Tuesday, September 18, 2012

Γιορτή της γκοργκοντζόλα

Γιορτές,πανηγύρια και φεστιβάλ έχει πάρα πολλά στην Ιταλία.Χρόνος να υπάρχει,κέφι να έχεις και να βοηθάει ο καιρός που ειναι πάρα πολύ σημαντικό!Με προσκάλεσαν λοιπόν στη γιορτή ή όπως ονομάζεται στα ιταλικά sagra (σάγκρα) της γκοργκοντζόλα.Για όποιον δε γνωρίζει πρόκειται για τυρί τυρί του Μιλάνου και γενικότερα της Λομβαρδίας.Παρασκευάζεται από αγελαδινό τυρί και έχει πρασινομπλε "φλέβες".Πολλοί λένε ότι μοιάζει με το γαλλικό ροκφόρ αλλά δε θα συμφωνήσω.Έχει δυο ειδών γλυκό και πικάντικο.Είναι μαλακό και κρεμώδες.Από συνταγές και τρόπους κατανάλωσης πάμπολλους.Σκέτο με ψωμί και κόκκινο κρασί,ριζότο,ζυμαρικά,πίτσα,παντσερότι,πολέντα και πολλά άλλα.
Ζυμαρικά πιτζόκερι (pizzoccheri) με γκοργκονζόλα και κρεμά γάλακτος.Από κάτω άλλο πιάτο με παντσερότο γκοργκονζόλα και ζαμπόν και αραντσίνι (arancini).




Υπάρχει ένα προάστιο στο Μιλάνο,15 χιλιόμετρα από το κέντρο που ονομάζεται Γκοργκοντζόλα και φυσικά εδώ και χρόνια οργανώνουν τη γιορτή.Στο κέντρο της πόλης είναι στημένο ένα ολόκληρο πανηγύρι με διάφορα προϊόντα και φυσικά πολλά εδέσματα.Η γιορτή κρατάει 10 μέρες κι έχει πάρα πολλά happenings.Για όποιον τύχει σε αυτά τα μέρη να πω ότι φτάνει το μετρό (πράσινη γραμμή) από το κέντρο του Μιλάνου και φυσικά η στάση είναι Gorgonzola.






Ρίζοτο

Την προηγούμενη Κυριακή μας πρότειναν φίλοι να πάμε να χαζέψουμε αλλά και να φάμε εκεί.Με 7 € το gorgopass  είχες το δικαίωμα για 2 εδέσματα με γκοργκοντζόλα.Ήμασταν 5 άτομα και πήραμε 4 pass γιατί ξέχασα να σας πω εμένα αυτό το τυρί δε μου αρέσει.Η παρέα όμως ειναι φανταστική και πήγαμε στη γιορτή ποδηλατάδα όλοι μαζί.Έχει ποδηλατοδρόμο δίπλα στο ποτάμι Martesana  και φτάνεις μια χαρά.Αφήστε που 11 χιλιόμετρα να πας και άλλα τόσα να γυρίσεις κάψαμε τα πάντα.



Δοκίμασα όμως τα πάντα που πήραμε γιατί ήταν κρίμα.Πήραμε και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και όλοι στο ποδάρι φάγαμε.Είχε να κάτσεις άλλα είχε πάρα πολύ κόσμο.Γονείς με καρότσια,σκυλιά,παντού ποδήλατα!Να φανταστείτε πέτυχα στο δρόμο ενα γείτονα με το ποδήλατο και από πίσω σε βαγονάκι το μωρό που κοιμότανε.Στο ποδηλατοδρόμο καταλαβαίνετε επικρατούσε ένας πανικός απ'ολες τις ηλικίες και είχε κίνηση.Καμιά φορά εκεί που πήγαινες χαλαρά άκουγες "φρένο","φρένο","φρένο", και έφτανε μέχρι το πιο πίσω.




Του χρόνου θέλω να πάω στη γιορτή της πατάτας γιατί φέτος έπεσαν μαζί.Με φαντάζεστε εμένα την πατατού στη γιορτή της πατάτας;Εκτός από το ποδήλατο θα χρειάζομαι και μαξιλάρι για να κοιμηθώ μετά από τη μάσα!

28 comments:

Taste Advisor said...

Εμένα θα με πάρεις και στις 2 γιορτές γιατί τρελαίνομαι και για γκοργκοντζόλα και για πατάτες!

lolipopfamily said...

Εγώ πάλι ζήλεψα την ποδηλατάδα σας...Καλά να περνάς

Hfaistiwnas said...

Τρελαίνομαι για τυριά! Για όλα!!! χαχαχα!
Ωραίες κουτάλες! χαχαχα!!

ΦΟΥΛΗ said...

λες να αρχισω τυροθεραπεία; θέλω να χάσω 3 κιλά...
ωραίες εικόνες!!

Vita said...

Στο έχω ξαναπεί ότι οι ιταλικές γεύσεις είναι από τις πιο αγαπημένες μου; Σε συνδυασμό με το ότι λατρεύω όλα τα τυριά , καταλαβαίνεις πόσο ζήλεψα τη βόλτα σου!

Ξανθή said...

Την πικάντικη εκδοχή της θα την ήθελα
Καλά να περνάς πάντα!1

mm_skg said...

