Πρώτη φορά τα είδα στη λαϊκή πριν πολλά χρόνια εδώ στην Ιταλία που τα ιταλικά μου ήταν περιορισμένα σε "γεια,ευχαριστώ και παρακαλώ".Τη γλώσσα την έμαθα εδώ σιγά σιγά και όπως καταλαβαίνετε τα είδα αλλά αφού δεν ήξερα τι είναι και αφού δε μπορούσα να ρωτήσω να μάθω δεν πήρα.Τα'δα όμως και στο σούπερ-μάρκετ που εκεί μπορείς να βάλεις όσα θέλεις.Έτσι διάλεξα καμιά δεκαριά και έκανα το πρώτο βήμα να τα δοκιμάσω.Σκέφτηκα να σας τα παρουσιάσω γιατί άλλοι φίλοι και γνωστοί Έλληνες δε τα γνώριζαν όπως κι εγώ.
Η ιστορία τα θέλει να προέρχονται από την Κίνα και είναι δέντρο ύψους 10-20 μέτρων,ονομάζονται lychee litchi chinensis (λίτσι).Τώρα πια όμως καλλιεργούνται σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.Στην Ιταλία τα βρίσκω τέλη Δεκέμβρη προέλευση Μαδαγασκάρη και για ένα μήνα περίπου τα τσακίζω.Είναι ένα από τα φρούτα που βλέπεις να αγοράζουν κατά τη διάρκεια των εορτών εδώ στο βορρά.Είναι γλυκά,όχι σα μέλι.Είναι περίεργα αλλά πολύ ευχάριστα στη γεύση.Τρώω με τα κιλά,τα διαλέγω ένα προς ένα να είναι κόκκινα εξωτερικά και όχι πολύ μαλακά γιατί αλλιώς όταν το τσόφλι αρχίζει να μαλακώνει πάει να πει ότι χαλάει το φρούτο.Είναι λευκά μέσα και έχουν κουκούτσι γι'αυτό προσοχή.Είναι ζουμερά και το τσόφλι καθαρίζεται πανεύκολα γιατί είναι πολύ λεπτό.
Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους τα 100γρ έχουν περίπου 60 θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C.Ποιος ξέρει ίσως τα βρείτε Ελλάδα σε λογική τιμή και συνεπώς να τα δοκιμάσετε!Εγώ σκέφτομαι να φυτέψω κανένα κουκούτσι αν και κάνει πολύ κρύο.Αν βγει τίποτα θα σας ενημερώσω!
EDIT: H Taste Advisor στα σχόλια άφησε πληροφορίες που μπορείτε να τα βρείτε "ΑΒ και ο Θανόπουλος σε κονσέρβα και φρέσκα στο φρουτοπαντοπωλείο δίπλα στην Καλογήρου στην Πλατεία Κολωνακίου".Ευχαριστούμε!"
Sunday, January 2, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
38 comments:
Σ'ευχαριστώ γλυκειά μου γιά την περιγραφή. Τα έχω δει στο Σ/μ εδώ στην Ουγγαρία αλλά δεν έχω τολμήσει να τα δοκιμάσω. Τώρα όμως δεν θα τ'αποφύγω πιά. Μέσα στη βδομάδα θα τ'αναζητήσω και θα σου πω τη γνώμη μου αν κι εμπιστεύομαι και τη δική σου. Φιλιά σε σένα και Bacci στην Ιταλία (σήμερα μαγειρεύω Λαζάνια, να σε καλέσω ?)
Φύτεψε..
μπορεί και να πιάσει αν το κάνεις με Αγάπη..
καλή χρονιά :)
Να σου πω τα'χω ακούσει στις εκπομπές μαγειρικής αλλά ιδέα δεν έχω.
Τώρα αυτό το τσόφλι σαν αυγού μου κάνει:))
Για φύτεψε και μου στέλνεις κουκούτσια όταν βγούν και'γω (τι ήθελες δεν θυμάμαι ένα αρωματικό?)
Φιλιά θαλασσινά!
