Tuesday, September 22, 2009

Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και μποτιλιάρισμα!

Μέρες διαβάζω ότι σήμερα 22 Σεπτεμβρίου είναι παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο και ότι οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι δωρεάν και λοιπόν;Σιγά που θα αφήσει ο Έλληνας το αυτοκινητάκι του για να περπατήσει να πάει να πάρει το μετρό.Μα είμαστε σοβαροί;Εδώ για να πάνε μέχρι το περίπτερο χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο σήμερα που είναι τα πάντα δωρεάν θα εκμεταλλευτούν αυτή τη πρωτοβουλία;Μα μη λέμε χαζομάρες και φανταζόμαστε άπιαστα όνειρα!

Κι όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει μποτιλιάρισμα αφού  πολλοί Αθηναίοι επέλεξαν και σήμερα να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκινητάκι.Δεν αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στην υγεία τους,στο περιβάλλον.Μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι Έλληνες είναι παχύσαρκοι,γιατί η Αθήνα έχει από πάνω της ένα πανέμορφο γκρι σύννεφο.

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη με τέτοια πρωτοβουλία θα είχαν πήξει τα ΜΜΜ με κόσμο γιατί θα σκεφτόντουσαν τα χρήματα της βενζίνης που γλίτωσαν,τα χρήματα του πάρκινγκ και φυσικά ότι ήταν δωρεάν.Οι δρόμοι θα ήταν γεμάτοι ποδήλατα όπως είναι στο Βέλγιο,στην Ολλανδία,στην Γερμανία....κακά τα ψέματα δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον και προσπαθούν να βελτιώσουν   τις συνθήκες ζωής στις μεγαλουπόλεις.

Ειλικρινά δεν περίμενα κάτι διαφορετικό απ΄τον Έλληνα σήμερα και συνεπώς δεν ξαφνιάζομαι καθόλου!!!Σιγά μην αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες και τη συμπεριφορά του.Απέχει έτη φωτός από τέτοιες ευαισθησίες και πρωτοβουλίες.Αυτό όμως που ειλικρινά με τσαντίζει είναι ότι όταν βρίσκεται σε Λονδίνο,Παρίσι ....τα ΜΜΜ τα τιμάει γίνεται "ευρωπαίος",αλλά απ΄την άλλη είναι για λίγες μέρες.....και γι'αυτό κρίμα που χαραμίζεται έτσι μια τέτοια πρωτοβουλία!

Συγχαρητήρια και μπράβο για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σ'όλη την Ελλάδα με αφορμή τη σημερινή μέρα.

5 comments:

eug said...

"...τα ΜΜΜ τα τιμάει γίνεται "ευρωπαίος"..."

το θέμα είναι όχι μόνο να τα τιμά,αλλά και να τον τιμούν...να είναι συνεπή στα δρομολόγια τους,να εχουν οδηγούς ευγενείς,να είναι πιο άνετα.Και αυτές είναι κάποιες ελαχιστες παρατηρήσεις από ανθρωπο που καθημερινά χρησιμοποιει ΜΜΜ
και που "σώθηκε" με το μετρό,γιατι ελάττωσε στο ήμισυ το χρόνο μετακίνησης και μείωσε στο 1 τη χρήση των λεωφορείων...Αλλά όποτε η μετακίνηση περιλαμβάνει περισσότερα του ενός λεωφορεία ή τρόλλευ ή αν γίνεται αργά το βράδυ τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα,ειδικότερα αν εχει "παλιόκαιρο"...

george said...

σήμερα πήραμε το τραμ...συνεπέστατο, αλλά έκανε στάση σε κάθε γωνία...αργό πολύ ρε γμτ...κατά τα άλλα ο κόσμος συνδύασε την ημέρα της δωρεάν μετακίνησης με τον καλό καιρό και βγήκε βόλτα στην Αθήνα! :-)))))

Και λοιπόν;E allora? said...

