Saturday, November 14, 2009

Μπαχάρια και κιμάδες

Λατρεύω τα μπαχάρια και είχα καιρό να φτιάξω ένα φαγητό που να μυρίσει όλο το σπίτι μπαχαρομυρωδιές.Είχα μισό κιλό κιμά κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω για πρώτη φορά σουτζουκάκια.Θυμόμουνα τη συνταγή απ΄τη μητέρα μου,φόρεσα την τρελή ποδιά μου αφού θα τηγάνιζα και το αποτέλεσμα;Καθάρισα μόνη μου την κατσαρόλα.


Υλικά
  • μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πατημένες στην πρέσα
  • λίγη γαλέτα ή μπαγιάτικο ψωμί (δεν αγοράζω Ιταλία ψωμί και γι'αυτό βάζω γαλέτα)
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • μισό κουταλάκι κύμινο
  • μισό κουταλάκι μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ζυμώνω όλα τα υλικά και πλάθω κυλινδρικά σουτζουκάκια (μου βγήκαν λίγο μικρά,σχεδόν μπουκιές....μαθαίνω!).Δεν τα αλευρώνω και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν απ'όλες τις πλευρές.Τα βγάζω και τα βάζω σε  απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα
  • σάλτσα ντομάτας 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πατημένες στην πρέσα
  • ελαιόλαδο
  • κόκκινο κρασί
  • μισό κουταλάκι κύμινο
  • μισό κουταλάκι μπαχάρι
  • αλάτι
  • μπούκοβο (δε βάζω πια μαύρο πιπέρι στις σάλτσες,έμαθα να χρησιμοποιώ το μπούκοβο).
Βάζω να βράσει η σάλτσα και στα μέσα του μαγειρέματος προσθέτω τα σουτζουκάκια και τα αφήνω άλλα 15' μέχρι να φουσκώσουν καλά.
Είχα όρεξη για ρύζι μπασμάτι αλλά μου αρέσουν πολύ και με τηγανιτές πατάτες.Επειδή έχει πολλά μπαχάρια το συνόδευσα με κόκκινο κρασί  το Montefalco

38 comments:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Άψογα θα γίνανε!
Πιστεύω ότι θα τα έφαγες όλα και δεν άφησες για μας ούτε ψίχουλο.
Καλημέρα με πολλά μπαχάρια και
Καλό Σαββατροκύριακο.

Artanis said...

Μια χαρά βγήκε το φαΐ...
Καλημέρα από ΝΖ, μου έβαλες ιδέες για το αυριανό φαγητό...
Σε φιλώ...

ELENI said...

ΝΟΣΤΙΜΑ!!! ΚΑΛΟ Σ/Κ....

ΦΟΥΛΗ said...

Μπορείς να τα βάζεις και στο φούρνο αντί να τα τηγανίζεις, είναι πιο ελαφριά και δεν λερώνεις και την κουζίνα.
Καλή ιδέα σουτζουκάκια αύριο.
Καλημέρα...

mia maria said...

Άλλο ένα φαγητό που κάποια εποχή το έφτιαχνα συχνά και μετά το σταμάτησα.'Ετσι κάνω, τους ταράζω με ένα φαγητό, και μετά το ξεχνάω! Ευχαριστώ που μου το θύμισες!

Και λοιπόν;E allora? said...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ η αλήθεια είναι ότι είχα να τα φάω μήνες,ίσως και χρόνο....τα τσάκισα!

Καλό μεσημέρι :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Χαίρομαι που σου'δωσα ιδέα Artanis καλοφάγωτα...

Φιλιά :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Να΄σαι καλά Ελένη μου....καλή ξεκούραση ο,τι κι αν κάνεις!

Και λοιπόν;E allora? said...

Στο φούρνο Φούλη;Χμμμ αφού τα τρώω σπάνια χαλάλι τηγανιτά ;)

Την καλημέρα μου :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Χαχχαχ βρε big mama γιατί δεν τους ρωτάς τι θέλουν όταν δεν έχεις ιδέες;Έτσι δε θα τους ταράζεις στο ίδιο φαγητό και θα υπάρχει ποικιλία ;)

Καλημερούδια!!!!

nikos said...

