Thursday, November 12, 2009

Angels & Demons-Illuminati oι Πεφωτισμένοι

Πριν μερικά χρόνια,για την ακρίβεια πριν 5 χρόνια ακριβώς είχα διαβάσει το πρώτο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν "Angels & Demons-Illuminati oι Πεφωτισμένοι" με τον ήρωα Ρόμπερτ Λάνγκντον,τον καθηγητή και μελετητή αρχαίων συμβόλων.Μάλιστα το'χα διαβάσει στα αγγλικά για να φρεσκαρίσω λίγο τη γλώσσα,επειδή το βιβλίο ήταν τσέπης κι επειδή το'χα πληρώσει μόνο 7 £ αντί για 20 ευρώ.
Χρονολογικά το  "Illuminati oι Πεφωτισμένοι" ( Angels & Demons) εκδόθηκε το βιβλίο το 2000 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009,ενώ το "Κώδικας Ντα Βίντσι"  (The Da Vinci code) εκδόθηκε το 2003 και στο κινηματογράφο το είδαμε 2006
Θυμάμαι πολύ καλά ότι το βιβλίο κυριολεκτικά με ρούφηξε και το ρούφηξα αφού έδινε πάρα πολλά στοιχεία για θέματα που δεν ήξερα όπως για την αρχαία μυστική αδελφότητα Illuminati αλλά και για το ταξίδι στη Ρώμη,τις τέχνες και τον κόσμου του Βατικανού.Όταν τον Απρίλιο του 2005 πέθανε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' ήξερα ακριβώς τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Ποντίφικα.
Είναι λοιπόν ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα,το οποίο διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα.Σε καθηλώνει με την πλοκή του και τα ιστορικά στοιχεία.Εγώ θυμάμαι το διάβαζα στο μετρό,μια φορά έχασα και την στάση μου.....



Φέτος μεταφέρθηκε και αυτό το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν στη μεγάλη οθόνη.Το πρώτο έργο "Κώδικας Da Vinci " το'χα δει στον κινηματογράφο και με είχε απογοητεύσει πολύ,τόσο το έργο όσο και η ερμηνεία των  ηθοποιών.Έτσι το δεύτερο έργο αποφάσισα να περιμένω να το δω σε dvd.

Αυτή η κινηματογραφική μεταφορά μου άρεσε περισσότερο απ'τον Κώδικα.Πολλά χαρακτηριστικά και κάποιοι σημαντικοί χαρακτήρες έλειπαν απ΄το έργο όπως πχ η αναφορά στο χαρακτήρα του πατέρα της Vetra.Όμως απ΄την άλλη ήταν δυο ωρών έργο και γι'αυτό δε μου φάνηκε καθόλου κουραστικό. Ήταν γρήγορο,με πλοκή,με υπέροχα πλάνα της Ρώμης και του Βατικανού....τόσο υπέροχα που θυμήθηκα το ταξίδι μου και θέλω να ξαναπάω να περιπλανηθώ με τους Ρωμάνους!Τα εφφέ του αρκετά καλά....γενικά το σενάριο ήταν ικανοποιητικό.Μια μάχη μεταξύ θρησκείας και επιστήμης!

Απ'τους ηθοποιούς ιδιαίτερη η ερμηνεία του  Ewan McGregor (αγαπημένος),δε μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί θα αποκαλύψω πολλά,έχει όμως  τη σωστή δόση μυστηρίου και τα ράσα του πάνε !
Stellan Skarsgard εξαιρετικός,η Ayelet Zurer ιδιαίτερη ενώ ο δε Tom Hanks απλά ικανοποιητικός,σε άλλα έργα μου άρεσε περισσότερο.


Το προτείνω για μια ευχάριστη βραδιά,δεν ήταν για κινηματογράφο κατά τη γνώμη μου!Σε όποιον αρέσουν αυτού του είδους τα μυθιστορήματα μυστικισμός,δολοπλοκίες,παγανισμός,εκκλησιαστικά μυστικά....καλύτερα να το διαβάσει παρά να δει το έργο.

