Όλοι λίγο πολύ έχετε φάει ή ακούσει για το πέστο της Γένοβας.Πριν πολλά χρόνια δοκίμασα πέστο με φιστίκια και προσούτο ή κοινώς ζαμπόν,προέλευση Σικελία.Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή αναρωτιόμουνα τι θα βγει,αλλά ο Σαλβατόρε επέμενε με τη βαριά του σικελιανή προφορά "stai calma e assaggia prima!" ή όπως λέμε στα ελληνικά "κούλαρε και δοκίμασε πρώτα".
Αυτό κι αν είναι γρήγορο!Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μούλτι που θα κάνει τη σκληρή δουλειά.O σωστός όμως τρόπος είναι να τα χτυπήσουμε όλα στο γουδοχέρι!Και λοιπόν έρχεται η συνταγή!
Αυτό κι αν είναι γρήγορο!Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μούλτι που θα κάνει τη σκληρή δουλειά.O σωστός όμως τρόπος είναι να τα χτυπήσουμε όλα στο γουδοχέρι!Και λοιπόν έρχεται η συνταγή!
Υλικά
1 χούφτα φυστίκια Αιγίνης καθαρισμένα ανάλατα1-2 σκελίδες σκόρδο
1 χούφτα φύλλα φρέσκο βασιλικό
100 γρ prosciutto cotto ή ζαμπόν (το ζητάτε να σας το κόψουν μια φέτα χοντρή και μετά το κόβετε σε κομμάτια)
50 γρ κρέμα γάλακτος
2-3 κύβους παρμεζάνα
ελαιόλαδο όσο πάρει
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση;Όλα μέσα στο μούλτι μέχρι να γίνει κρέμα.
Εγώ το προτιμώ με ζυμαρικά που ονομάζονται πάκερι (paccheri) ,εξάλλου έτσι τα μου τα΄χαν πρωτοφτιάξει,αλλιώς φετουτσίνε (fettuccine).Στο πιάτο όταν το σερβίρω πασπαλίζω λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια και λιγη παρμεζάνα.Πόσο καιρό έχω να το φτιάξω,δε βρίσκονται εύκολα τα φυστίκια,συνήθως τα φέρνω απ'την Ελλάδα και συνεπώς στο επόμενο ταξίδι θα εφοδιαστώ!
23 comments:
δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό, πέρασα όμως να σου πώ μια καλημέρα και να σου στείλω ένα γλυκό φιλί!
Ωχ,ωχ,ωχ αν έχεις εσύ δυσκολία να τα βρείς εκεί, σκέψου τί γίνεται εδώ...
Ούτε κατα διάνοια, να σου πω;
:((((
Σε φιλώ...
next_day έχεις δοκιμάσει αυτό το πέστο;Εγώ μόνο απ'αυτό το φίλο μου το έχω φάει.
Πάντως καλά έκανες και πέρασες......χαρά μου :))
Artanis εδώ στη βόρεια Ιταλία δε βρίσκεις εύκολα αυτό το συγκεκριμένο είδος φυστίκια....αν βρεις που να μοιάζουν σα τα δικά μου δοκίμασε.
Καλημερούδια :)
Καλησπέρα........
Κάθε καινούργια συνταγη και φαγητό είναι ωραίο να το δοκιμάζεις....
Μου έδωσες ιδέα.................
Καλό μεσημέρι!!!
Χαίρομαι Νίκο αν θες κι άλλες ιδέες για σάλτσες κοίτα το ποστ Ci facciamo due spaghi?
Καλό απόγευμα σου εύχομαι :)
Πέστο έφτιαξα μια φορά αλλά με πολύ λίγα υλικά, αυτό είναι αρκετά εμπλουτισμένο.
Πριν χαλάσουν όλοι οι βασιλικοί θα το δοκιμάσω.ξέρεις αν διατηρήται στο ψυγείο;;παλιά μια φίλη με σπουδές στην Ιταλία μου είχε πει ότι φτιάχνει πολύ και το βάζει σε βαζάκια στην κατάψυξη.
Λογικά Ξανθή μου η φίλη σου έφτιαχνε το κλασικό πέστο της Γένοβας που θα βρεις στο ποστ Ci facciamo due spaghi?