Κι εμενα δεν μου αρεσει η gorgonzola, αλλα μου αρεσει το roquefort... Νομιζω οτι στην Ελλαδα τα συγχεουν αυτα τα δυο τυρια, που δεν εχουν καμμια σχεση απο γευση... Αχ αυτες οι ποδηλαταδες διπλα στο ποταμι, αδιανοητα πραγματα για εδω. Εμεινα με το στομα ανοιχτο οταν ειδα και τους ποδηλατοδρομους στους Δολομιτες μεσα στο δασος, αλλα οι ανθρωποι αναπτυσσουν τον τουρισμο με καθε δυνατο μεσο και για ολα τα βαλαντια, αξιοποιωντας καιχωρις να καταστρεφουν το περιβαλλον...

Lila Xagorari said...

Tρελλαίνομαι με τα τυριά γενικώς, η γκοργκοντζόλα εδώ είναι πανάκριβη αλλά μια στις τόσες αγοράζω ένα κομματάκι!

Penelope said...

Όποιος "σέβεται" την κουζίνα του αποκλείεται να μην "αγαπά" τα τυριά! Οπότε μας έβαλες στο τριπάκι να "ονειρευόμαστε" τα πιάτα που γεύτηκες με την γκοργκοντζόλα, καλή μας φίλη.
Καλημέρες πολλές.

Και λοιπόν;E allora? said...

Taste Advisor είσαι φαγανή σαν κι εμενα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

lolipofamily που και που χρειάζεται μια καλη ποδηλαταδα με ομορφη παρέα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Hfaistiwnas πουλαγαν πολλά και διαφορα τυριά.Δοκίμασα αρκετά εκεινη τη μέρα....ουτε ποντίκι να ήμουνα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Φουλη εγώ ελεινη τη μερα ανεβασα μια χαρα τη χοληστερινη μου ολα τα τυρια που εφαγα χαχαχα

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita ανακατευεις ιταλικες με ελληνικες συνταγες;Εγω πολλες φορες και μου αρέσει πολυ

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθη η πικάντικη εκδοχη δεν ειναι τόσο έντονη οσο το ροκφορ ασε που γενικά η γκοργκοντζόλα αφήνει στο στόμα μια κρεμάδα....δεν ξέρω αν εκφραστηκα σωστα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

mm_skg στους δολομίτες και γενικά σε περιοχή Τρεντο έχουν χιλιόμετρα και χιλιομετρα με ποδηλατοδρομους!Τους έχω δει,διάβασα εκει το 27% των κατοικων εχουν ποδηλατο και το 26% αυτοκινητο...το πιστευεις;

Και λοιπόν;E allora? said...

Λίλα απο περιεργεια κοιταξα ποσο κάνει εδω.Οι τιμες κυμαινονται αναλογα με τη μαρκα,χυμα,συσκευασμενη απο 7,50-14€/κιλο.Εχουμε και πιο ακριβα τυριά.Το ροκφορ πχ ειναι πολυ πιο ακριβο και οταν παιρνει ο καλος μου που φυσικά το τρωει μονος του κι εκεινος περιορίζεται σε ενα κομματάκι

Και λοιπόν;E allora? said...

Penelope δυστυχως και λεω δυστυχως γιατι παχαινουν,μου αρέσουν πολυ με κόκκινο κρασι!

mia maria said...

Μου αρέσουν τα τυράκια και οι πατάτες φυσικά! Πάντα έτσι όμορφα να περνάς!

kiki said...

Τι ωραίες εικόνες και γιορτή! Δεν ήξερα ότι κάνουν τέτοια γιορτή! Τι καλά να ήμουν εκεί!

Και λοιπόν;E allora? said...

mia maria παντου μυριζε τυρίλας χαχαχα

Και λοιπόν;E allora? said...

Kiki από γιορτές πάρα πολλές και σε πολλά μέρη της ιταλίας πχ το ιδιο σ/κ προς Μπεργκαμο ειχε γιορτή των μανιταριων....αρχές νοέμβρη θα έχει για τα καστανα κοκ

Evie said...

Αυτό το τυρί ούτε και σε εμένα αρέσει. Αλλά η βόλτα και η καλή παρέα δημιουργούν την ατμόσφαιρα και την μεγάλη όρεξη.
Και του χρόνου!

Και λοιπόν;E allora? said...

Evie θεωρω οτι ειναι χειμωνιάτικο τυρί γιατί ειναι πολύ λιπαρο και δένει καλυτερα με ενα κόκκινο κρασι

καλη βδομάδα σου ευχομαι :)

Crazy Tourists said...

Τι ωραία πράγματα!!!
Το ζήλεψα το ριζότο, και το τυράκι και φυσικά τη βόλτα με το ποδήλατο!!!
Κρίμα που έπεσε μαζί με τη γιορτή της πατάτας!

Τρελοτουρίστρια

Και λοιπόν;E allora? said...

Crazy Tourists τυροφαγού κι εσυ :)

ηταν κάτι διαφορετικό και απλο από την καθημερινη ρουτίνα

Singularity said...

Τυρί, τυρί, τυρί, τυρί, τυρίιιιι! Τρελαίνομαι για τυρί παντί τρόπω! Με ζυμαρικά, με κράκερς, με κρασί, με πατάτες, σε φοντύ, σκέτο! Και τώρα μου τρέχουν τα σάλια!

Και λοιπόν;E allora? said...

Singularity για πολύ τυρί ομως εκείνη τη μερα!!!!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share