Έχεις σκεφτεί ή προσπαθήσει να τα κάνεις μαρμελάδα;;
Θα τα ψάξω, ελπίζω να τα βρω σε κάποια μεγάλη αλυσίδα...
Καλησπέρα Ginger
Φαντάζομαι ότι στα ουγγαρέζικα σούπερ-μάρκετ μπορείτε να πάρετε όσα θέλετε πχ εγώ εδώ αν χρειάζομαι 1 λεμόνι παίρνω ένα και κανένας δε με λοξοκοιτάζει.
Δοκίμασε,εξάλλου αυτά είναι γούστα.
Λαζάνια;Καλή όρεξη κι ευχαριστώ για την πρόσκληση :)
Χρόνια πολλά Ευρύνοε.Θα φυτέψω σε κανένα μικρό γλαστράκι και θα το βάλω μέσα στο σπίτι ;)
zoyzoy το τσόφλι σαν αυγού καλά λες αλλά δεν ειναι λείο!
θες κουκούτσια να σου στείλω;Θα φτάσουν;Εγώ ακόμα περιμένω από περσι κάρτες γκρρρ!Άτιμο ταχυδρομείο!
χχχ
manousina δεν είμαι της μαρμελάδας.Θέλει υπομονή για να καθαρίσεις όλα αυτά...δεν έχω ιδέα τι θα βγει.Δοκίμασε πρώτα να δεις αν σου αρέσει το φρούτο :)
Καλή Χρονιά!!
Θα τα ψάξω κάπου νομίζω ότι τα έχω δει εκτός κι αν μοιάζουν με κάτι άλλο.
Φιλιά
Να το βάλεις μέσα στο σπίτι αλλά δίπλα σε παράθυρο να βλέπει τον Ήλιο :)
Nομιζω κάτι είχα διαβασει για αυτό το φρούτο και το φυτό στο blog της Γλαρενιας (http://aspastos1.blogspot.com/).
Δεν την ρωτάς μήπως σε βοηθήσει με τους σπόρους και το φυτό; Και αμα πιασει φύτεψε πεντε εξι γλαστρακια να εχεις να μας κανεις δώρο (μα, τι γαϊδούρα που είμαι...)
Καλή χρονιά κοριτσάκι!!!
Κρατα κανενα κουκουτσι για την Ελλαδα...εδω που ο καιρος ειναι καλυτερος ισως να κανουν δουλεια!
δεν τα ειχα ξανακουσει, ουτε τα ειχα ξαναδει!
ε ρε αυτοι οι κινεζοι!
φιλια
Η δεν το εχω δει ποτε μου ή το εχω προσπερασει χωρις να δωσω προσοχη...
Θα ψαξω να το βρω...
Καλη Χρονια, Χρονια Καλα και Πολλα!
Εδώ δεν έχουμε,στρώσου φτιάξε και στείλε!!
καλημέρα...
Oχι,βρε και κινεζικα κεράσια:)
Δες http://apouro.blogspot.com/2009/05/blog-post_16.html
Καλή Χρονιά...
Δεν το γνώριζα
Άμα φυτρώσει να μας το δείξεις
Φιλάκια
Καλή χρονιά
Ξανθή εσύ θα μας πεις αν γίνεται μαρμελάδα που ρωτάει η manousina
καλημέρα :)
Ευρύνοε να βλέπει τον ποιον;Χαχαχα φέρτε τον ήλιο πισω!!!
καλημέρα δε θα το φυτέψω και δεν έχω χώρο αλλά πάνω απ'ολα οι συνθήκες δεν είναι καλές
Coula στην Κρήτη σίγουρα θα πιάσουν :)))
χχχ
Ephemeron Καλιφόρνια και σε κάποιες άλλες περιοχές τις ΗΠΑ το καλλιεργούν
χρόνια πολλά και πάλι
χχχ
Τι να φτιάξω Φούλη ;Γλυκό ή πακέτο;
VAD στα ιταλικά τα αποκαλούν κινέζικα κεράσια,είχα ψάξει διάφορα ιταλικά site και ρωτήσει εδώ τους Κινέζους στο κινέζικο της γειτονιάς.Ίσως να το αποκαλούν έτσι για ευκολία...πάντως μου άρεσε.