Eug δυστυχώς πάνω κάτω οι ίδιες δυσκολίες σε όλη την Ευρώπη συν οι απεργίες από κει που δε το περιμένεις και με παλιόκαιρο....το λέω γιατί τα χρησιμοποιώ καθημερινά.Για να μη σου πω οτι τον Ιούλιο πλημμύρισαν μετά από μια μπόρα μερικοί σταθμοί και χρειαζόμασταν γονδολες!!!
Το αττικό μετρό μας όμως είναι πεντακάθαρο αν το συγκρίνεις με το γαλλικό ή ιταλικό και πολυ εξυπηρετικό.

Ναι τα λεωφορεία στην Αθήνα είναι ένα μαύρο χάλι,το ίδιο και Λονδίνο...κολλάει παντού!Το ζω κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα.Έχεις δίκιο.Εδώ τουλάχιστον είναι συνεπέστατα και σε κάθε στάση έχει τα ωράρια.

George δεν έχω πάρει ποτέ το τραμ....εδώτο τιμώ συχνά....αν κολλήσει όμως κατεβαίνω αμέσως και πάω ποδαράτο!

Ephemeron said...

Εγω δεν οδηγαω στην Αθηνα που να με πληρωνεις.
Αν ζουσα εκει δεν θα ειχα αυτοκινητο.
Ολα τα χρονια που εζησα Αθηνα δεν ειχα αυτοκινητο και δεν ειχα κανενα προβλημα.
Εδω αλλαζει το πραγμα γιατι οι αποστασεις ειναι φοβερα μεγαλες, και δευτερον τα ΜΜΜ, λεωφορεια κλπ, ειναι σχεδον ανυπαρκτα, εκτος... εαν ζεις σε πολυ μεγαλες πολεις οπως, Νεα Υορκη, Λος Αντζελες, Σαν Φραντσισκο, κλπ. που υπαρχουν ΜΜΜ.
Επειδη την εχω φαει στη μαπα απο τις μεγαλες πολεις, και τον φοβερα ανθυγιεινο τροπο ζωης, τα τελευταια χρονια μου αρεσει να μενω κοντα σε μεγαλες πολεις, αλλα οχι μεσα σε μεγαλες πολεις.
Η ζωη ειναι πιο ποιοτικη και οχι τοσο αγχοτικη οταν εισαι λιγο μακρια απο πολεις "τερατα".
Το Λος Αντζελες μαζι με τα προαστεια εχει... 18,000,000 κοσμο... No thanks, δεν θα παρω...

Και λοιπόν;E allora? said...

Ephemeron
Ούτε εγώ οδηγώ Αθήνα άλλα απ΄την άλλη δε ζούμε καθημερινά και εικόνα του Eug είναι η πραγματικότητα.
Στο πατρικό μου έχουμε μόνο το ΗΣΑΠ και αυτό είναι πάντα στην ώρα του αλλά γεμάτο σα σαρδέλες.Τα λεωφορεία κολλάνε,τον Απρίλιο νόμιζα ότι πιάσαμε φωτιά αφού ο οδηγός κάπνιζε.Θα μου πεις γιατί δε παίρνεις ταξί....με τίποτα.Σταματάνε καθε 50 μετρα για να βάλουν άλλους....ποια η διαφορά με τα λεωφορεία που έχουν και κλιματισμό;

Το δε λεωφορείο απ'το αεροδρόμιο ειναι πάντα στην ωρα του,καθαρό,με κλιματισμό και μονο 3,20 ευρώ.Φτάνω σε 40' ....έχει κάνει και 20' (γκαζοφονιάς!!!)

Όσοι μένουν κοντά σε στάση μετρό και στον προαστιακό είναι τυχεροί ....αλλιώς με λεωφορεία είναι τραγική η κατάσταση.Απ΄την άλλη σκέφτομαι γιατί δεν πάνε με το αυτοκίνητο σε μια στάση του μετρό/προαστιακού/ηλεκτρικού κ από κει ΜΜΜ;

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share