Friday, September 25, 2015

Αλμυρό στρούντελ

Αγόρασα αυτό τον πολυκόφτη και είπα να παίξω μαζί του φτιάχνοντας ένα αλμυρό στρούντελ.Για τη γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι αλλαντικό και τυρί θέλετε.Εγώ το φτιάχνω κάθε φορά διαφορετικά,βασικά ανοίγω το ψυγείο και αποφασίζω.



Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας στρογγυλό (φυσικά όποιος ανοίγει το φύλλο ακόμα καλύτερα)
1-2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
150 γρμ καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν ή 6 μεγάλες φέτες
150 γρμ τυρί που να λιώνει (κασέρι,ενταμ,γραβιέρα κτλ)
σουσάμι
1 αυγό για το άλειμμα.


Εκτέλεση

Εγώ έβαλα στρογγυλό κολοκύθι που έκοψα σε λεπτές φέτες και δύο είδη τυριών γλυκιά προβολόνε και κρεσέντσα





Βάζετε πρώτη στρώση το αλλαντικό που έχετε επιλέξει μετά το κολοκύθι και τα τυριά.Φτάχνετε διάφορες στρωσεις και τελειώνετε με το αλλαντικό.
Τα τοποθετείτε στο φύλλο όπως στη φωτογραφία.Κόβετε λωρίδες 1 εκατοστού πάχους τις άκρες.


Αρχίζετε το εναλλάξ πλέξιμο μέχρι να το κλείσετε καλά μέχρι το τέλος.Το αλείφετε με το αυγό και το πασπαλίζετε με σουσάμι/




Σε προθερμασμένο φούρνο για 40' περίπου.Είναι ότι πρέπει για το γραφείο ή για οτιδήποτε ταπεράκι.
Εάν θέλετε μπορείτε να τσιγαρίσετε τα κολοκυθάκια έτσι ώστε να φύγουν τα υγρά.Φυσικά θα γίνει πιο βαρύ

Sunday, September 13, 2015

Σολωμό με κρούστα

Αυτό το πιάτο το έτρωγα συχνά όταν πηγαίναμε για μεσημεριανό με τους συναδέλφους στο γνωστό σουηδικό πολυκατάστημα.Κάθε Παρασκευή το είχε προσφορά και πολλές φορές τρέχαμε μέχρι εκεί!Έψαξα και βρήκα διάφορες συνταγές και στο τέλος έκανα ένα μιξ των διάφορων πληροφοριών και ομολογώ ότι είναι πανεύκολο.





Υλικά για 2 μερίδες γεμάτες
1 φιλέτο σολωμό περίπου 600 γρμ
γαλέτα 100-150 γρμ
γλυκιά πάπρικα
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τη μαρινάρα

ρίγανη
μαϊντανό
δεντρολίβανο
δάφνη
κόκκους από διάφορα πιπέρια
χυμό από μισό λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο 100 ml
αλάτι

Εκτέλεση

Βγάζετε την πέτσα του σολωμού  και τα τυχόν κόκαλα.Σε ένα ταψί βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάρα και τα ανακατεύετε.Βάζετε το ψάρι και το σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη.Το αφήνετε στο ψυγείο όσες περισσότερες ώρες μπορείτε.Εγώ το έβαλα το πρωί για το βραδινό.


Φιλτράρετε το λάδι έτσι ώστε να βγάλετε όλα τα μυρωδικά.Σε ένα μπολ ανακατεύετε το λάδι με τη γαλέτα,την πάπρικα και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σκεπάζετε καλά το σολωμό και με το μείγμα και σε βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο 180 για 10' περίπου.Μετά αυξάνετε τη θερμοκρασία γύρω στους 220 και έχετε μόνο την πάνω αντίσταση του φούρνου έτσι ώστε να κάνει την κρούστα.


Εγώ το συνόδευσα με απλή πράσινη σαλάτα για να μη χαθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις της μαρινάτας.

Tips:Από μυρωδικά για τη μαρινάρα μπορείτε να βάλετε άνηθο και θυμάρι.Εξαρτάται από τα γούστα σας.



Related Posts with Thumbnails