Στα αγγλικά τα λένε lychee litchi chinensis μπορείς να διαβάσεις λεπτομέρειες στο wikipedia,έχει και ένα δέντρο.Αν πατήσεις για ιταλικά θα σου βγάλει "ciliegia della Cina)"
καλημεεερα :)
Asteri αν αξιωθώ θα σας δείξω
καλή βδομάδα :)
Καλημέρες!
Τα λίτσι τα τρώω και φρέσκα και από κονσέρβα.
Θεωρώ ότι έχουν πολύ φίνα γεύση!
Αν φυτέψεις να μας πεις το αποτελεσμα!
Φιλί
Υ.Σ.
Κορίτσια τα έχει ο ΑΒ και ο Θανόπουλος σε κονσέρβα και φρέσκα στο φρουτοπαντοπωλείο δίπλα στην Καλογήρου στην Πλατεία Κολωνακίου
Taste Advisor σε κονσέρβα δεν έχω δοκιμάσει.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες,θα κάνω εντιτ το ποστ και θα τις βάλω :)
καλή βδομάδα σου εύχομαι
χχχχ
Καλημέρα, καλή βδομάδα , καλό μήνα και καλή χρονιά. Τα είδα στο γνωστό γερμανικό πρόσφατα, αλλά τα απέφυγα.Δεν θα το ξανακάνω μετα τις πληροφορίες σας
Vita πάρε λίγα να δοκιμάσεις...μετά να μου πεις αν σου άρεσαν...βέβαια αυτά ειναι γούστα :)
καλή χρονιά
Φιλεναδίτσα γλυκιά, εδώ τα έχουμε και σε άλλο εξωτερικό χρώμα, natural.
Μου αρέσουν πολύ, τα τρώω φρέσκα επίσης σε ζελέ, αλλά ο ζελές στον Καναδά απαγορεύτηκε γιατί έχουν πνιγεί πολλοί με το τρόπο που τα βάζουν στο στόμα, γίνονται σαν βεντούζες. Επίσης στα ρεστοράν φτιάχνουν υπέροχα μαρτίνι λιτσι.
Πολλές θερμές ευχές για το Νέο Χρόνο 2011, εύχομαι όλα να σου έρθουν όπως τα επιθυμείς, με υγεία, αγάπη κι ευημερία.
και εγω δεν το ηξερα
ισως να το ειχα δει επειδη εχω παει κινα αλλα δεν νομιζω να το εφαγα
τι να πω
Πολύυυυυυυυυυυυ νόστιμα. Και πολύ ιδιαίτερα θα έλεγα. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τη γεύση τους με τίποτα απ'ότι γνωρίζω. Τα έχω δεί πολλές φορές αλλά δεν τολμούσα να τα δοκιμάσω. Βασίστικα στο γούστο σου και δεν έχασα. Ευχαριστώωωωωω. Φιλιααααααααα
Γεια σου Evie μου.Νομίζω έχω φάει αυτά που λες σε γιαπωνέζικο δεν είμαι σίγουρη.
Skouliki είμαι σίγουρη ότι Κίνα θα έφαγες άλλα πράγματα που ούτε τα φανταζόμαστε εμείς :)
Gingerτα δοκίμασες!!!Χαίρομαι που σου άρεσαν,έχουν ιδιαίτερη γεύση...άντε να την προσδιορίσεις!
καλό απόγευμα
μα πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση!εδω φυσικα ουτε για δειγμα,μα τα ειχα διαβασει σε διαφορες συνταγες κι ουτε ηξερα τι ακριβως ειναι!
καλη χρονια με ό,τι ποθεις!
cook δεν ξέρω που μένεις αλλά έχει και στο γνωστό γερμανικό όπως μας λέει η Vita στα σχόλια που μας άφησε.
Δεν ήξερα οτι το βάζουν σε συνταγές...θα ψάξω από περιέργεια
καλό βράδυ :)
μένω Αγρίνιο,μα δεν το προσεξα στο γνωστο γερμανικο!
cook δεν έχω ιδέα που θα μπορούσες να το βρεις :(
Post a Comment