38 comments:

next_day said...

είναι όντως ωραία ταινούλια, αλλά για DVD όπως είπες..μόνο ισως κάποιες σκηνές να ήταν για κινηματογράφο..
Την καλημέρα μου!!!

nikos said...

Πολύτιμες συμβουλές.....
Την καλημέρα μου απο την ανοιξιάτικη Αθήνα!!!!!

Remy said...

Emena pali gt mou arese o "Kwdikas" perissotero? Nomizw oti htan pio mysthriwdhs k atmosfairikos....

Anonymous said...

To illuminati makran kalytero kai ws vivlio kai ws tainia...eidika auta ta teletourgika me ton papa den ta iksera, tomologw...sthn tainia malista eniwtha oti eimai se touristiko dvd ths rwmhs :P twra exw parei to lost symbol sta agglika kai paleuw me tis lekseis :P

Matriga said...

Καλημέρα από την Αθήνα. Δεν έχω δει στον κινηματογράφο τον Κώδικα, αλλά συμφωνώ απόλυτα πως η ταινία Angels & Demons είναι καλή περίπτωση για μια βραδιά στο σπίτι. Πολύ καλή η περιγραφή σου! Μήπως είσαι κριτικός κινηματογράφος;
Να περνάς όμορφα :))

mia maria said...

Ο Κώδικας Ντα Βίντσι δεν μου άρεσε ως βιβλίο και πολύ περισσότερο ως ταινία. Γι αυτό και δεν επεδίωξα να διαβάσω τους Πεφωτισμένους. Μετά τις πληροφορίες σου άλλαξα γνώμη! Thanks!!!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Αγαπητή, δεν μας αρέσει ο Μπράουν και ακόμα περισσότερο οι ταινίες.
Στον κώδικα Ντα Βίντσι, το μόνο που άξιζε ήταν οι γάμπες της Οντρέ Τοτού σε κοντινό πλάνο.
Την Καλημέρα μας.

Marouli said...

Δεν το εχω διαβασει ουτε το εχω δει.. Μπαινει στην λιστα με τα dvd που θα δω το χειμωνα.. Ωραια περιγραφη!

Μαρουλοφιλακια!

Και λοιπόν;E allora? said...

next day δεν ξέρω αν υπάρχουν πια έργα για τον κινηματογράφο αφού έχουμε τον μικρό μας κινηματογράφο στο σπίτι μας.

Καλό μεσημέρι :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλό μεσημέρι Νίκο,αν είσαι βιβλιοφάγος διάβασε το βιβλίο αν είσαι σινεφίλ το έργο ;)

Καλό σου μεσημέρι

Και λοιπόν;E allora? said...

Χμμμμ εγώ στον κώδικα κόντεψα να κοιμηθώ στην αίθουσα,με απογοήτευσαν και οι 2 ηθοποιοί....πολλή ηρεμίιιιια Trilianos...αλλιώς η ιστορία ήταν πιο μυστηριωδής....σαφώς καλύτερο το βιβλίο κατ'εμέ.

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Ανώνυμε θέλω κι εγώ να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο του Μπράουν,είμαι περίεργη.Μόλις βγει σε paperback θα το πάρω :)))

Και λοιπόν;E allora? said...

matriga με κάνεις να κοκκινίζω,ευχαριστω για τα καλά σου λόγια....απλά μου αρέσει ο κινηματογράφος αν και δεν παω όσο συχνά θα'θελα....που χρόνος και που λεφτά....έτσι dvd

Καλό μεσημέρι :)

Και λοιπόν;E allora? said...

