Saturday, November 12, 2011

Ριζότο αλά μιλανέζε κι ο μύθος

Τόσο καιρό και δεν σας έχω δώσει ούτε μια συνταγή για ριζότο.Η αλήθεια είναι ότι δε το φτιάχνω γιατί δεν είμαι φαν και συνήθως το τρώω έξω και ειδικά όταν πάω σε αγροτουρισμό.Το πιο γνωστό και το πιο τουριστικό είναι risotto alla milanese.Το μύθο τον ξέρετε;



Λένε ότι όταν έφτιαχναν τα βιτρό του Ντουόμο χρησιμοποίησαν το σαφράν σα χρωστική ουσία για να βγει το κίτρινο.Το ρύζι ήταν και είναι μια από τις κύριες διατροφές του Μιλάνου αλλά και γενικά της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε και το κυρίως γεύμα τους.Σ'εναν λοιπόν από τους τεχνίτες που έτρωγε το ρύζι του  έπεσε μέσα σαφράν και έγινε κίτρινο.Όλοι οι τεχνίτες τον κορόιδευαν και είχε γίνει ο περίγελος.Για να τους εκδικηθεί στο γάμο του μεγαλύτερου μαέστρου υαλουργού που ήταν Βέλγος έριξε στο ρύζι σαφράν.Το πιάτο άρεσε σε όλους κι έτσι γεννήθηκε το ριζότο.



Υλικά

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

80γρμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
150 γρμ γκράνα 
1 λίτρο ζωμό
1 δόση σαφράν
350  γρμ ρύζι ποικιλία carnaroli
1 ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα

Λιώνετε τα 2/3 του βουτύρου και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.Προσθέστε  το ρύζι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί.Ρίχνετε 2 κουτάλες ζωμό ζεστό για να έχει τη ίδια θερμοκρασία με το ρύζι και συνεχίζετε να ανακατεύετε πάντα για να μην κολλήσει.Στα μισά του μαγειρέματος λιώνετε το σαφραν με λίγο ζεστό ζωμό και το ρίχνετε μέσα στο ρύζι.Φυσικά συνεχίζετε να ανακατεύετε καλά με την κουτάλα.Δοκιμάζετε να δειτε αν εχει μαγειρευτεί το ρύζι και αν είναι όπως σας αρέσει το βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο και το τυρί.



Δυστυχώς είναι μια συνταγή που πάει με το μάτι γι'αυτό αν θέλετε να είστε προσεχτικοί και φοβάστε μη το παραβράσετε το ρύζι μπορείτε να ρίχνετε κουτάλα κουτάλα που μεταξύ μας είναι σωστό.
Δεν είναι δύσκολο φαγητό αλλά πρέπει να είστε συνέχεια από πάνω για το ανακάτεμα.
Αν δε βρείτε γκράνα παντάνα μπορείτε να βάλετε παρμεζάνα αλλά λιγότερη γιατί είναι πιο αλμυρή.Δοκιμάζετε,κρίνετε και συνεπώς περιμένω εντυπώσεις

14 comments:

cook said...

μ'αρεσε πολύ η ιστορία του πιάτου,οπως και το ίδιο το πιατο!

mahler76 said...

κι εμένα μου άρεσε η ιστορία για την γέννηση του πιάτου. Μια μεγάλη τεράστια καλημέρα :)

Ξανθή said...

Ωραία ιστορία αλλά κι ωραίο πιάτο!
Καλημέρα!!

Hfaistiwnas said...

Καλοφάγωτο να είναι! Μου άνοιξες και την όρεξη!!! Κατά λάθος δηλ το ριζότο!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

cook είναι απο τα απλά ριζότα αλλά όπως πάντα γεμάτο χοληστερίνη

καλημέρα

Και λοιπόν;E allora? said...

mahler76 είναι απ'τους πρωτους μύθους που έμαθα,μετά τη Μπεφάνα

την καλημέρα μου

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθη για'σενα θα ειναι παιχνιδάκι να το φτιάξεις

καλημερούδια

Vita said...

Μας αρέσουν οι συνταγές, μας αρέσουν οι μύθοι, φαντάσου τι γίνεται όταν συνυπάρχουν!
Καλή βδομάδα

Και λοιπόν;E allora? said...

Κατα λάθος κίτρινο Hfaistiwnas όπως πολλες συνταγές γενικότερα

καλημέρες!

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita ομολογώ ότι για τα δικά μας φαγητά δεν ξέρω ούτε ενα μυθο :(

καλημέρα και καλή Κυριακή

ΦΟΥΛΗ said...

καλό ακούγετε και η ιστορία του πρώτη!!
καλησπέρα

Vita said...

Δες στο μπλόκ μου το σφουγγάτο του Αι Γιώργη :-)

Και λοιπόν;E allora? said...

Φούλη να το φτιάξεις ειναι εύκολο

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita την έχω δει τη συνταγή σου :))))

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share