Επειδή τρελαίνομαι για μπαχάρια γενικά και ειδικά στη συνταγή την συγκεκριμένη, έχεις βάλει σκοπό νομίζω να φτιάξω σήμερα και "δεύτερο" φαγητό καλαααααααααα.......
Να΄σαι καλά, καλό μεσημεράκι!!!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Τι καλό έφτιαξες Νίκο;Πάντως στα σουτζουκάκια συνήθως βάζουν μόνο κύμινο,εγώ προσθέτω μπαχάρι και στη σάλτσα ξερό μπούκοβο.Πάντως αν μείνουν μια μέρα στη σάλτσα είναι πιο ΜΜΜΜΜ....αλλά δεν μένουν τα άτιμα :ppp

Καλή σου όρεξη!

nikos said...

Κάποια στιγμή θα σου δώσω καλή συνταγή για μοσχαράκι στον φούρνο....ναι μοσχαράκι που λιώνει στο πηρούνι......χαχαχαχαχαχαχα
Είμαι καλός στα δύσκολα και άσχετος στα εύκολα,χαχαχαχα
Φιλιά!!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ο,τι καινούριο Νίκο ευπρόσδεκτο!!!!Περιμένω :)))

Ευχαριστώ
χχχχχ

Betty's Cuisine said...

Από τα πολύ αγαπημένα φαγάκια, κάποτε το έφτιαχνα πάρα πολύ συχνά, τώρα πια μόνο μια φορά το χρόνο, την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων που έρχεται η κόρη μου και τα λατρεύει!
Με ρυζάκι τα θέλουμε και μεις, σκέτο άσπρο, άμα έχεις και καλό κόκκινο κρασί δεν θέλεις τίποτα άλλο!
καλο σαββατοκύριακο...

Και λοιπόν;E allora? said...

Τελικά όλες οι κόρες τα ίδια φαγητά ζητάμε Μπέτυ :)))
Είναι χειμωνιάτικο φαγάκι,με μπόλικη ενέργεια και έντονη γεύση!

Καλό σαββατόβραδο
χχχχ

Ξανθή said...

Σουτζουκάκια!!!αγαπημένα πολύ, τα φτιάχνω συχνά κι αρέσουν και στα παιδιά μου να τα φτιάχνουν μόνοι τους.
Δοκίμασε, αν βέβαια σου αρέσει, να βάλεις μέσα στη σάλτσα ροδέλες πράσου του δίνει μαι άλλη γεύση.

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθή μου χαίρομαι να μου δίνετε ιδέες,προτάσεις και συμβουλές.θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά

καλό βράδυ σου εύχομαι
χχχχ

Lila Xagorari said...

Έχω σταματήσει να τηγανίζω τα σουτζουκάκια. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα τα ρίχνω μέσα και τελειώνω. Ή τα βάζω σε πυρέξ μαζί με τη σάλτσα και τα ψήνω στο φούρνο. Όπως και να είναι τα σουτζουκάκια είναι λατρεμένα!

oreksinaxeis said...

αχ πολύ ωραία τα σουτζουκάκια σου...και μέρες τώρα τα σκεφτόμουν τώρα τα είδα κι εδώ...αχ δεν θα μου γλιτώσουν :))

Και λοιπόν;E allora? said...

Λίλα την επόμενη φορά θα τα φτιάξω όπως λες εσύ είτε στην κατσαρόλα είτε στο πυρέξ

Καλή σου Κυριακή

Και λοιπόν;E allora? said...

pandora κι εμένα με πιάνουν λιγούρες...έτσι και τα σουτζουκάκια τα σκεφτόμουνα μέρες και μπήκα στην κουζίνα ;)

Καλημερούδια :)

annafrank said...

