Sunday, March 4, 2012

Όλα σού τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη

H Άννα όπως και οι περισσότεροι φοιτητές σπουδάζει και έχει μέτριους βαθμούς.Σκοπός της το πτυχίο και μια σταθερή δουλειά.Δευτεροετής και πρώτη μέρα στο μάθημα του καθηγητή Αλεξίου τα πάντα αλλάζουν μέσα της και μπαίνει σε κρίση.θα μπορούσε να προχωρήσει επαγγελματικά και ας μην έχει τα μέσα,τα χρήματα,τις γνωριμίες και τα ρουσφέτια όπως έχουν άλλοι φοιτητές;Ο Αλεξίου γίνεται μέντορας της Άννας κι έτσι ξεκινάει ένα καινούριο κεφάλαιο με φιλοδοξίες και σκοπούς.



Όλα σού τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη
Δημήτρης Μπουραντά
Εκδόσεις Πατάκη 

Ομολογώ ότι το συγγραφέα δεν το γνώριζα.Μου΄ρθε κλασικά πεσκέσι από μια φιλενάδα αφού ξέρουν πόσο αγαπώ τη λογοτεχνία και δε λέω ποτέ όχι σε ελληνικό ανάγνωσμα.Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει η επαφή με την ελληνική γλώσσα.Το έπιασα αμέσως και σε κάθε ευκαιρία το διάβαζα,ακόμα και στο πάρκο μετά τη καθιερωμένη σαββατιάτικη βόλτα ξαπλωμένη στο παγκάκι και λιάζοντας (είναι η χάρη μου στη φωτογραφία)


Το χρονικό μιας όποιαδήποτε ελληνίδας φοιτήτριας που δεν έχει φιλοδοξίες αλλά θέλει να πάρει το πτυχίο γιατί στην ελληνική κοινωνία δεν νοείται να μην έχεις πτυχίο.Μετά το πτυχίο φιλοδοξίας μια βολεμένη δουλειά αφού λεφτά δεν εχει για μεταπτυχιακά,δεν ειναι κόρη κάποιου πλούσιου και δεν εχει γνωριμίες για ρουσφέτια.


Είναι ένα βιβλίο που βοηθάει κάθε τέτοιο φοιτητή με το ίδιο κοινωνικό επίπεδο της Άννας.Είναι ένα βιβλίο με οράματα,με φιλοδοξίες,με ιδέες και ερεθίσματα.Διαβάζοντας έζησα την ελληνική πραγματικότητα,εκείνη που έζησα κι εγώ.Κρίμα όμως που ακόμα δεν εχει αλλάξει τίποτα στην ελληνική καθημερινότητα.Βοηθάει για όποιον πιστεύει,για όποιον δε φοβάται το άγνωστο,για όποιον πάει αντίθετα στο κατεστημένο και για όποιον θέλει πραγματικά να προχωρήσει.Πικρή αλήθεια ότι αν θες να προχωρήσεις πρέπει να περάσεις από τα ξένα πανεπιστήμια.


Απ'την άλλη το βρήκα βαρετό με όλες τις αναλύσεις του μάνατζμεντ,τη διοίκησης επιχειρήσεων και την εκβάθυνση εννοιών.Κάποια στιγμή ένιωσα όταν έκανα φροντιστήριο για την έκθεση κι έπρεπε να βάζω μέσα σε μια πρόταση τουλάχιστον 5-6 επίθετα και μια φράση κάποιου γνωστού.Ξέφευγε από το μυθιστόρημα και γινότανε δοκίμιο,μου θύμιζε τα δοκίμια του ιστορικού Καργάκου που μπορεί να ήταν το must  εκείνης της εποχής αλλά θεωρώ ότι είναι παλιομοδίτικα.Κατά τη γνώμη μου ο Μπουνταράς πέφτει στην ίδια παγίδα όπως και οι καθηγητές του βιβλίου.Κρίνει και κατακρίνει ότι η ελληνική παιδεία είναι παλιομοδίτικη αλλά και η γραφή του δεν είναι μοντέρνα.


Ενώ τα πρώτα 11 κεφάλαια τα διάβασα εύκολα και γρήγορα το 12ο και τελευταίο κεφάλαιο με κούρασε αφάνταστα.Αντί για λέξεις έβλεπα στη σελίδα "μπλα μπλα" και ξανάνιωσα 17 χρονών που όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνω στη ζωή μου και είναι το καλό μου.Αντιφατικός κατά τη γνώμη μου ο συγγραφέας,παλεύει να αναδειχθεί πρωτότυπος,ευρωπαίος με ιδέες κοσμοπολίτικες αλλά στο τέλος πέφτει στην ίδια παγίδα με τις παρωπίδες και τις επαναλήψεις.


Το προτείνω το βιβλίο;Ίσως σε κάποιον φοιτητή που θέλει να προχωρήσει και να πάει αντίθετα στο κατεστημένο αλλά δε το προτείνω ως λογοτεχνικό αριστούργημα και συνεπώς αποφασίστε μόνοι σας αν θέλετε να το διαβάσετε.Φυσικά οποιαδήποτε σχόλια και κριτική θα χαρώ να τη διαβάσω στα σχόλιά σας.

