Saturday, October 10, 2009

Πόσο οικολόγoι είστε;

Μιλώντας για τις σακούλες θυμήθηκα ένα επεισόδιο,όχι και τόσο ευχάριστο θα έλεγα.
Όταν πρωτοήρθα Ιταλία έβλεπα τους Ιταλούς να έρχονται στο σούπερ-μάρκετ με τις σακούλες απ΄το σπίτι τους.Τους κοίταζα περίεργα τους πρώτους δυό μήνες.Μάλιστα τις τύλιγαν σε τρίγωνο όπως κάνουν με τη σημαία κι έτσι δεν έπιανε χώρο στη τσάντα ή ακόμα και στην τσέπη.Έβλεπα μικρούς,μεγάλους,καλοντυμένους,απλούς ανθρωπους.Ήμουνα περίεργη και γι'αυτό το ξεκίνησα κι εγώ.
Μια φορά λοιπόν πήγα με ένα συμφοιτητή μου να κάνουμε τα ψώνια.Είχα πάρει ένα σακίδιο και φυσικά 2-3 σακούλες.Όταν με είδε στο ταμείο να βγάζω τις σακούλες αλλά και να γεμίζω το σακίδιο δεν είπε τίποτα.Τα είπε και σχολίασε όλα την επομένη στο υπόλοιπο ελληναριό που κυκλοφορούσε μαζί με το χαρακτηρισμό τσιγκούνα και πόσο τον ντρόπιασα.Είχα γίνει βασικά θέμα ειδήσεων της ημέρας.Ποτέ δεν του εξήγησα γιατί το έκανα,όπως και στους υπόλοιπους που με χλεύασαν.Ούτε για το σακίδιο τους εξήγησα,που να καταλάβουν ότι είναι πιο εύκολο για΄μενα να κουβαλάω βάρος στην πλάτη απ'το να κρέμονται τα χέρια μου.


Γενικά στην καθημερινότητα μου έμαθα να κάνω τα παρακάτω χωρίς να με επιβαρύνουν ή να νιώθω ότι είναι αγγαρεία.Γίνονται όλα αυτόματα!
  • 'Όπως είπα ήδη έγραψα στην ανάρτηση  Όχι άλλη σακούλα όταν πάω να αγοράσω πχ ένα γάλα δε θέλω σακούλα.Έχω χέρια.Όταν γενικά ψωνίζω κάτι κ έχω ήδη μια σακούλα τα βάζω μέσα.
  • Τις μικρές σακούλες των λαχανικών απ΄το σούπερ-μάρκετ τις χρησιμοποιώ για να βάζω τα σάντουιτς ή οτιδήποτε φαγητό πρέπει να πάρω μαζί μου.
  • Στο γυμναστήριο γεμίζω ένα πλαστικό μπουκάλι για νερό.Το ξαναγεμίζω την επομένη έτσι δεν αγοράζω μικρά μπουκάλια κάθε μέρα.Το πλένω φυσικά σαν τα παλιά παγούρια.Αγοράζω δίλιτρα μπουκάλια
  • Για τα απορρυπαντικά αγοράζω τα ανταλλακτικά.
  • Στην παραλία θα μαζεύω πάντα ο,τι σκουπίδια έχω....όταν κάπνιζα φυσικά και τα αποτσίγαρα.Φέτος σε μια παραλία της Σύρου μάζεψα το ποτηροφραπέ κάποιου και με σχολίαζαν κάτι Έλληνες νομίζοντας ότι ήμουνα ξένη.
  • Στο σπίτι έχω λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.Έβαλα και στο σπίτι της μητέρας μου,ειδικά όταν άκουσε ότι θα χρεώνεται λιγότερο δέχτηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα/
  • Δεν γεμίζω το βραστήρα αλλά βράζω μόνο την αναγκαία ποσότητα νερού πχ 1 κούπα
  • Όταν πετάω πράγματα ογκώδη πχ κουτιά,μπουκάλια,μεταλλικά κουτάκια  τα πατάω για να πιάνουν λιγότερο χώρο στην σακούλα,έτσι δε γεμίζουν αμέσως.
  • Βάζω πάντα γεμάτο πλυντήριο.
  • Πλύσιμο πιάτων ,γεμίζω τον νεροχύτη,τα πλένω όλα και μετά τα ξεπλένω.
  • Όταν πλένω τα δόντια μου κλείνω τη βρύση.
  • Όταν πλένομαι,λούζομαι,σαπουνίζομαι τέλος πάντων δεν αφήνω το νερό να τρέχει.
  • Τα πλαστικά απ'τα σούπερ-μάρκετ (κάτι σαν κεσεδάκια,αυτά που βάζουν τα λαχανικά και τα φρούτα) τα δίνω σε μια γειτόνισσά μου για να βάζει φαγητό και  νερό στις αδέσποτες γάτες.
  • Βαζάκια χρησιμοποιώ για να βάζω καφέ,γαλέτα,αλάτι,μαρμελάδα κτλ
  • Αν βράσω αυγό αφήνω να κρυώσει το νερό και ποτίζω τα λουλούδια.
  • Αν χρειαστεί να πλύνω λαχανικά κρατάω πάλι το νερό και ποτίζω τα φυτά.
  • Σβήνω όλα τα φώτα πάντα και δεν αφήνω ανοιχτό το pc όταν λείπω.
  • Όταν λείπω καιρό απ'το σπίτι βγάζω το ψυγείο απ'την πρίζα…..βασικά βγάζω τα πάντα απ'την πρίζα.
  • Δεν αφήνω τους φορτιστές στην πρίζα όταν δε τους χρησιμοποιώ.
  • Αγοράζω ηλεκτρικές συσκευές μ'ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α)
  • Ανακυκλώνω κουτιά,κορδέλες και χαρτιά περιτυλίγματος που μου έχουν κάνει δώρο.
  • Δεν χρησιμοποιώ αποσμητικά χώρου αν πχ έχω τηγανίσει ή έχω κόσμο που καπνίζει σε ένα μικρο μπρίκι βάζω νερό με κανέλα,γαρύφαλλο,φλούδα λεμονί/πορτοκάλι και το αφήνω να σιγοβράσει.Μυρίζει όλο το σπίτι!
  • Ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται.
  • Μπαταρίες τις πετάω σε συγκεκριμένο κάδο.
  • Όλα τα φαρμακεία έχουν κάδο για τα ληγμένα φάρμακα.
  • Τα σκουπίδια τα ανακυκλώνω,έχουμε 4 διαφορετικούς κάδους χαρτί,πλαστικά-αλουμίνιο,γυαλί και οργανικά.
  • Αν είχα κήπο ή πολλές γλάστρες θα έφτιαχνα κομπόστ compost
Πόσα πράγματα λοιπόν μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον το οποίο δε σεβόμαστε πια και τυραννούμε καθημερινά με εγωισμό.
Πρωτοβουλία να έχουμε και καλή θέληση!!!!!