big mama είναι 2 εντελώς διαφορετικά βιβλία...συνήθως πάντα το 2ο χάνει γιατί ο συγγραφέας ή σκηνοθέτης προσπαθεί να το κάνει καλύτερο απ΄το πρώτο αλλά στο τέλος καμιά φορά γίνεται κουραστικό.Οι Πεφωτισμένοι είναι γραμμένο πρώτα....γράψε γράμμα στον Αη-Βασίλη να σου'ρθει :))

Καλό μεσημέρι
χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Αστρο - Συμμορίτες μου αρέσει να διαβάζω κι αντίθετες γνώμες,να υπάρχουν διαφορετικά γούστα μεταξύ των μπλόγκερς για να υπάρχει ποικιλία.... :) Είναι γούστα,σεβαστά!!!!

Καλό σας μεσημέρι :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Marouli πήγαινε σ'αυτήν την ανάρτηση να δεις τι μου άρεσαν και τι όχι πέρσι....είναι μια λίστα ταινιών που είδα πέρσι και βαθμολογώ με τα δικά μου γούστα φυσικά μαξ το 5.Αν θες με ρωτάς λεπτομέρειες



ιταλόφιλα :)))

ΦΟΥΛΗ said...

Η αλήθεια είναι ότι και μένα δεν με ενθουσίασε ο κώδικας!! τώρα αυτό ;;;
Καλό βράδυ από Σύρο..

kakos lykos said...

Εγώ το είδα στον κινηματογράφο.Η φωτογραφία του έργου πιστεύω ότι χάνεται στο DVD, έχει εντυπωσιακές σκηνές η ταινία που αξίζει να τις δεις στην μεγάλη οθόνη.
Φυσικά "οι πεφωτισμένοι" μου άρεσαν πιο πολύ σαν ταινία και σε μένα.

Καλησπέρα :)

VAD said...

O Κώδικας δε μ'αρεσε,βιβλίο και ταινία,οι Ιλουμινάτι κατι λενε,αλλά και πάλι δεν ειναι λογοτεχνία,μπεστελερίστικο στιλ ειναι,το μυστικιστικο τραβαει,αυτο γράφουμε,δεν ειδα καθόλου λογοτεχνική γραφή....

Και λοιπόν;E allora? said...

Φούλη με το υπέροχο νησί σου,πριν 2 μήνες πέρασα και το χάρηκα για 2η φορά :)
Τι κάνεις;Χμμ ...σου αρέσουν οιTom Hanks καιEwan McGregor ;Αν ναι δες το,στην ανάγκη θα πατήσεις το στοπ ;)

καλό σου βράδυ

Και λοιπόν;E allora? said...

kakos lykos ευτυχώς που έχω δει τη Ρώμη live....ευχαριστώ για την πληροφορία ότι χάνει σε μικρή οθόνη

καλό βράδυ

Και λοιπόν;E allora? said...

VaD έχεις απόλυτο δίκιο,είναι αμερικανιά,είναι μπλοκμπάστερ έργα

καλό βράδυ :)

Betty's Cuisine said...

Και ο Κώδικας και το Illuminati μου άρεσαν ιδιαίτερα, τα ρούφηξα τα βιβλία!
Ο Κώδικας όμως ως ταινία δεν μου άρεσε καθόλου, μάλλον έφταιγε κατά πολύ και η επιλογή των ηθοποιών γι αυτό και δεν πρόκειται να δω το Illuminati...

Και λοιπόν;E allora? said...

Betty φαντάζομαι θα διαβάσεις και το καινούριο βιβλίο....εγώ θα το διαβάσω σίγουρα :)είμαι περίεργη!

Φιλιά και καλό βράδυ

Ελιά Μαϊστρα said...

Καλώς σε βρήκα
Επί μιάμιση ωρα διαβάζω τις αναρτήσεις σου και μόλις σηκώθηκα για να φτιάξω τις κρέπες σου με τη νουτέλα....
Να είσαι καλά
Καλό σου βράδυ :)))

Dreamy Cloud said...

