Saturday, October 31, 2009

Ψάρι με χοντρό αλάτι

Μια φίλη απ΄τη Σαρδηνία  μου'μαθε πολλές συνταγές και τοπικά τους εδέσματα.Απ΄το ψωμί καραζάου  carasau   τα τυριά τους,τα διάφορα λαχανικά στο λάδι,τα γλυκά τους που μοιάζουν πολύ με τα κρητικά,τα αλλαντικά τους...Κάθε φορά που γύρναγε με τον άντρα της μου'φερνε κάτι διαφορετικό να δοκιμάσω και φυσικά το ψωμί τους που τσάκιζα.Κατέβαιναν με το αυτοκίνητο το οποίο γέμιζαν κυριολεκτικά

Σε εκείνη πρωτόφαγα το ψάρι με χοντρό αλάτι κι εκείνη μου'μαθε τη συνταγή,όπως και πολλές άλλες .Εύκολη,γρήγορη και γευστικότατη και γι'αυτό σας τη δίνω.

Ψάρι με χοντρό αλάτι... τσιπούρα,φαγκρί,στείρα,λαυράκι

Για 1-1,5 κιλό ψάρι χρειάζομαι  2-3 κιλά χοντρό αλάτι.Καθαρίζω το εσωτερικό,αφήνω τα λέπια και το πλένω.Σε ένα ταψί ρίχνω το μισό αλάτι,βάζω πάνω το ψάρι και το καλύπτω με το υπόλοιπο.Προσέχω μην μπει στην κοιλιά το αλάτι γιατί θα γίνει λύσσα.Σε προθερμασμένο φούρνο για 40' σε 180 βαθμούς. Το βγάζω,πετάω το αλάτι.Καθαρίζω...βασικά ξεκολλάνε τα λέπια με το χοντρό αλάτι.Λίγο αλάτι,πιπέρι,λαδολέμονο και ρίγανη βασικό συστατικό στην ελληνική μας κουζίνα που τιμάω πάντα!

Στο αλάτι καμιά φορά για αλλαγή  βάζω μυρωδικά αποξηραμένα όπως δάφνη,θυμάρι,δεντρολίβανο,ρίγανη και τα ανακατεύω όλα μαζί.Ή βάζω τα μυρωδικα μέσα στην κοιλια με 1-2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο.

10 comments:

Betty's Cuisine said...

Καλή σου μέρα!
Μοσχοβόλισε μέχρι εδώ το ψητό ψαράκι, με μια χωριάτικη από δίπλα ή χορταράκια βραστά...μμμμμ...
τίποτα καλύτερο!
φιλιά ...

KitsosMitsos said...

Η πέστροφα ειδικά γίνεται πολύ καλή! Έδωσες ιδέα ;-)

Και λοιπόν;E allora? said...

Μπέτυ βάλε και μια πατάτες τηγανίτες,το κρασάκι σου και το γεύμα θα είναι λουκούμι!!!!

Καλημερούδια!!!
xxxx

Και λοιπόν;E allora? said...

KitsosMitsos καλή σου όρεξη!!!!!

:)

Marouli said...

Καλημερα!! Πολυ ωραια συνταγη και ευκολη θα την κανω την Τριτη!! Συνοδευεται ωραια με βραστα λαχανικα οπως κολοκυθακια!! Και με πατατες φυσικα..

Μαρουλοφιλακια!

Και λοιπόν;E allora? said...

Μαρούλι με ό,τι θες κι ό,τι κάνεις κέφι το συνοδεύεις :)

Καλό σ/κ
xxx

nikos said...

Καλησπέρα και από μένα........
Μακάρι σήμερα να μπορούσα να κάνω κάποιο σχόλιο αλλά το ψάρι δεν το τρώω με τίποτα.
Αλλά κάποια άλλη φορά πού δεν θα αφορά ψάρι πολύ ευχαρίστως....
Καλό μεσημέρι!!!!!

Υ.Γ. γενικά βλέπω ότι έχεις πολύ καλές συνταγές με πολύ ωραίους συνδυασμούς!!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλησπέρα Νίκο!Εγώ μέχρι τα 18 δε το΄βαζα στο στόμα...πόλεμος στο σπίτι!Μεγαλώνοντας όμως άλλαξαν τα γούστα μου!Έμαθα και μαθαίνω καθημερινά να μαγειρεύω κι έτσι τα φτιάχνω με βάση τα γούστα μου ;)

Καλό απόγευμα και κάποια στιγμή θα πετύχω το φαγητό σου :)

Ξανθή said...

Κάθε Σάββατο τρώμε ψάρι συνήθως στα κάρβουνα αλλά τώρα που χειμωνιάζει η ιδέα αυτή είναι εξαιρετική.
Όπως λες λοιπόν κι εσύ ο σύζυγος δεν έτρωγε ψάρια μικρός, εδώ και πολλά χρόνια όμως προτιμά τα ψάρια από το κρέας!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθή αλλάζουν τα γούστα...ευτυχώς προς το καλύτερο για το σύζυγό σου κι εμένα!

Καλό μήνα :)

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share