Saturday, February 11, 2012

Εκτελεστές δίχως πρόσωπο

Σουηδία,ένα χειμωνιάτικο πρωινό, ο επιθεωρητής Βαλάντερ επισκέπτεται ένα απομονωμένο αγρόκτημα όπου αντικρίζει ένα αποτρόπαιο έγκλημα. `Άγνωστοι βασάνισαν και σκότωσαν τον ηλικιωμένο αγρότη ενώ η γυναίκα του βασανισμένη είναι ακόμα ζωντανή.Το μόνο που κατάφερε να πει είναι ότι οι δράστες είναι ξένοι.Το στοιχείο αυτό διαρρέει στον τύπο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεσπάει το μίσος και ο ρατσισμός
.

Εκτελεστές δίχως πρόσωπο
Εκδόσεις Ψυχογιός
Χένινγκ Μάνκελ

Το συγγραφέα μου τον πρότεινε ένας σχολιαστής του μπλογκ στο ποστ.Μου κίνησε την περιέργεια ειδικά γιατί τον έβλεπα συχνά στα βιβλιοπωλεία.Αποφάσισα και αγόρασα το πρώτο βιβλίο από μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Βαλάντερ.Ο επιθεωρητής είναι ένα άτομο με πολλά προσωπικά καθημερινά προβλήματα ένα διαζύγιο,μια κόρη που τσακώνεται συνέχεια και που'χε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει,ένα πατέρα ηλικιωμένο,το ποτό κι άλλα πολλά.

Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει κυριολεκτικά στη Σουηδία την απομακρυσμένη και παγωμένη με τα κοινωνικά της προβλήματα και ειδικά με το φαινόμενο του ρατσισμού.Θεωρώ ότι μας δίνει ξεκάθαρη τη θέση του σα συγγραφέας για το πρόβλημα αλλά και για το κράτος όσον αφορά την ξενοφοβία.Μη κρυβόμαστε και η Σουηδία τελικά δεν είναι τόσο μοντέρνα και ανοιχτή όσο νομίζουμε.

Αρκετά καλή περιγραφή τόσο για τη ώρα αλλά και για τα πρόσωπα.Ο πρωταγωνιστής είναι αρκετά θλιβερός και δε θυμίζει τους  αστυνομικούς που διαβάζουμε όπως τον Πουαρό της Αγκάθα Κρίστη ή το Χάριτο του δικού μας Μάρκαρη.

Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι ο συγγραφέας είναι πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος.Έχει 20 εκατομμύρια φαν!Θεωρώ ότι είναι ένα καλό αστυνομικό και ομολογώ ότι τον προτιμώ από την Camilla Lackerg ή το Τζο Νέσμπο που σας είχα προτείνει παλιότερα.Κάποια στιγμή θα διαβάσω το δεύτερο κατά σειρά Τα σκυλιά της Ρίγα.Προς το παρόν έχω ξεκινήσει το 3ο του Glenn Cooper.

Θα επιστρέψω όμως δριμύτερη για να σας πω για τη  Σώτη Τριανταφύλλου και για το τελευταίο της βιβλίο που διάβασα τα Χριστούγεννα το "'Για την αγάπη της γεωμετρίας".Ένα μόνο σας λέω βιβλίο καταθλιπτικό και γι'αυτό σε όποιον δεν αρέσουν τα καταθλιπτικά δε το προτείνω.Θα επανέλθω με λεπτομέρειες.

6 comments:

Unknown said...

καλή επιλογή σου ....να σαι καλά δεν το ηξερα...να περνάς όμορφα..

Leviathan said...

Πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται!!! Καλο ξημερωμα και πολλα φιλια!!!!

VAD said...

Eίχα διαβασει καποτε ενα βιβλιο του συγγραφεα,θυμαμαι μονο οτι μου αρεσε,τιποτα περισσοτερο,ουτε τον τιτλο πια...,γεράματα γαρ:))

Και λοιπόν;E allora? said...

homemade να'ναι καλά ενας σχολιαστής του μπλογκ :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Leviathan έχω και άλλες προτάσεις,περίμενε να διαλέξεις :)

Και λοιπόν;E allora? said...

VAD ούτε εγω θυμάμαι τα περσινά και τα προπέρσινα ;))))

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share