Saturday, October 23, 2010

Φασουλάδα

Και μετά τις πίτσες,τα ζυμαρικά και τα ριζότα που έφαγα με τους φίλους που είχα μου'ρθε η όρεξη για ελληνικό παραδοσιακό έδεσμα και συνεπώς φασουλάδα!

Λίγα όσπρια τρώω και το χειμώνα τα τιμάω αρκετά.Για κάποιο λόγο εδώ στην Ιταλία μου φαίνονται λίγο άγευστα αλλά το παραλείπω και τα φτιάχνω.Δεν το έχω κρύψει είμαι καλό-κακό-μαθημένη.Από τότε που'πιασαν τα κρύα είχα request  στο σπίτι για φασολάδα και όχι δε λέω.Ζω χρόνια Ιταλία αλλά την κουζίνα μας όχι μόνο δεν τη σνομπάρω αλλά την γεύονται πάντα οι φίλοι όταν κάνω τραπέζι.

Υλικά για 2 άτομα πάντα τροφαντά

1/4 κιλό φασόλια ξερά
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1-2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
μπόλικα φύλλα σέλινο
ντομάτα χυμό
1 κύβο ζωμό
αλάτι
μπούκοβο ή πιπέρι (ό,τι προτιμάται)
πελτέ
ελαιόλαδο

Βάζω τα φασόλια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό απ'το προηγούμενο βράδυ.Βασικό σ'αυτή τη συνταγή είναι η αγαπημένη μου χύτρα,δώρο μια φιλενάδας μου.Θα σας δώσω τις οδηγίες σε βήματα και απλά όπως τις δίνω σε φίλους εδώ.Τα λεπτά τα μετράτε απ'το ξεκίνημα του σφυρίγματος και χαμηλώνετε τη φωτιά

  1. Τα φασόλια στη χύτρα με λίγο νερό να καλύπτει 2 δάχτυλα τα φασόλια για 7-8'
  2. Πετάω το νερό,πλένω τη χύτρα λίγο απ'τους αφρούς και ρίχνω τα φασόλια,το κρεμμύδι και ζεστό νερό που να καλύψει 3-4 δάχτυλα και τα βράζω για 20' περίπου.
  3. Ανοίγω και ρίχνω τα καρότα και το σέλινο για 3-4'.
  4. Αφήνω τη χύτρα χωρίς το καπάκι σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει τη πρώτη βράση ρίχνω το ελαιόλαδο.
  5. Ανακατεύω καλά και μετά προσθέτω τον κύβο και τον πελτέ που έχω λιώσει σε λίγο ζεστό νερό
  6. .Τελευταία τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να δέσει καλά και να χυλώσει.


     Τα δικά μας συνοδευτικά στο τραπέζι μας που είναι MUST (όπως λένε οι Ιταλοί όταν θέλουν να τονίσουν) :
    • αλλαντικά κατά προτίμηση σαλάμι Τοσκάνης με ή χωρίς γλυκάνισο και σπιανάτα απ΄την Καλαβρία που είναι καυτερό
    • τυρί πεκορίνο που είναι σαν τη δικιά μας την πικάντικη γραβιέρα
    • κόκκινο κρασί και ψωμί
    Δε λέω όχι σε μια παστή ρέγκα,τη βρίσκω συνήθως στη λαϊκή και δυστυχώς όποτε έχει εδώ στη γειτονιά μου είμαι στη δουλειά αλλιώς θα υπήρχε και αυτή στο τραπέζι.


    40 comments:

    ( fortounata) said...

    το καλύτερο φαγητό του χειμώνα!!!και το έφτιαξες νόστιμο από ότι φαίνεται.φιλιά.

    Taste Advisor said...

    Νόστιμο πολύ και του βάζω και λουκάνικο!

    Γιαγιά Αντιγόνη said...

    Υπάρχει κάτι καλύτερο για τώρα που ο καιρός κρυώνει;
    Πολλά φιλιά κοριτσάκι !!!!!

    D.Angel said...

    Δεν μ αρέσει η φασολάδαααααα
    Τες πα!
    Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ γλυκιά μου

    sCaTterBraiN said...

    λατρεύω τη φασολάδα! μπορώ να φάω γαβάθες ολόκληρες (και μετά να .. για μέρες, δε με νοιάζει!)
    :-)
    καλό σκ!

    Unknown said...

    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο τρελαίνομαι για φασολάδα.
    Καλό Σαββατοκύριακο κουκλίτσα!

    ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

    Εμείς κάνουμε ακόμη και το καλοκαίρι.
    Σαν μια εσωτερική φυσική σάουνα, που χορταίνει κιόλας!
    Καλό Σ/Κ.

    Μάγισσα Κίρκη said...

    Το μόνο που μπορώ να απαντήσω μπροστά σε ένα τέτοιο φαί και έχοντας κάνει αφαίρεση χολής, είναι (μετα συγχωρήσεως!) πρρρρρτςςςςς! :p

    ΦΟΥΛΗ said...

    οτι πρέπει για αυτό τον καιρό!!

    Thalassenia said...

    Την Δευτέρα έχει το πρόγραμμα.

    Δες την απάντηση στον nikiplo για τα συνοδευτικά, μα ίδια βρε παιδί μου!!!
    χαχα περίπου.

    Καλή Κυριακή.

    VAD said...

    Δε λεω όχι στο κόκκινο κρασί,αλλά με τέτοια συνοδευτικά,σε τραπέζι που δεν εχει κρεας ταιριάζει ένα ποτηράκι τσίπουρο,αραιωμένο πάντα,ε;Εβίβα!!!

    kiki said...

