Tuesday, October 4, 2011

Η ξυπόλητη των Αθηνών

Μου'ρθε ένα φοβερό πεσκέσι με μια καταπληκτική έκπληξη μέσα,3 λογοτεχνικά.Με το που είδα της Λαπατά άφησα το Φόλετ που μόλις είχα αγοράσει και του ρούφηξα μέσα σε λίγες μέρες.


 Η ξυπόλητη των Αθηνών
Φιλομήλα Λαπατά
Εκδόσεις Καστανιώτη

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα μεταξύ Αθήνας και Σικελίας.Η Λάουρα Αλφιέρι κοντέσα του Μονρεάλε της Σικελίας θα παντρευτεί έναν "καρβουνιάρη" για να σώσει την οικογένειά της από την οικονομική καταστροφή.Θα γνωρίσουμε της ζωή 6 γυναικών 3 διαφορετικών γενεών.


Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει τα πρώτα βιβλία της Λαπατά αλλά εμένα μου τα θύμισε αρκετά.Η γραφή,το θέμα και ο τόπος δε ήταν κάτι καινούριο.Η γραφή είναι αρκετά απλή και μου θύμισε λίγο ροξ λογοτεχνία.

Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν όλες πληροφορίες της Αθήνας ειδικά όσον αφορά το γεωγραφικό στοιχείο.Δρόμοι και συνοικίες με τα παλιά τους ονόματα που προσωπικά αγνοούσα.
Μου άρεσε αρκετά και η περιγραφή της μπελ επόκ στα κουστούμια και στο savoir vivre-faire  που ήταν το πλέον σημαντικό για εκείνη την εποχή.Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη περιγράφεται αναλυτικά.Το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει άνετα έργο ή κι ακόμα τηλεοπτική σειρά.

Είμαι περίεργη,το τέταρτο βιβλίο της Επικύνδινες λέξεις αν το έχει διαβάσει κανένας θα χαρώ να διαβάσω σχόλια και εντυπώσεις.

2 comments:

Singularity said...

Για εμένα "Η ξυπόλητη των Αθηνών" ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Λαπατά που διάβασα και ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, για όλους τους λόγους που περιγράφεις. Ένιωθα σαν να ζούσα πρίν από 100 χρόνια! Για τον λόγο αυτό είναι και κατά την γνώμη μου το καλύτερό της.
Παρατηρώ ωστόσο ότι τα βιβλιοπωλεία έχουν γεμίσει με τέτοιου είδους μυθιστορήματα, με την ιστορία πέντε και βάλε γενεών, και έχει αρχίσει κάπως να με κουράζει.

Και λοιπόν;E allora? said...

Singularity διάβασε και την 3λογία της τότε...θα σου αρέσει :)

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share