Αν έχεις γουδοχέρι χρησιμοποίησέ το.Κι εγώ έχω ακούσει να το βάζουν στην κατάψυξη χωρισμένο σε δόσεις.Δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να μείνει αν το βάλεις σε βαζάκι γυάλινο που'χει αποστειρώσεις,προσθέσει και καλύψει καλά μ'ελαιόλαδο και το κλείσεις.Σίγουρα διατηρείται αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό.Προσοχή αποστειρώνεις το βάζο αλλά δε βάζεις αμέσως το πεστο γιατί ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στις μεγάλες θερμοκρασίες.
Απ΄τη στιγμή που θα ανοίξεις το βάζο διατηρείται μερικές μέρες στο ψυγείο.Ελπίζω να βοήθησα :)
Καλό απόγευμα σου εύχομαι :)
Ευχαριστώ πολύ!!!
Τίποτα Ξανθή μου...καλά μαγειρέματα :)
Sounds intriguing! Nomiza oti to pesto (to genovese, ap' o,ti fainetai) ftiaxnetai me karydia. Akougetai poly aplo k exw ola ta ylika na to dokimasw!
Syntagh gia kokkinh saltsa pou paei me ola, alla kyriws me riggatoni k mbolikh parmezana apo panw:
Ntomates (osh saltsa tha servireis, ypologise), mish kokkinh piperia, ligo kremmydi optional. Ta xtypas sto blender me ligo ladi k ligo pelte gia na spasei h ntomatila k na ginei pio kokkino. To rixneis se katsarolaki k prostheteis: kanella (ksylaki), garyfallo, dafnh, alatopipero k dyosmo an exeis. Thn pshneis mexri na ginei paxyreusth k na fygoun ta ygra. Auto htan
Κουκουνάρι Trilianos κι αν έχεις γουδοχέρι φτιάχτην.
Η σάλτσα σου μου θυμίζει μια που'φτιαχνε ο πατέρας μου πάνω-κάτω,θα την τιμήσω αλλά χωρίς δυόσμο γιατί δε βρίσκω Ιταλία.
xxxx
πέστο με φυστίκια δεν έχω δοκιμάσει, το άλλο το γνωστό με κουκουνάρι μου αρέσει πάρα πολύ, στα υπ'όψιν λοιπόν η συνταγή σου!
και το ζαμπόν βάζεις στο μούλτι ε;
φιλιά...
Καλησπέρα Μπέτυ μου.Βάζω και το ζαμπόν στο μούλτι,το΄χω κόψει σε κομμάτια.μην πετάξεις/βγάλεις το λίπος,εξάλλου γι'αυτό μπαίνει λίγο λάδι.Όπως έχεις σουρώσει τα ζυμαρικά σου και είναι ακόμα ζεστά βάζεις την κρέμα και ανακατεύεις να πάει παντού.
Προσωπικά επειδή μου αρέσουν τα καυτερά στο πιάτο μου ρίχνω λίγο μαύρο πιπέρι.
Πάει ωραία λευκό κρασί ;)
Mμμμ... ευχαριστουμε για την συνταγη, ακουγεται τελειο!!!
Θα το προσπαθησω!!!
Ephemeron άμα το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.Να το συνοδεύσεις μ'ένα λευκό καλιφορνέζικο κρασί :)
γιαμ!
Το αντέγραψα ήδη! Εγώ συνήθως φτιάχνω ένα με αμύγδαλα που είδα σε ένα blog και είναι πεντανόστιμο. Αυτό και με prosciutto δεν το έχω ξανακούσει. Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!
Πέστο κι έγινε το πέστο σου! Λατρεύω τα ασυνήθιστα, θα το δοκιμάσω και θα σου πω!
sCaTterBraiN τα'πες όλα με μια λέξη :))))
big mama με αμύγδαλα δε το έχω ακούσει....είναι όμως τόσες πολλές οι τοπικές ιταλικές συνταγές...χάος!Δοκίμασε και της Γένοβας αλλά φτιάχτο με το γουδοχέρι.
Λίλα μου περιμένω εντυπώσεις :)
Θα το φτιάξω σίγουρα...εντυπωσιαστηκα!!!Φιλιααααα
Post a Comment