Sunday, October 4, 2009

Το νησί του Αιόλου

Μπορεί ο καιρός να μας τα είχε χαλάσει τις περισσότερες μέρες αλλά δε μας ενόχλησε.Είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο και συνεπώς ξεκινήσαμε τις τσάρκες στα χωριά της Τήνου.Πολύ σωστή η επιλογή να νοικιάσουμε αυτοκίνητο γιατί τα ΚΤΕΛ είναι λιγοστά και τα ωράρια περιορισμένα.Μάλιστα όταν φεύγαμε αφήσαμε το αυτοκίνητο στο λιμάνι με ανοιχτές τις πόρτες και το κλειδί μέσα "μα ποιος θα το κλέψει;" μας είπαν

Επισκεφτήκαμε τα βόρεια χωριά του νησιού,προορισμός μας ήταν ο Πάνορμος.Παραθαλάσσιο χωριό που ήταν σημαντικό για τη μεταφορά των μαρμάρων.Μπροστά στον όρμο βρίσκεται ο εντυπωσιακός βράχος Πλανήτης.

Είναι γραφικότατο και το μάτι πέφτει πάνω στις πολύχρωμες ψαρόβαρκες  και τα καΐκια.Δεν πέρασαν απαρατήρητες δύο κυρίες που είχαν πιάσει κουβεντούλα πάνω στα βράχια,το δικό τους προσωπικό καφενεδάκι.


Στην κοινότητα του Πάνορμου ανήκει το πιο ξακουστό χωριό της Τήνου,τον Πύργο.Γνωστό για την μακρόχρονη παράδοση της μαρμαρογλυπτικής του και για τους  µεγάλους καλλιτέχνες όπως των Γιαννούλη Χαλεπά, ∆. Φιλιππότη, Ν. Λύτρα, και πολλών άλλων.Δυστυχώς ο καιρός δε μας επέτρεψε να σταματήσουμε να θαυμάσουμε τα μαρμάρινα έργα,τα σοκάκια του χωριού και το νεκροταφείο που λένε ότι μοιάζει περισσότερο με μουσείο γλυπτικής.
Είναι πολλά τα χωριά που δεν καταφέραμε να δούμε Υστέρνια,Κολυμπήθρα,Όρμος Γιαννάκης....άλλα τα είδαμε περνώντας.Η Τήνος θέλει χρόνο και αυτοκίνητο.Να μπορείς καθημερινά να γυρνάς σε διαφορετικό χωριό και παραλία.Να δοκιμάζεις σε κάθε ταβέρνα της τα εδέσματα τους και τα σπιτικά γλυκά που τόσο φιλόξενα σε ταρτάρουν.Τα ντόπια κρέατα τους,τα τυριά,τη λούζα,τις αγκινάρες,τις πατάτες,το μέλι τους.Έχει σπήλαια που δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε και φυσικά τα μονοπάτια της με τις μυρωδιές των δέντρων και του θυμαριού,με τη θεσπέσια χλωρίδα και πανίδα της.




 Η Χώρα έχει και τα δικά της ταβερνάκια όπως το Κουτούκι της Ελένης γραφικό,ειδυλλιακό και μικρό,χωμένο σε ένα σοκάκι.Το Μεταξύ μας σύγχρονο στο design και με παραδοσιακά φαγητά,το παλιό με το μοντέρνο παντρεύονται θαυμάσια.Ενώ στην πλατεία δίπλα σε μια απ'τις πολλές εκκλησίες δοκιμάσαμε στο Αίθριο φιλόξενοι,χαμογελαστοί και εξυπηρετικοί.


Ναι η Τήνος ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και γι'αυτό αποφάσισα να της αφιερώσω όλες αυτές τις αναρτήσεις.Οι ντόπιοι προσπαθούν να κρατήσουν το θρησκευτικό προφίλ και αυτό το παρατηρήσαμε απ΄τις κουβέντες τους αλλά και από τη μουσική που δεν ακουγότανε στους δρόμους παρά μόνο μέσα στα μαγαζιά.Υπάρχει μια αρμονία μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων,αν δε υπήρχαν οι εκκλησιές και τα ονοματεπώνυμα τίποτα δε θα μας αποκάλυπτε.

Έφυγα απ'το νησί του Αιόλου με τις καλύτερες εντυπώσεις.Το ξενοδοχείο Carlo Bungalows
στον οικισμό Άγιος Ιωάννης Πόρτο και οι ιδιοκτήτες τους ήταν άψογοι,ευγενικοί,εξυπηρετικοί και φιλόξενοι.Πολλές φορές όταν πέρναμε το πρωινό μας δε νιώθαμε σε ξενοδοχείο αλλά μια μεγάλη πολύγλωσση παρέα.Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ΄τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων.Ελπίζω κάποια στιγμή το μέσο όρο ηλικίας των τουριστών να πέσει και να μην είναι 70 χρονών!

6 comments:

Global Greek said...

πανέμορφες φωτογραφίες από το πανέμορφο νησί!! Καλημέρα και καλή ψήφο:-)

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευχαριστώ πολύ Global

Καλημερούδια και σ'εσένα :)

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ said...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες και ειλικρινά χάρηκα που την ανακάλυψες πέρα από τα εμφανή.

Η Τήνος, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, θέλει χρόνο και αυτοκίνητο. Την λατρέβουν όσοι τους αρέσει να ανακαλύπτουν πράγματα. Δεν είναι τυχαίο που "δέσατε" με το νησί.

Θα χαρώ αν ξαναπάς να σου προτείνω καινούρια μέρη.
Παραθερίζω σχεδόν 30 χρόνια και ακόμα ανακαλύπτω.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
webmaster του www.tinos.gr

------------------
ΥΓ: Αν σε ενδιαφέρει, στο μενού επικοινωνία θα βρεις επιλογή να μας στείλεις το φωτογραφικό υλικό σου να το δημοσιεύσουμε.

Και λοιπόν;E allora? said...

Θεόδωρε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.Έχουμε πολλά νησιά που δεν είναι διαφημισμένα σωστά.Καταλαβαίνω ότι η Τήνος είναι θρησκευτικά τουριστική αλλά οι γιορτές είναι λίγες μέρες του χρόνου.Γιατί λοιπόν να μη μιλήσουμε για τις υπόλοιπες αξίες του νησιού;

Κάποια στιγμή θα ξαναεπισκεφτώ το νησί γιατί όπως είπες κι εσύ δεν είδα σχεδόν τίποτα.

Καλημέρα!

KitsosMitsos said...

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάει Τήνο. Και είδα το αφιέρωμα μαζεμένο.
Ομολογώ ότι ζήλεψα!
Θα μπει και αυτό το νησί στους μελλοντικούς προορισμούς!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

KitsosMitsos άσε σου λέω αξίζει πολύ....προσοχή,μακριά τον Αύγουστο που γίνεται πανικός!!!!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share