Thursday, November 10, 2011

Ανεμώλια

Πέντε άντρες που γνωρίζονται από τα σχολικά τους χρόνια φεύγουν μυστικά με το ιστιοφόρο τους ενός για να γλιτώσουν από τις οικογένειες τους,απ'την καθημερινότητα με τα προβλήματά της αλλά και να απαγάγουν την Ελένη.Τελικός προορισμός η Ρόδος.
Πέντε Θεσσαλονικείς:
Ο Δημήτρης και ο Χρήστος αδέλφια.Ο μεν εργοστασιάρχης και ιδιοκτήτης του γιοτ Θερσίτης κι ο άλλος γιατρός.
Ο Νικηφόρος καθηγητής πανεπιστημίου.
Ο Νίκος φιλόλογος και αφηγητής της περιπέτειάς τους (λέτε να είναι ο συγγραφέας;)
Ο Στάθης άνεργος πορτιέρης.


Ανεμώλια
Ισίδωρος Ζούργος
Εκδόσεις Πατάκη
 
Οι πέντε άντρες γνωρίζονται στο γυμνάσιο στα χρόνια της μεταπολίτευσης και θα μας ταξιδέψει σε όλες τις αλλαγές που γνώρισε η Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Μιλάει για τη φυγή τους αλλά και για την έντονη φίλια τους παρόλα τα διαφορετικά στάτους του καθενός.Δεμένοι ακόμα και σ'αυτή την περιπέτεια με τις χαρές,τις λύπες,τις απελπισίες τους,τις καταθλίψεις,τα μέθη τους και τους έρωτες.
Στα μέσα του βιβλίου θα νιώσουμε θλίψη αφού ένας ήρωας πεθαίνει.
Όλοι τους έχουν προβλήματα όπως κάθε μεσαίος Έλληνας. Είτε είναι η δουλειά ή οικογενειακά προβλήματα,διαζύγιο,μοιχεία,εξώγαμα ή προβλήματα υγείας.Λίγα λίγα ο Νίκος ο αφηγητής μέσα από το ταξίδι θα μας τα πει.Ένα ταξίδι του παρελθόντος και του παρόντος.

Πολλά τα στοιχεία του Ομήρου.Καταρχήν ανεμώλια που δεν ήξερα είναι τα λόγια του ανέμου.Η παρουσία της Ελένης,το παρατσούκλι του ενός ήρωα Μυκηναίος,ο Θερσίτης.

Είναι ένα αρκετά μελαγχολικό μυθιστόρημα με πολλές αλήθειες όμως.Στην αρχή ομολογώ ότι με κούρασε ίσως γιατί είχα τελειώσει της Λαπατάς το  Η ξυπόλητη των Αθηνών που ήταν αρκετά ελαφρύ.Θα αρέσει σε όποιον αρέσουν τα λογοτεχνικά με ψυχολογικά βάθη και μήκη.Είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σε μια φιλενάδα μου και συνεπώς πρέπει να της το προτείνω.

10 comments:

Hfaistiwnas said...

:)
Ωραία υπόθεση έχει, θα πέσει στα χέρια μου..

Και λοιπόν;E allora? said...

Hfaistiwnas είναι λίγο βαριά...ξέρω γω έτσι μου φάνηκε τι να πω.Αν το διαβασεις να περάσεις να μου πεις εντυπώσεις :)

ag said...

Καλησπέρα, του συγκεκριμένου συγγραφέα έχω διαβάσει τα εξής : Αηδονόπιτα, Στη Σκια της Πεταλούδας και το Ανεμώλια. Τα δύο πρώτα μου αρεσαν πολύ περισσότερο από το Ανεμώλια, το οποίο βιβλίο αγόρασα επειδή σκέφτηκα οτι δεν θα με απογοήτευε ο συγγραφέας.. Εμένα προσωπικά δεν με "γοήτευσε" τόσο όσο τα άλλα..(Εάν πέσει στα χέρια σου η αηδονόπιτα μην την αφήσεις κατά τη γνώμη μου http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=423352)

Καλό βράδυ!

VAD said...

Διαβασα καλές κριτικές,εμπιστευομαι και τη δική σου επιλογη,οπότε ιθα το τιμήσω εν καιρω...

Elpiniki said...

Ειναι η δευτερη φορα που τις τελευταιες μερες διαβαζω καποιον να το προτεινει, οποτε μαλλον θα μπει στη λιστα για αγορα!

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλημερα Andie

Εχω διαβάσει μόνο το Στη σκια της πεταλούδας μάλιστα το εχω εδω΄Ιταλία.Ισως να το παραγγείλω τότε από κανέναν το Αηδονόπιτα :) θα κοιτάξω το λινκ.Ευχαριστώ πολύ :)

Και λοιπόν;E allora? said...

VAD αν το διαβασεις θα χαρώ να ακούσω και τη δική σου γνώμη

Και λοιπόν;E allora? said...

Elpiniki καλημερούδια

προσωπικά ειχα την τύχη να το λάβω δωρο αλλιώς δύσκολα θα έπεφτε στα χέρια μου.Ελπίζω να το χαρείς αν το διαβάσεις

cook said...

έχω διαβασει τη Σκια της Πεταλούδας και την Αηδονόπιτα και είναι από τα καλύτερα βιβλία που είχα την τύχη να διαβασω...η Ανεμώλια μου φαινόταν όντως μελαγχολική και τώρα το επιβεβαιώνεις..θεωρώ τη γραφή του Ζουργου μοναδικη...

Και λοιπόν;E allora? said...

cook αν δεις και τα άλλα σχόλια μου λέτε για τη Αηδονόπιτα κι αρχίζω να ειμαι περίεργη.
Ναι το βιβλίο ειναι αρκετά μελαγχολικό αλλά όχι μελό.

καλημέρα :)

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share