Thursday, September 29, 2011

Παναγιά η Τσαμπίκα

Τσαμπίκος και Τσαμπίκα ονόματα που θα βρείτε μόνο στη Ρόδο.Το'χα απορία να μάθω κι εκεί που ήμουνα στην οδοντίατρο και περίμενε ένας κύριος το ρώτησα "Γιατί αυτά τα ονόματα".Λένε ότι όταν μια γυναίκα δε μπορεί να κάνει παιδιά και ζητήσει από τη Παναγιά Τσαμπίκα μένει έγκυος και της υπόσχονται να βαφτίσουν το παιδί με αυτό το όνομα.



Το μεσημέρι είχαμε πάει πρώτα στην παραλία Τσαμπίκα που είναι όλο αμμουδιά και πεντακάθαρη.Μετά φάγαμε στην ταβέρνα που το όνομά της φυσικά ήταν Τσαμπίκα.Είχε μενού χωριάτικη σαλάτα,τζατζίκι,2 τσιπούρες με πατάτες και σκορδαλιά,μισό λίτρο κρασί 35€.Το τιμήσαμε και σκάσαμε.Βέβαια η κυρία μιλιά δεν έβγαζε και μας άφηνε τα πιάτα με τη μούρη κατεβασμένη.


 Η παλαιά μονή βρίσκεται σε ένα λόφο  όπως φαίνεται στη 2η φωτογραφία και πρέπει να ανεβείτε μόνο 285 σκαλοπάτια.Από πάνω η θεά είναι καταπληκτική.Φυσάει ελαφρά και νιώθεις μια γαλήνη και μια ηρεμία απερίγραφτη.Ετοίμαζαν τη μονή γιατί γιόρταζε 8 Σεπτεμβρίου.







Πήγαμε  στο πανηγύρι που γινότανε στη νέα Μονή δίπλα στην εθνικό δρόμο να δει ο καλός μου το έθιμο.Κοσμοσυρροή και όλες οι κυράδες με τα ψωμιά και τα πανέρια.Του εξήγησα το έθιμο και του έδωσα να δοκιμάσει.




Απ'το πανηγύρι απογοητευτήκαμε και οι δύο αφού περιμέναμε κάτι πιο παραδοσιακό.Βρήκαμε τους ίδιους πλανόδιους με τσάντες,ρούχα,χαλιά και πλαστικά που βρίσκουμε στην Ιταλία.Η μόνη διαφορά ήταν τα σουβλάκια.



 Προσωπικά αξίζει να δείτε την παλιά μονή παρόλο τα σκαλοπάτια,εξάλλου στη μέση της διαδρομής έχει ένα παγκάκι και συνεπώς μπορείτε να ξεκουραστείτε.

16 comments:

Hfaistiwnas said...

χεχεχε ειδικά αν είσαι διακοπές όσο και να κουραστείς δεν σου κάνει καρδιά να σταματήσεις! Πανέμορφα μέρη..

Και λοιπόν;E allora? said...

Hfaistiwnas αυτά δεν είναι σκαλιά,στο Καστελόριζο ανέβηκα 450 περίπου!!!!Τουλάχιστον έτρωγα χωρίς να σκέφτομαι ότι θα παχύνω με τόσες θερμίδες που έκαιγα!!!

Hfaistiwnas said...

Αυτό είναι το σωστό σκεπτικό!!!

Vita said...

Έμεινα 10 μήνες στη Ρόδο για επαγγελματικούς λόγους κάποτε. Ήταν οι μήνες με τη λιγότερη τουριστική κίνηση. Το νησί ήταν παράδεισος. Πώς και δεν έβγαλες φωτογραφία τα τάματα προς τη Παναγία τη Τσαμπίκα; Θυμάμαι ένα ολόκληρο δωμάτιο με κουκλάκια αφού η κύρια παράκληση προς τη χάρη Της είναι για τεκνοποίηση. Γι αυτό και βγάζουν το όνομά Της μετά. Επίσης τάζουν παιδάκια που έχουν προβλήματα υγείας.
Καλημέρα!

manousina said...

Είχαμε πάει πάνω στην παλιά μονή, πολύ όμορφα είναι εκεί.Ήρεμα, γαλήνια.

Και λοιπόν;E allora? said...

Hfaistiwnas το παλεύω!

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita έψαξα να δω αν ειχα κάποια φώτο αλλά τελικά δεν έχω βγάλει...βέβαια τη μηχανή την είχε άλλος παραμασχαλα αχαχα

Και λοιπόν;E allora? said...

manousina κι εμένα μου άρεσε πολύ,φτιάχνουν το γυρω γύρω φωτισμό κτλ

ΦΟΥΛΗ said...

όμορφες φώτο...
καλημέρα καλό μήνα

Unknown said...

οντως φοβερή παραλία.....
γενικά η ρόδος πολύ όμορφη....

καλό μήνα και αν συνεχίζετε με το καλό

Και λοιπόν;E allora? said...

Φουλη η Ρόδος έχει μια εξαιρετική ομορφιά

καλό μήνα

Και λοιπόν;E allora? said...

Homemade πήγαμε πολλές φορές εκεί,μας άρεσε πολύ!

καλό μηνα

mahler76 said...

επίσης η Παναγιά η Τσαμπίκα έχει και facebook για online αφιερώσεις πιστών. Πάντως η παραλία δείχνει όμορφη. Όσο για το παραδοσιακό άσε αυτό το έφαγαν οι καιροί :(

kiki said...

Τη θυμάμαι κι εγώ και την εκκλησία και την παραλία πυ είχα πάει εδώ και πολλάααα χρόνια!

Και λοιπόν;E allora? said...

mahler76 μοντέρνα πράγματα ;)

Και λοιπόν;E allora? said...

kiki η παραλία ειναι καταπληκτική.Μέχρι το βράδυ άνετα κάνεις το μπανάκι σου

καλημέρα

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share