12 comments:

Anonymous said...

Ααααααααααα! Μυρισε Ευρώπη! :-))))
Θα δοκιμάσω αυτό το μίγμα με τις φλύδες και τα λεμόνια! Sounds promising! χχχ Γ.

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλημέερα Γ. :))

Μ'έχει σώσει πολλές φορές όταν έχω τραπέζι.Τα αρωματικά κεριά και τα incense με ενοχλούν,μου προκαλούν σε χρόνο dt πονοκέφαλο.

Betty's Cuisine said...

Η μικρή σου ιστορία μου θυμίζει έντονα το πως συμπεριφέρονται οι κόρες μου που ζουν στο Λονδίνο... όσο για μένα προσπαθώ και κάθε φορά μαθαίνω και κάτι καινούριο ~ και χαίρομαι που κάνω όλα σχεδόν όσα παραθέτεις στη λίστα σου!

Και λοιπόν;E allora? said...

Μπράβο Μπέτυ που καταφέρνεις να αλλάξεις τις συνήθειές σου,καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς απ'τη μια μέρα στην άλλη,είναι όμως εφικτό.

Πρόσθεσα άλλα 3 στη λίστα μου:
*ηλεκτρικές συσκευές κλάσης Α
*δεν αφήνω φορτιστές στην πρίζα (να δω πότε θα πείσω τη μητέρα μου;!)
* λούσιμο,σαπόυνισμα δεν αφήνω το νερό να τρέχει

sunnefoula said...

όλα σωστά! Αν και δεν απολάμβανα ιδιαίτερα ότι για 4 χρόνια φορτωνόμουν σαν το γαιδούρι μέχρι να φτάσω στον κάδο της ανακύκλωσης. Δε μου έκανε όμως καρδιά να πετάξω ανακυκλώσιμα στα σκουπίδια.

Για μυρωδιά μπορείς να δοκιμάσεις και ζάχαρη σε αλουμινόχαρτο πάνω στο ζεστό μάτι (θα μυρίζει καραμέλα) ή αν δε σε ενοχλούν τα αιθέρια έλαια να αλείψεις τις λάμπες με το αγαπημένο σου. Μόλις ζεσταθούν, θα βγάλουν μια απαλή μυρωδιά :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Έχεις δίκιο Συννεφούλα για το κουβάλημα,να δούμε στην Ελλάδα πότε θα βάλουν να έχει το κάθε σπίτι κάδο ανακύκλωσης κι όχι έναν μπλε κάδο για 10 κατοικημένους δρόμους!Άσε που πετάνε και οργανικά σκουπίδια!