    Δεν μπορείς να φανταστείς ποσο την είχα πεθυμήσει. Έφτιαξα την Τετάρτη. Η διαφορά είναι ότι βάζω πολλάαααα καρότα!

    Asteri (Maria) said...

    Το πιο ωραίο χειμωνιάτικο φαγητό!!!!!
    Φιλιάααααααααααα

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

    φέρνω μαριναρισμένα αλμυρά ψαράκια στο λάδι, φέρνω και τσιπουράκι, βάλε πιάτο, επειγόντως!!!!!!!!

    Unknown said...

    Τι φασολαδες ... εμεις εχουμε γινει ιταλοι και φτιαχνουμε αλλες γευσεις...
    Χορταρικά και Λευκά Τυριά (tarta)
    http://klassiko.blogspot.com/2010/10/tarta.html

    Betty's Cuisine said...

    To must του χειμώνα!
    Και βλέπω πως σου χύλωσε μια χαρά...
    φιλιά, καλό βράδυ!

    Και λοιπόν;E allora? said...

    τα φασόλια δεν ήταν πολύ νόστιμα φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) ...αλλά τι να κάνω

    καλή βδομάδα
    χχχ

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Taste Advisor φαντάζομαι βάζεις χωριάτικο....εδώ δεν βρίσκεις σα τα δικά μας

    καλή βδομάδα

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Γιαγιά Αντιγόνη την τρώμε με βουλιμία :)))

    καλή βδομάδα εύχομαι

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Μη φας D.Angel...έχουμε άλλα ;)

    καλή βδομάδα να έχεις

    Και λοιπόν;E allora? said...

    sCaTterBraiN δεν κατάλαβα τι παθαίνεις για μέρες....χαχαχα

    καλή βδομάδα βρε!

    Και λοιπόν;E allora? said...

    bear τη 2η μέρα είναι ακόμα καλύτερη

    καλή βδομάδα κούκλε!

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Δύσπιστε το καλοκαίρι με την υγρασία που έχει εδώ πέρα δεν τη χαίρομαι όπως τώρα που είμαστε στα κρύα

    καλή βδομάδα να'χεις

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Χαχχαχα Μάγισσα Κιρκή δεν πειράζει με τις υγείες σου :))))

    άσε τη φασουλάδα και πήγαινε να δεις τα παλιά ποστ τα τουριστικά τότε ;)

    καλή βδομάδα

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Φούλη κόπιασε

    καλή βδομάδα σου εύχομαι

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Thalassenia ολόκληρη τη χύτρα σου χαρίζω για ένα πιάτο ψάρι :)))

    καλή βδομάδα εύχομαι
    χχχ

    Και λοιπόν;E allora? said...

    VAD καλέ μου μια ρακή έχω απ'την Κρήτη :)))

    καλή βδομάδα

    Και λοιπόν;E allora? said...

    kiki εγώ πάλι προτιμώ μπόλικο σέλινο

    καλή βδομάδα σου εύχομαι

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Asteri απ'τα χειμωνιάτικα δεν ξέρω ποιο προτιμώ....καλή ερώτηση!

    καλή βδομάδα να'χεις

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Γαστεροπλήξ χαρά μου να σε εχω στα τραπέζι και τιμή μου

    καλή βδομάδα σου εύχομαι

    Και λοιπόν;E allora? said...

    mygreek από ζυμαρικά και ιταλική κουζίνα δεν έχω παράπονο :)))...αλλά μη σνομπάρουμε και τα δικά μας που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα :)

    καλή βδομάδα

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Betty χυλωμένη τη θέλω αλλιώς δεν μου αρέσει...όπως και φακές που τρώω σπανιότατα,χυλωμένες τις τρώω

    καλή βδομάδα σου εύχομαι

    sCaTterBraiN said...

    λοιπόν, χθες που το είδα, ζήλεψα και ζέστανα κάτι κατεψυγμένους γίγαντες που ήταν το πιο κοντινό που είχα διαθέσιμο. και σήμερα πάω στη μανούλα... και είχε ετοιμάσει φασολάδα!!!!! έφαγα 2 γαβάθες. τζετ έγινε ο σκάτερ (αεριοπροωθούμενος δλδ), αλλά άξιζε τον κόπο...
    χαχαχαχαχα
    καλή εβδομάδα!

    eva said...

    Φασουλάδα...απλή και αγαπημένη!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!

    Ξανθή said...

    Φασολάδα!!για αυτή τη βδομάδα προγραμματισμένη!!
    Καλή σου εβδομάδα!!

    Και λοιπόν;E allora? said...

    sCaTterBraiN-jet είδες με τη μαμά,το ίδιο πρόγραμμα έχουμε ;)

    Και λοιπόν;E allora? said...

    eva η αλήθεια είναι οτι είναι λίγο χρονοβόρα αλλά χαλάλι της

    καλημερούδια

    Και λοιπόν;E allora? said...

    Ξανθή η μαγειρική και τα παραδοσιακά εδέσματα δεν έχουν όρια και συνορα.Όπου κι αν ειμαστε στο τραπέζι υπάρχουν :)))

    eug said...

    hi!
    θα πω το ασχετό μου,κομμάτια να γίνει... αυτό που με εντυπωσίασε , πραγματικά,ε;...ειναι που ο πελτές
    ειναι σε σωληναριο! πολύ πρακτικό!

    Και λοιπόν;E allora? said...

    eug πες ό,τι άσχετο θες :))) δε μασάμε το ξέρεις χιχιχιι

    Related Posts with Thumbnails
    Bookmark and Share