To είχα δει όταν βγήκε στους κινηματογράφους και σε σχέση με αυτό που περίμενα να δω, κάτι ανάλογο του κώδικα, με το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο.. Ωραία ταινιούλα αλλά το βιβλίο ποτέ δεν θα το ξεπεράσει μια ταινία..! Φιλάκια πολλά!!!

Ephemeron said...

Αχ... τι μου θυμησες...
Το διαβαζα στο αεροπλανο απο Αθηνα για Νεα Υορκη...
Σκεφτηκα οτι θα με εκανε να ξεχασω την πτηση και ετσι και εγινε!!!
Καλο, πολυ ενδιαφερον, (με εκανε να αδιαφορω και για τα διαφορα μωρα που ουρλιαζανε μεσα στο αεροπλανο...)
Την ταινια δεν την εχω δει ακομα.

KitsosMitsos said...

Το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από τον Κώδικα, όντως. Όταν ήμουν στην Ρώμη πριν 5 μήνες περίπου αναζητούσα τα σημεία του βιβλίου!
Η ταινία μέτρια αλλά είχε ωραία τοπία της Ρώμης. Τρελή διαφήμιση για την πόλη!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ελιτσα με τόσο διάβασμα μπροστά στο κομπιούτερ έπεσε το ζάχαρο κι έτσι είναι απόλυτα αναγκαίο το γλυκό,το παθαίνω κι εγώ ;)

Καλώς ήρθες :))

Και λοιπόν;E allora? said...

Dreamy Cloud συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ....τα βιβλία είναι ανώτερα απ΄τις ταινίες,η επαφή με το χαρτί είναι άλλο πράγμα.....

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Ephemeron τον κωδικα Ντα Βίντσι κι εγώ τον διάβασα σε αεροδρόμια....άμα διαβάσεις το τελευταίο που βγήκε πρόσφατα περιμένω εντυπώσεις

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

KitsosMitsos πες μου ότι βρήκες τη Ρώμη καθαρή όπως στο έργο ;)
Πάντως ήταν ολόκληρη διαφημιστική καμπάνια η ταινία,όχι ότι έχουν αναγκή οι Ιταλοί να διαφημίσουν τη Ρώμη,από τουρισμό πάει καλά!

Καλημερούδια

sunnefoula said...

τέλεια! γιατί ανησυχούσα μετά την απογοήτευση του κώδικα και δεν επιχείρησα να τη δω...
(πάντως και σα βιβλίο θεωρώ πως οι illuminati ήταν καλύτερο...)

mahler76 said...

ο κώδικας δεν μου άρεσε καθόλου σαν ταινία. Αντίθετα οι Πεφωτισμένοι τα έσπαγαν.

Και λοιπόν;E allora? said...

Κι εγώ ανησυχούσα sunnefoula και γι'αυτό το'δα σπίτι αυτό

καλό σαββατοκύριακο :))

Και λοιπόν;E allora? said...

mahler76 ίσως επειδή εχώ δει τη Ρώμη να μη ενθουσιάστηκα τόσο πολύ,ήταν ένα καλό έργο για μια ευχάριστη βραδιά στο σπίτι με καλή παρέα ;)

καλό σ.κ!!!

Estella said...

Ενα βιβλίο είναι πάντα πιο μαγικό λένε, αλλά ως γνήσια λάτρης του κινηματογράφου και στην προκειμένη περίπτωση, δε μπορω να σου κρύψω οτι προτίμησα την ταινία παρά τις λίγες της ανακρίβειες...Φιλάκια πολλά!

Και λοιπόν;E allora? said...

Estella μου σημασία έχει τι μαγεύει εσένα,τι σε ευχαριστεί και τι σε διασκεδάζει....εγώ λατρεύω και τα δύο εξίσου ....εξαρτάται μόνο απ΄τα κέφια μου.Δε λέω όχι σε βιβλίο ούτε σε ταινία :)

Καλημερούδια :))

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share