστη και η υγρασία λίγο μας κούρασε αφού εδώ έχουμε ένα μίνι καύσωνα και σε λίγες μέρες θα χτυπήσουμε 40.Μάθαμε και τα υπέροχα νέα που μας είπε μια φίλη,20 Ιουλίου 2013 έχω γάμο στο Σικελία.Θα ειναι ξεχωριστός γιατί η κοπέλα προέρχεται από μια περιοχή που ονομάζεται Piana degli Albanesi.Όταν μιλάει διάλεκτο ειναι αρχαία αλβανικά μου εξηγούσε και ενώ όλοι ειναι καθολικοί πολλές γιορτές και ειδικά ο γάμος εχει πολλά στοιχεία από την ελληνορθόδοξη εκκλησία.


Τα φαγητά ήταν λοιπόν απλά γιατί κι εμείς είμαστε απλοί.Να φανταστείτε ξέχασα απ'τα γέλια και τα μπουρου μπούρου να κόψω φρέσκα λαχανικά που εδώ τα βρίσκεις στα happy hour.Αγγούρι,καρότο,πιπεριές και φινόκιο κομμένο σε χοντρές λωρίδες και ωμές.Δίπλα κάποια σάλτσα για να βουτας κάτι σα fingerfood.Όρεξη να υπάρχει,καλή παρέα και καλή θέληση.


Friday, August 17, 2012

Βάι,το φοινικόδασος

Μετά την Κνωσό και αφού είχαμε διανύσει τη μισή Κρήτη συνεχίσαμε για το πιο γνωστό φοινικόδασος του νησιού και της Ελλάδας το Βάι.Βρίσκεται στην ανολιτική πλευρά του νησιού στο νομό Λασιθίου.

Είναι προστατευόμενη περιοχή για να μπούμε και να αφήσουμε το αυτοκίνητο πληρώσαμε αν θυμάμαι καλά 2,5€.Η παραλία ειναι οργανωμένη με ομπρέλες,καφετέρια και ένα ταβερνάκι που δεν καθίσαμε.






Σ'ένα απ'τους πολλούς τουριστικούς οδηγούς που διάβασα για την Κρήτη έγραφε ότι ένας θρύλος θέλει Άραβες πειρατές που βγήκαν στην παραλία πέταξαν τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.


Να σας πω,δεν ενθουσιάστηκα.Ίσως έχει γίνει πολύ διαφήμιση όλα αυτά τα χρόνια,ίσως ειναι πάρα πολύ τουριστικό,ίσως θεωρώ ότι άλλα μέρη του νησιού ήταν πιο εντυπωσιακά.Μου άρεσε πάρα πολύ η διαδρομή μέσα στο Λασίθι,θύμιζε ράλι.



Η θέα πάντως από ψηλά δε λέω ειναι πανέμορφη αν και έχουν καεί πολλοί φοίνικες.Έχει σκαλοπάτια και μπορείτε να ανεβείτε στο παρατηρητήριο για να χαζέψετε και να βγάλετε φωτογραφίες.Τα νερά ειναι πεντακάθαρα,με ψάρια και δροσερά.




Μέσα στο δάσος διέκρινα  μια μικρή λιμνούλα,μου εξήγησαν ότι σχηματίζεται από τα νερά της βροχής. Και μετά απ'αυτή την τρέλα μας περιοριστήκαμε μέχρι το νομό Ρεθύμνου αφού ήταν αρκετά κουραστική μέρα 4,5 ώρες δρόμος απ'τα Χανιά.

Λίγες φωτογραφίες από τη διαδρομή μας στο Λασίθι.Άλλη ομορφιά αυτός ο νομός και πολύ θα ήθελα μια μέρα να επισκεφτώ και την ενδοχώρα της.







Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share