Friday, October 23, 2009

Οι κροστάτες του Μούριελ

Ο φίλος μου ο Μούριελ μαγειρεύει υπέροχα,τα γλυκά του είναι καταπληκτικά.Τώρα πια έχει μετακομίσει στην Αγγλία αλλά όλο και κάποια συνταγή ανταλλάσσουμε,να΄ναι καλά το διαδίκτυο.Μια περίοδο του'χε χαλάσει ο φούρνος κι έτσι ερχότανε σε'μενα όταν χρειαζότανε.Όπου κι αν ήταν προσκαλεσμένος πήγαινε κανά γλυκό ή φαγητό.
Μια μέρα λοιπόν μου τηλεφώνησε απεγνωσμένα γιατί τον είχαν καλέσει τελευταία στιγμή.Εννοείται ότι του'πα να'ρθει,εξάλλου η κουζίνα μετά έμενε πιο καθαρή απ'ότι την έβρισκε!Μου'ρχεται με όλα τα υλικά,ταψί μέχρι και το αλουμινόχαρτο που θα χρησιμοποιούσε και ένα μπουκάλι κρασί για να πιούμε και να με ευχαριστήσει.Τσαφ τσουφ μέσα σε λίγα λεπτά είχε φτιάξει μια κροστάτα με μαρμελάδα ή πολύ απλά πάστα φλώρα....περιττό ότι μου'πεφταν τα σάλια!
Σου αρέσει;με ρωτάει Κάτσε θα σου φτιάξω μία!Τσαφ τσουφ σε λίγα λέπτα την είχε ζυμώσει,η άλλη είχε ήδη γίνει κι έτσι βάζαμε τη δεύτερη.Το δε κρασί τέλειωνε,είχαμε φάει κι ό,τι αλλαντικοτυρί είχα στο ψυγείο.Ωραίες στιγμές!

Υλικά
200 γρ αλεύρι 00
100 γρ βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ ζάχαρη
1 αυγό
ξύσμα από ένα λεμόνι
λίγο αλάτι
1 βάζο μαρμελάδα της αρεσκείας μας αν είναι σπιτικιά ακόμα καλύτερα!!!!




Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι,τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε.Κάνω μια τρύπα στη μέση και ρίχνω το αυγό και το βούτυρο.Δουλεύω πολύ γρήγορα τη ζύμη με τα χέρια.Αν χρειαστεί κι άλλο αλεύρι προσθέτω.Κάνω δύο μπάλες, 2/3  της ζύμης για το ταψάκι για τάρτες διάμετρος 24 εκ.  καλύπτοντας και τα τοιχώματα και το 1/3 για να πλάσω κορδόνια για την επιφάνεια που εμένα μου βγήκαν θεόστραβες!!!!Τα τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.Εγώ κάτω απ΄την ταρτιέρα βάζω χαρτί φούρνου,αλλιώς πρέπει να βουτυρώσω και να αλευρώσω.Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη (μαθαίνω σιγά-σιγά Μούρι!!!),ρίχνω τη μαρμελάδα και την απλώνω να πάει μέχρι τις άκρες.Με το υπόλοιπα 1/3 φτιάχνω κορδόνια για να στολίσω...το δικό μου πάντα βγαίνει στραβό,αλλά σημασία έχει η γεύση.Τις λωρίδες τις βάζω εναλλάξ μια κάθετα,μια οριζόντια εναλλάξ για να βγει σαν πλεκτό.Σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 30' περίπου.



Γαμώτο μύρισε στο γείτονα και μου΄ρθε ....έπρεπε να την είχα κρύψει!

20 comments:

Muriel said...

Buona, delicious, νοστιμότατος

Και λοιπόν;E allora? said...

I had the best chef teacher Muriel :)

Buondi!

Asteri (Maria) said...

Πολύ ωραία πράγματα και οι αναμνήσεις αλλά και το γλυκό :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευχαριστώ πολύ Asteri ....το γλυκό είναι ότι πρέπει για πρωινό!