Καλή ιδέα αυτή με το αλουμινόχαρτο αλλά έχω γκάζι.
Δεν ξέρω αν με ενοχλούν τα αιθέρια έλαια....θα δοκιμάσω,σε μια λάμπα όμως.

cummulus said...

Δεν χρησιμοποιώ αποσμητικά χώρου αν πχ έχω τηγανίσει ή έχω κόσμο που καπνίζει σε ένα μικρο μπρίκι βάζω νερό με κανέλα,γαρύφαλλο,φλούδα λεμονί/πορτοκάλι και το αφήνω να σιγοβράσει.Μυρίζει όλο το σπίτι!

Αυτό το κόλπο δεν τόξερα, και μ΄ άρεσε έτσι όπως το διάβασα. Θα το δοκιμάσουμε με την πρώτη ευκαιρία!

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλώς ήρθες cummulus :)

Εγώ πολλές φορές όταν έχω τραπέζι το κάνω γιατί το σπίτι είναι μικρό και το χειμώνα να έχω 24/24 τα παράθυρα ανοιχτά είναι λίγο δύσκολο.Καμιά φορά όταν έχει βράσει βάζω σε λίγο σ'ένα φλυτζάνι και το κρύβω δίπλα στο καλοριφέρ που είναι αναμμένο.Έτσι μυρίζει όλη τη βραδιά ευχάριστα,όπως καταλαβαίνεις δε γίνεται να βράζει όλη τη νύχτα :)

Anonymous said...

Έχω ζήσει κι εγώ στην Ιταλία και έκανα (και συνεχίζω να κάνω) αυτό που λες με τις σακούλες. Άσε που είναι και τεράστιες και πιο ανθεκτικές και δεν υπάρχει λόγος να παίρνεις συνεχώς καινούργιες, επιπλέον τις αγοράζεις κιόλας. Ενώ στην Ελλάδα τις παίρνεις χύμα κι όποιον πάρει ο Χάρος. Δυσυτχώς είμαστε τρομερά γύφτοι σε τέτοια θέματα (και γι αυτό τους απέφευγα και γι αυτό με εκνευρίζουν...!!!! (*&(*^(*^%^&$%%$^__)(

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλημέρα ανώνυμε,καλώς ήρθες!

Άρα με καταλαβαίνεις...είναι κρίμα όμως που προτιμάμε το εθνικό σπορ το κουτσομπολιό αντί να είμαστε μονοιασμένοι όσοι βρισκόμαστε στο εξωτερικό....

Τώρα άλλαξαν τις σακούλες είναι biodegradabile,δεν ξέρω τον ελληνικό όρο στα αγγλικά biodegradable plastics

Dinamitis said...

xaxaxa ξερω ξερω το ποστ σου ειναι παλιο, αλλα τωρα το διαβασα! Συμφωνω απολυτα με οσα εγραψες και μια χαρα ιδεα μου φαινεται αυτο με το μπρικι και την κανελα! Ετσι κανω καθαρισμο προσωπου, κατσαρολα λιγο νερο και κανελα, μουρη μεσα και πετσετα απο πανω και ανοιγουν οι ποροι κτλ! Παντως στο σπιτι μου εχω απαγορεψει το καπνισμα! Τεσπα, αυτο με το σακιδιο το εχω κανει και γω με τα ψωνια, σουπερ βολικο και τα σουβενιρ που αγοραζω απο τα ταξιδια μου ειναι υφασματινες σακουλες για τα ψωνια του σουπερ μαρκετ! Αψογο το ποστ σου! Το μονο που δεν εχουμε εδω ειναι καδος με τα οργανικα, σουπερ χρησιμο, ελπιζω καποια στιγμη να βαλουν! Φιλια!

Και λοιπόν;E allora? said...

Dinamitis χαίρομαι που διαβάζεις και τα παλιά μου ποστ και χαίρομαι ακόμα περισσότερο όταν έχω σχόλια.Μου αρέσει να ανταλλάσσω ιδέες και να διαβάζω καινούριες σκέψεις και προτάσεις!!!!

Στη δουλειά πάω με μικρό μπουκαλάκι που πλένω,με ταπεράκι που πλένω...ανακύκλωση σε όλα :)

Καλό βράδυ
χχχ

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share