14 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα!! Το έχω διαβάσει στις διακοπές πρόπερσι μου άρεσε σε γενικές γραμμές λέει κάποιες αλήθειες. Πολλά φιλιά.

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλημέερρρα Ξανθή

Ναι λέει πολλές αλήθειες αλλά και πολλά τετριμμένα!

Καλή Κυριακή
χχχχ

Marouli said...

Αυτο το βιβλιο το εχω βαλει στο ματι απο τοτε που κυκλοφορησε μα μεχρι τωρα κατι με εμποδιζε να το αγορασω! Αν πεσει στα χερια μου ως δανεικο ναι θα προσπαθησω να το διαβασω αλλιως για να το αγορασω δεν νομιζω ειδικα μετα την αναρτηση σου που εχουμε πανω κατω το ιδιο γουστο στα βιβλια ;)

Μαρουλοφιλακια!

AFRA said...

Το διαβασα προ διετιας βασιζομενη στο
οτι ηταν πρωτο στις προτιμησεις κοινου για παρα πολλες εβδομαδες!
Απογοητευθηκα!Κουραστικο...πηδουσα τα κεφαλαια να δω που το παει!
Σα θεμα καλο,η πορεια πολυ κλισε,προκατ,λογοτεχνιζουσα...
Συμφωνω απολυτα μαζι σου!
Καλη εβδομαδα1

lena_zip said...

Ευτυχώς που δεν είμαι μόνη σε αυτόν τον κόσμο. Όταν διάβασα το βιβλίο και είπα σε μερικούς μεγαλόστομους ότι δε μου άρεσε, αντιμετωπίστηκα σαν αμόρφωτη και κοινή.
Αλλά είναι ανούσιο να διαβάζεις τις διαλέξεις του καθηγητή για το μάνατζμεντ μέσα σε ένα μυθιστόρημα. Ξεφεύγει πολύ από τον στόχο και κουράζει όσους δεν ενδιαφέρονται για τη διοίκηση επιχειρήσεων, δηλαδή κουράζει την πλειοψηφία του κοινού που θα το αγοράσει ως το πιο ευπώλητο μυθιστόρημα της χρονιάς του.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει όλοι να "προσκυνήσουμε" ένα βιβλίο επειδή είναι βραβευμένο.

Και λοιπόν;E allora? said...

lena_zip καταρχήν ευχαριστώ για το σχόλιο σου και για την αναλυση.χαιρομαι να διαβάζω τέτοια σχόλια...γενικά χαίρομαι οταν γράφονται αποψεις

το βιβλίο δε το'ξερα κ δεν ηξερα οτι ειχε κανει τόσο παταγο...δυστυχως πια δεν εχω τόσο επαφη με τα ελληνικα βιβλία.

εγινε απλα μπεστ σελερ όπως καθε ευπώλυτο...λέω να το βάλουν για δοκίμιο στα σχολεία

καλό σου βραδυ :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Marouli δεν ξέρω πόσο κάνει αλλά δε νομίζω οτι αξίζει να πληρωσεις για να το διαβασεις...αν μπορεις να το δανειστεις καλυτερα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

AFRA καλώς ήρθες

συμφωνω απόλυτα μαζί σου...εγώ δεν απογοητευτηκα οσο γραφετε ολοι σας γιατι δεν εζησα όλο αυτό το νταβαντούρι που έγινε Ελλάδα

lena_zip said...

Πραγματικά το "φάγαμε στη μάπα" και συγγνώμη για την έκφραση. Εκείνη την περίοδο δούλευα σε εκδοτικό οίκο και παρακολουθούσα στενά το χώρο του βιβλίου, πέρα από την αγάπη μου για αυτά, και για επαγγελματικούς λόγους. Και με εντυπωσίαζε ότι δε γινόταν αναφορά στις κριτικές για το κομμάτι του βιβλίου όπου υπάρχουν οι διαλέξεις.

zoyzoy said...

Ενδιαφέρον ακούγεται.
Τελευταία όλα μου τα αναγνώσματα είναι απ'την δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού αν το δω θα το δανειστώ.

Φιλί θαλασσινό!

Και λοιπόν;E allora? said...

lena_zip είναι κατα τη γνώμη μου κακογραμμένο το μέρος των διαλέξεων

θα επανέλθω με άλλους τίτλους

καλό βράδυ

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy καλά κάνεις και τα δανείζεσαι.Ελλάδα ειναι πανάκριβα τα βιβλία ενώ εγώ τα βρίσκω με διάφορες προσφορές ακόμα και χρησιμοποιημένα

καλό βράδυ να εχεις

Anonymous said...

Παρακολούθησα σεμινάριο του Μπουραντά.Οταν διάβασα το βιβλίο του ένιωθα ότι έκανα επανάληψη στο σεμινάριο.Ο αθεόφοβος έγραφε ακριβώς τα ίδια που μας έλεγε στο σεμινάριο.Λές και έμαθε το μάθημα του απέξω.Ακόμη κλαίω τα χρήματα που έδωσα.

Και λοιπόν;E allora? said...

Πωπωπω ανώνυμε κλαίω κι εγω τα λεφτά με εσένα ειδικά σε τέτοιες δύσκολες στιγμές που ζουμε δεν ειναι να πετάμε χρήματα άσκοπα :(

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share