Betty's Cuisine said...

Ωραιότατο το βρίσκω το γλυκάκι σου, όσο για τις στραβές λωρίδες δεν είναι λάθος, είναι άποψη !!!
ένα κομματάκι για τον καφέ μου πολύ θα το ήθελα...

mia maria said...

Μια χαρά, νοστιμότατο! Αγαπημένο γλυκάκι!

Και λοιπόν;E allora? said...

Τελικά Μπέτυ οι στραβές λωρίδες μόνο στην αρχή με ενόχλησαν,τώρα δεν με ενοχλούν καθόλου....απλά τέλειωσε :))

Και λοιπόν;E allora? said...

Big mama αγαπημένο δε λέει τίποτα....το κακό είναι ότι τελειώνει γρήγορα....θα φτιάξω άλλη με μαρμελάδα σύκο αυτή τη φορά!!!

Artanis said...

Ωραία φαίνεται...
καλησπέρα από ΝΖ...

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευχαριστώ πολύ Αρτάνη μου....εύχομαι ένα υπέροχο Σ/Κ!

Skouliki said...

τωρα αν πω οτι δεν τρωω γλυκα θα απορησετε ?

φιλακια:)

Και λοιπόν;E allora? said...

Καθόλου Skouliki,εγώ πχ δεν τρελαίνομαι για σοκολάτες...αγοράζω σπάνια και τις καταναλώνω σιγά-σιγά.
Έχω και αλμυρές συνταγές ;)

Καλώς ήρθες :))
χχχ

Estella said...

Αααχ.... Εγώ όμως τρώω γλυκά. ΠΟΛΛΑ γλυκά... mama mia!!! Κολάστηκα!Καλώς σε βρήκα.

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλώς ήρθες Estella μου!!!!


Το μυστικό είναι να τρως με μέτρο,να γυμνάζεσαι συχνά και να πλένεις μετά από κάθε γλυκό τα δόντια....έτσι θα μπορείς να τρως όποτε θες χωρίς προβλήματα :)))
Εγώ τουλάχιστον κάνω πια έτσι αφού το πρωινό μου είναι γλυκό ;) και δεν έχω παράπονο!!!!

Δοκίμασε το κέηκ με γιαούρτι που έχω στο ποστ Tea and cake time
Είναι γευστικότατο,ελαφρύ και εύκολο.

Καλό σου βράδυ!

Ξανθή said...

Είναι από τα λίγα γλυκά που τρώμε με σπιτική πάντα μαρμελάδα!!
Πολύ ωραίο και το κέικ που προτείνεις για πρωινό.

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλως ήρθες Ξανθή μου :)

Αχ να'χα λίγη σπιτική μαρμελάδα,απ΄τις αγαπημένες μου η φράουλα και το σύκο.

Το κέηκ με γιαούρτι έχει γίνει απ΄τα αγαπημένα μου,αλλά η πρώτη μου αγάπη είναι το παραδοσιακό που θα φτιάξω τις επόμενες μέρες...θα αναρτήσω τη συνταγή.

Καλό βράδυ!

suncitizen said...

χμμμ
εγώ παρόλα αυτά παραμένω σοκολατομανής.
Τέλος!

Και λοιπόν;E allora? said...

suncitizen όταν θα φτιάξω σαλάμι σοκολάτας θα σε φωνάξω ;))

irthe_h_pitsa said...

Γιαμ, γιαμ, υπέροχο φαίνεται!

Με μαρμελάδα καραμέλας γάλακτος που έχω διαθέσιμη γίνεται;

Και λοιπόν;E allora? said...

Pizza τι χορταστικό ψευδώνυμο!!!!

Με πιάνεις αδιάβαστη,δεν έχω φάει ποτέ μου μαρμελάδα καραμέλας γάλακτος....σκέψου αν θα σου άρεσε πάνω σε μπισκότο.Αλλιώς αύριο ανοίγουν τα σούπερ-μάρκετ,υπομονή μερικές ώρες ;)

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share