Wednesday, March 14, 2012

Χτένια γκρατινέ

Τα τρώμε συχνά σαν ορεκτικά στις διάφορες θαλασσοτρατορίες που πάμε,ειδικά ο καλός μου τα τσακίζει.Σαν ορεκτικό είναι πολύ δημοφιλές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Φαινόντουσαν τόσο απλά και γι'αυτό ρώτησα λίγο τις συναδέλφους που μαγειρεύουν μπας και ξέρει καμία να μου πει τη συνταγή e voilà!

Υλικά για 8 χτένια με το κέλυφος


2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
50-60 γρμ παρμεζάνα τριμμένη
80 γρμ γαλέτα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
200-250 ml ζωμό
αλατοπίπερο

Τις σκελίδες του σκόρδου τις πατάω στην πρέσα που έχω για το σκόρδο.Αν δεν έχετε τότε το ψιλοκόβετε.Χρησιμοποιώ ζωμό λαχανικών.

Σε ένα μπολ βάζετε τη γαλέτα,το μαϊντανό,την παρμεζάνα,το σκόρδο και αλατοπιπερώνετε.Προσθέστε  3/4 απ'το λάδι και τα 200ml  του ζωμού.Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και κρεμωδη χυλός.Δεν πρέπει να είναι ούτε ξερός ούτε υγρός μου'πε η συνάδελφος.Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ζωμό,εξαρτάται απ'τη γαλέτα που θα βάλετε.

Τοποθετήστε τα χτένια σε ένα ταψί και τα καλύπτετε με τη γέμιση να σκεπαστούν καλά.Περιχύνετε στο καθένα από πάνω το ελαιόλαδο που σας έμεινε.

Σε προθερμασμένο φούρνο 200 για 10-15'.Όπως λέω πάντα εξαρτάται από τον φούρνο σας,πρέπει να είναι το χρώμα του χρυσού.

Η συνάδελφος μου έδωσε μια συμβουλή που κάπου είδε.Για να κάθονται καλά τα χτένια στο ταψί έφτιαξε από αλουμινόχαρτο βάσεις σε στυλ στεφανάκι μικρό και τα τοποθέτησε επάνω.Την άκουσα και ειλικρινά δεν κουνιόντουσαν καθόλου.

14 comments:

Anonymous said...

ωραία η παρουσίαση σου ..δεν τα τρώω λες...?

ναστε καλά

Ξανθή said...

Αυτά δεν τα λένε νύχτα ώρα!!
Μου φαίνεται ότι θα πάω στην αγορά αύριο!!
Καλό βράδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Από τον επίπαγο που φαίνεται στην φωτό, συμπεραίνω ότι είναι κατεψυγμένα (ίσως και προβρασμένα).

Τα ζωντανά όμως, που μπορούμε να μαζέψουμε το Καλοκαίρι;;;
Πως γίνονται;

Κρατώ την συνταγή, θα την δοκιμάσω και θα σε πω, όταν έρθει η ώρα (να ζεστάνει καλά, για βουτιές).

Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη!

Και λοιπόν;E allora? said...

homemade αν τρως γενικά τα θαλασσινά θα σου αρέσει...αν οχι θα τα φάνε οι άλλοι :)

καλημέρα

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθή δεν είναι απλά,εύκολο,γευστικό αλλά και νηστίσιμο!

Να μου πεις πώς σου βγήκαν!
Να φτιάξεις βάση με αλουμίνιο για να ειναι σταθερά στο ταψί

καλημερούδια

Και λοιπόν;E allora? said...

Δύσπιστε αυτά ειναι κατεψυγμένα,βρίσκω ομως και φρέσκα ειδικα τα Χμας γιατί τα βάζουν στο τραπέζι.

Τα ζωντανά γίνονται με τον ίδιο τρόπο και εννοείται να μου πεις εντυπώσεις!

καλή μέρα να έχεις!

Muriel said...

Stagione di capesante? Le amo e le faccio sempre gratinate ma non appena trovo le cime di rapa provo l'altra ricetta

Magda | My Little Expat Kitchen said...

Τα χτένια είναι τόσο ντελικάτα και νόστιμα θαλασσινά. Τα φτιάχνω συχνά, καθώς εδώ τα βρίσκω πολύ εύκολα. Σημειώνω την πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή σου!
Καλό Σαββατοκύριακο!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

πολυ ενδιαφερουσα η συνταγη σου!!!Την αντογραφω για να τη δωσω στη μητερα μου.Θα ειναι νοτιμοτατα!!!
Καλη εβδομαδα να εχεις.Ειχα καιρο να ερθω απο εδω.

KitsosMitsos said...

Ζημιά μου έκανες τώρα! λατρεύω τα θαλασσινά!

Και λοιπόν;E allora? said...

Muriel fammi sapere se ti e' piaciuto

Και λοιπόν;E allora? said...

Magda ειναι πανεύκολη και λαχταριστή

Και λοιπόν;E allora? said...

JK τα έφτιαξε η μαμα;

Και λοιπόν;E allora? said...

KitsosMitsos θα σου αρέσουν τότε :)

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share