Sunday, March 27, 2011

Καστανιάτσο

Το καστανιάτσο  castagnaccio είναι ένα γλυκό πάρα πολύ εύκολο και παραδοσιακό στη βόρεια Ιταλία όπως Τοσκάνη,Λομβαρδία,Πιεμόντε και Βένετο.Οι πιο φημισμένοι όμως ως τυπικό έδεσμα είναι οι Τοσκάνοι και ειδικά η πόλη Σιένα που σας έχω αναφέρει σε παλιότερα ποστ.Όσοι αγαπάτε τα κάστανα θα λατρέψετε αυτό το γλυκό όπως και το κεηκ που σας είχα δώσει στην προηγούμενη ανάρτηση.

Υλικά

500γρ αλεύρι από κάστανα
100 γρ καρύδια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
100 γρ κουκουνάρι
80 γρ σταφίδα
μια πρέζα αλάτι
ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
750 ml χλιαρό νερό

Αν η σταφίδα είναι πολύ ξερή βάλτε την σε νερό να μουλιάσει.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι.Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.Στη συνέχεια προσθέστε τα καρύδια,το κουκουνάρι και τη σταφίδα.Κρατήστε λίγα απ'αυτά για το τέλος.
Λαδώνετε καλά ένα ρηχό ταψί και ρίχνετε το μείγμα.Στην επιφάνεια ρίξτε τα καρύδια,τις σταφίδες και το κουκουνάρι που σας είπα να κρατήσετε και από το δεντρολίβανο ρίξτε μόνο τα φύλλα.Πασπαλίστε την επιφάνεια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο για 30' στους 200 βαθμούς.

Όπως διαβάζετε το γλυκό δεν έχει  ζάχαρη,βούτυρα και αυγά.Άνετα αυτή την περίοδο μπορείτε να το φτιάξετε όσοι νηστεύετε.Ελπίζω να σας αρέσει και να βρείτε το αλεύρι.


24 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα!!με μικρή αναζήτηση που έκανα για αυτό το αλεύρι δεν βρήκα τίποτα αλλά θα επιμείνω.
Πολλά φιλιά.

Thalassenia said...

Καλό ακούγεται, σαν τα γνωστά κέικ λαδιού.
Θα δω κι εγώ για το αλεύρι και θα ενημερώσω.

Φιλιά θαλασσένια.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

αν δε βρούμε αλεύρι θα έρθουμε να μας κεράσεις, κανόνισε μεγάλη δόση, μας άναψες τα αίματα!

D.Angel said...

λατρεύω τα κάστανα!
Καλή εβδομάδα γλυκιά μου
Πολλά φιλιά

ΦΟΥΛΗ said...

εγώ θα πάρω από το δικό σου ένα κομμάτι...

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Το αλεύρι δεν γνωρίζω αν υπάρχει.
Ενα κομματάκι από τα χεράκια σου παρακαλώ!
Πολλά φιλιά!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Φωτιές με άναψες, βρε Allοra μου!!
Σε δύο μεγάλα Σ/Μ που πήγα, δεν βρήκα το αλεύρι αυτό.
Στα βιολογικά της γειτονιάς μου με είπαν ότι μπορώ να το βρω στα Γράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία!!!!
Από εκεί το κάνουν εξαγωγή εις τας Ευρώπας.....
Εγκαταλέιπω;
Όχι, ακόμη!!

Καλή Εβδομάδα!!

manousina said...

Μας έχεις βάλει σε μπελάδες.... Όλοι ψάχνουν αυτό το άτιμο αλευράκι...
Καλή εβδομάδα

Και λοιπόν;E allora? said...

Χμμμ Ξανθή διαπιστώνω ότι κανένας δε το βρίσκει σε όλα τα μήκη της Ελλάδας....

καλημερούδια

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Thalassenia να ενημερώσεις και θα κάνω εντιτ το ποστ

καλημέρα
χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Γαστεροπληξ αν δε βρείτε το αλεύρι θα αρχίσω εμπόριο :)))

Και λοιπόν;E allora? said...

D.Angel ξέρεις...εδώ τα κάστανα ειναι ακριβούτσικα

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Φουλη μπορείς να φας χωρίς να σκεφτείς χοληστερίνες ;)
χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Γιαγιά Αντιγόνη και η γειτόνισσα μου το τρώει συχνά παρόλο,είναι βορινή :)))

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Δύσπιστε σε λίγο θα περάσεις και την Αδριατική :))))

Αν το βρεις ενημέρωσε να κάνω εντιτ το ποστ

καλημερούδια

Και λοιπόν;E allora? said...

manousina λες να στείλω καμιά κούτα;;;

χχχχ

zoyzoy said...

Ενδιαφέρον ακούγεται καίηκ από κάστανα?

Τώρα πιο εύκολα θα βρούμε εδώ χαρουπάλευρο παρά από κάστανα:((


Φιλί θαλασσινό!

Vita said...

Λοιπόν κι εγώ το έψαξα και δεν βρήκα (ούτε διαδικτυακά...)
Οπότε θα σου έρθουμε εκεί για καφέ και δοκιμή :-)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

πρεπει να ειναι φοβερο!!!!!!!!!
Εύχομαι σε όλους μας μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα με τα λιγότερα προβλήματα

Taste Advisor said...

άργησα αλλά ήρθα, αδυναμίες βλέπεις, πολύ μου αρέσει η εκδοχή αυτή, ψάχνω αλεύρι μανιωδώς.
Φιλιά

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy σας έχω βάλει όλους σε γλυκούς μπελάδες με το αλεύρι ...


χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita στο άμαζον το είδα....αλλά μέχρι να φτάσει!

Και λοιπόν;E allora? said...

JK καλό σ/κ!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Taste Advisor στο μαγαζί που βρίσκεις τα ιταλικά προϊόντα δε το βρίσκεις;

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share