Wednesday, October 7, 2009

Όχι άλλη σακούλα!

Το 1977 πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά οι πλαστικές σακούλες και από τότε πολλαπλασιάζονται καθημερινά επικίνδυνα.Για να αποσυντεθούν χρειάζονται 400 χρόνια και συνεπώς αν το καλοσκεφτούμε μέχρι σήμερα δεν έχει αποσυντεθεί καμία !!!


Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ μέχρι πριν μερικά χρόνια χρειαζόμουν ολόκληρο ντουλάπι για να τις καταχωνιάσω αλλιώς έπρεπε να τις πετάω.Έτσι άλλαξα τις συνήθειές μου. Τώρα πια πάω στο σούπερ-μάρκετ με το μοδάτο καρότσι μου.Καρότσι το οποίο πήρα με τους πόντους του σούπερ-μάρκετ.Σακούλες δε χρειάζομαι,τα βάζω χύμα μέσα.Καλάθι ή καρότσι μέσα στο κατάστημα δε χρησιμοποιώ τα βάζω κατευθείαν στο δικό μου καρότσι.Το κουβάλημα γίνεται πιο εύκολο και λιγότερο κουραστικό.Αν βρέχει έχω ελεύθερο ένα χέρι για την ομπρέλα.



Οι σακούλες μου μόνο απ'αυτη την ιδέα μειώθηκαν δραστικά!Για σκουπιδοσακούλες χρησιμοποιώ τις μικρές που βάζουμε τα λαχανικά.Απ΄την άλλη δεν έχω πολλά απορρίμματα αφού κάνω ανακύκλωση και τα μόνα που μένουν είναι τα οργανικά.




Περιττές σακούλες απ΄τα καταστήματα δε δέχομαι,τι θέλω να πω αν πχ πάω στο φαρμακείο το βάζω κατευθείαν στη τσάντα ούτε σακούλα,ούτε περιτύλιγμα με χαρτί.Αν κρατάω ήδη άλλες και χωράει εκεί κάτι πιο μικρό το χώνω.Αν πάλι πρέπει να πάω στο σούπερ-μάρκετ για πέντε πράγματα παίρνω μαζί μου μια απ'το σπίτι πλαστική ή ακόμα καλύτερα πάνινη που έχω τόσες απ'τα σεμινάρια.Χρησιμοποιώ ξανά και ξανά τις ίδιες μέχρι να τρυπήσουν.Μόλις τρυπήσουν γίνονται αυτομάτως χώρος αποθήκευσης για την ανακύκλωση.



Χάρτινες και σακούλες από ρούχα τις δίνω πια στη γλυκύτατη γειτόνισσά μου που είναι μοδίστρα.Κάθε φορά μου χαρίζει η αγαπημένη γιαγιά ένα υπέροχο χαμόγελο. 

Όταν βλέπω να καταναλώνουν μια ολόκληρη πλαστική σακούλα για ένα μπουκάλι γάλα ή για τα πακέτα τσιγάρα σκέφτομαι ότι κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει για το κακό που κάνουν στη φύση και φυσικά σ'εμάς!Πρέπει σιγά σιγά να πάρουμε οι Έλληνες μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης


Και γι'αυτό έχω να πω ότι δεν είναι πια τόσο δύσκολο να μειώσουμε στη  ζωή μας το πλαστικό αρκεί να τις επαναχρησιμοποιούμε και να τις αξιοποιούμε έξυπνα !!!Ή ακόμα πιο απλά να τις καταργήσουμε στην καθημερινή μας ζωή!!!!
Να ξαναγυρίσουμε στις πάνινες και στα διχτάκια είναι παλιομοδίτικες και λοιπόν; Είναι πιο chic!

6 comments:

Αστρο - Συμμορίτες said...

Μα νομίζουμε καταργούνται ήδη σιγά σιγά.
Αλλωστε η νέα κυβέρνηση θα αφήσει έτσι το περιβάλλον?
χι,χι,χι!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ώσπου να καταργηθούν Ελλάδα Αστρο-Συμμορίτες ...ουυυ έχουμε χρόνο!Μέχρι τότε μπορούμε να προσπαθούμε μόνοι μας.....

Ephemeron said...

Πριν παρα πολυ καιρο, μαζεψα τα αδεια πλαστικα μπουκαλακια νερου για ενα μηνα, και μολις ειδα ποσα μπουκαλια ειχαν μαζευτει... ντραπηκα τοσο πολυ με τον εαυτο μου, που σταματησα να αγοραζω εμφιαλομενο νερο!!! Το θεαμα και μονο απο δεκαδες αδεια πλαστικα μπουκαλια μονο απο ενα ατομο, με τρομαξε στην κυριολεξια...

Και λοιπόν;E allora? said...

Ephemeron κι εγώ πίνω εμφιαλωμένο νερό γιατί της βρύσης δεν είναι καθαρό,έχει πάρα πολλά άλατα.Οι δε σωλήνες μέσα στη σκουριά.Ιταλία υπάρχουν δίλιτρα μπουκάλια και αγοράζω μόνο αυτά.Στο γυμναστήριο δεν έχω ποτέ μου μικρό μπουκάλι αλλά μεγάλο,απλά δεν είναι γεμάτο.Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να έχεις ένα μικρο μπουκάλι που να το πλένεις καθημερινά κ να το γεμίζεις,σα τα παλιά μας παγούρια.
ΗΠΑ μπορείς να βρεις αυτά τα τεράστια πλαστικά βαρέλια,βέβαια δεν ξέρω αν είναι πιο ακριβά.

Με λίγα λόγια υπάρχουν τρόποι να μειωθούν κι εσύ να συνεχίσεις να πίνεις εμφιαλωμένο νερό.Εξάλλου φαντάζομαι ότι θα τα ανακυκλώνεις.

Ephemeron said...

Ναι ανακυκλωνω. Εδω, καθε Δευτερα, το καθε σπιτι βγαζει στο δρομο ενα τεραστιο καδο σκουπιδιων και ενα τεραστιο καδο με αντικειμενα για ανακυκλωση (πλαστικα μπουκαλια, εφημεριδες, κλπ)
Παρ' ολα αυτα οταν βλεπω ολα αυτα τα πλαστικα μπουκαλια με πιανει τρομος. Εχω δυο αλουμινενια παγουρια στο ψυγειο, ενα μικρο κι ενα μεγαλο και τελειωσε η υποθεση... Οχι πια πλαστικα μπουκαλακια.

Και λοιπόν;E allora? said...

Άντε να δούμε στην Ελλάδα πότε θα βάλουν να έχει το κάθε σπίτι κάδο ανακύκλωσης κι όχι έναν μπλε κάδο για 10 κατοικημένους δρόμους!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share