Friday, September 25, 2009

Ο Βώλαξ και οι βώλοι του....

Όσοι άκουγαν ότι πάω Τήνο με συμβούλευαν να πάω στο Βώλαξ και ότι θα μείνω έκπληκτη.Περίεργο όνομα σκεφτόμουνα και γι'αυτό μου κίνησε την περιέργεια.Βρίσκεται στην ενδοχώρα της Τήνου και είναι περιτριγυρισμένο από τεράστιους "βώλους" εξ ου και το όνομα.



Άλλοι έχουν μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου και οι άλλοι δεκάδες μέτρα μήκους.Θα τολμούσα να πω σεληνιακό τοπίο.Οι ντόπιοι λένε ότι ίσως είναι μετεωρίτες,άλλοι ότι η θάλασσα έφτανε ως εκεί κι άλλοι είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης, η οποία έγινε 18 ως 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.


Το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο πάνω στους βράχους.Είναι μικρό και γραφικό.Φυσικά δε λείπουν οι περιστερώνες του,800 λένε ότι έχει το νησί.Σε μερικά σημεία οι καμάρες είναι τόσο κοντές που θέλει προσοχή στα κεφάλια.


Έχει ένα μικρό θέατρο και μια πηγή που χρονολογείται απ'το 1827.



Μέσα στα σοκάκια του υπάρχουν εργαστήρια καλαθοπλεκτικής.Όταν πήγα ήταν μεσημέρι κι έτσι δεν είχα την ευκαιρία να τους θαυμάσω.Δειλά δειλά εμφανιζόντουσαν στο άκουσμα των φωνών και των ομιλιών μας οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού.


Και μετά απ'αυτό το περπάτημα μια στάση σε ένα απ'τα ταβερνάκια που βρίσκονται στην πλατεία με τα παραδοσιακά εδέσματα.Ανακάλυψα ότι στην Τήνο παράγουν αγκινάρες,άγριες όπως μου είπε ο ταβερνιάρης και τις δοκίμασα.Ήταν πραγματικά γευστικότατες.Το δε κατσικάκι λεμονάτο σκέτο λουκούμι,ενώ τσάκισα τις πατάτες τηγανιτές που το συνόδευαν,παραγωγή δικιάς τους.Το τηνιακό κρασί ήταν ένα νέκταρ.Η αλήθεια είναι ότι σ'όλες τις ταβέρνες που πήγα είχαν υπέροχο κρασί.

 Ευγενέστατοι στο τέλος μας κέρασαν από μια ρακί και ένα γενναίο κομμάτι γαλακτομπούρεκο που τώρα που το σκέφτομαι μου πέφτουν τα σάλια.Βώλαξ και η ταβέρνα και γι'αυτό αν με ξαναβγάλει ο δρόμος μου θα περάσω.

Από κει ξεκινάει ένα  μονοπάτι που κατηφορίζει μέχρι το χωριό Αγάπη,περίπου 3 χλμ.Ενώ απ΄την αντίθετη πλευρά υπάρχει ένα άλλο που φτάνει ως το  χωριό Φαλατάδος 2,5 χλμ γνωστό για τη ρακί.Και συνεπώς στην Τήνο χρειάζεστε αναπαυτικό αθλητικό παπούτσι για να χαθείτε και να απολαύσετε την καρδιά του νησιού.

8 comments:

Magia da Inês said...

Olá amiga!
Conheci seu cantinho que é tudo de bom! Lindo, criativo e interessante!...
Amei mesmo!!!
Parabéns pelo seu trabalho!
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Um ótimo fim de semana!
Beijinhos carinhosos.
Itabira - Brasil

Και λοιπόν;E allora? said...

Olá Ines!
Obrigado por suas palavras sluts.
Espero que um dia a visitar o Brasil,está lindo!!!!

Bem vinda amiga!

Global Greek said...

Ενα καλώς βρεθήκαμε ήθελα να αφήσω κι ένα καλημέρα :-))

Και λοιπόν;E allora? said...

Και πολύ καλά έκανες Global :)
Καλώς ήρθες!

mahler76 said...

ΑΑΑΑΑ έχω πάει έχω πάει στο Βώλακα.

Και λοιπόν;E allora? said...

Πες τα,πες τα malher :)))

mahler76 said...

ήταν τέλειο μέρος όπως και όλη η Τήνος βέβαια.

Και λοιπόν;E allora? said...

Έτσι,έτσι Μαλερ....όχι τίποτ'αλλο όταν έλεγα στους φίλους μου ότι θα περάσω από Τήνο σχολίαζαν "εκεί θα τον πας το φίλο σου;πηγαίνετε πουθενά αλλού,να δει ένα άλλο ελληνικό νησι!"

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share