Καλή σου ημέρα !!Μου εδωσες μια ομορφη ιδεα για αυριο!!Τα λατρευω τα σουτζουκάκια....μόνο που εγώ δεν εβαζα μπαχαρι μέσα!!θα δοκιμάσω την συνταγή σου..Πιστεύω να βγεί σούπερ!!Φιλιά

Skouliki said...

σοουπερ συνταγη
φιλακι μικρη μου ιταλιδα

Και λοιπόν;E allora? said...

annafrank καλώς ήρθες!
Αν σου αρέσει σα γεύση το μπαχάρι νομίζω ότι θα σου αρέσουν,αν έχεις ενδοιασμούς βάλε λίγο

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευχαριστώ skouliki ...καλή βδομάδα!!!!!
xxxxx

Unknown said...

αχ πεινασα!!!

Ευρύνοος said...

Καιρό έχω να φτιάξω σουτζουκάκια..

μάλλον ήρθε η ώρα..

καλή βδομάδα.. καλώς βρεθήκαμε :)

Ephemeron said...

Εγω εκτος απο τα μπαχαρια που λες βαζω επισης στα σουτζουκακια, ξερο θυμαρι ή ξερο δυοσμο και λιγη παπρικα.
Και με πατατες τηγανιτες... γιαμ-γιαμ!!!
Καλη εβδομαδα.

Και λοιπόν;E allora? said...

Λένα μου κι εγώ τώρα που τα βλέπω πείνασα κι δεν έχω τίποτα για μεσημεριανό!!!

Καλη βδομάδα!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευρύνοε μην ξεχάσεις κόκκινο κρασί και ψωμί για τη σάλτσα!!!!

Καλή βδομάδα και καλώς ήρθες!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ephemeron γλυκιά πάπρικα;Οι πατάτες Ιταλία δεν γίνονται πολύ τραγανιστές κ έτσι τρώω σπάνια....και μου αρέεεεσουν!!!!!

χχχχχ

Ephemeron said...

Αν θες ευκολες "τηγανιτες" τραγανιστες πατατες χωρις να κολυμπανε στο λαδι, βαλτες στο...φουρνο.
Εγω τις κοβω οπως τις τηγανητες, αλοιφω ενα πυρεξ η δισκο με λιγο λαδι, (λιγο λαδι με ενα βουρτσακι) και λιγο λαδι πανω στις πατατες, τις πεταω στο φουρνο και με λιγη προσοχη γινονται μουρλια.
Ετσι γινονται και λιγο πιο τραγανιστες και χωρις να χαλαω 1 κιλο λαδι για πατατες τηγανιτες...

Και λοιπόν;E allora? said...

Ephemeron τις εφτιαξα έτσι πριν κανα μήνα αλλά μάλλον φταίει ο φούρνος που είναι γκάζι γιατί μόνο τραγανιστές δε βγήκαν και χρειάστηκαν σχεδόν 45'.
Πάντως να΄σαι καλά για την πρότασή σου :)))

ΕΥΗ ΚΟΥΚ said...

Πωπω τωρα είδα τα σουτζουκάκια σου και μου ήρθε λιγούρα.... Τι θέλω και γυρνάω τέτοια ώρα, για επισκέψεις;
Καλύτερα που τα φτιάχνεις μπουκίτσες και δεν μετράς πόσα τρως....χιχιχιχι
Μες το μπούκοβο φαντάζομαι, θα γίνονται λίγο τούρμπο εεεε;
Φιλάκια :)))

Και λοιπόν;E allora? said...

ΕΥΗ χρησιμοποιώ ξερό μπούκοβο που είναι μικρά...βέβαια είμαι συνηθισμένη στα καυτερά και έτσι δεν ξέρω να σου πω πόσο τούρμπο ήταν :)

Την καλημέρα μου

Blogger fan said...

τωρα αμα σου πω οτι ποτε μου δεν εκανα σουτζουκακια.....και η συνταγη σου μου ηρθε κουτι.παντα ελεγα ,θα κοιταξω να κανω,κι ολο.......εκανα.θα την ακολουθησω πιστα και....καλη μου επιτυχια :-)

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλησπέρα Anastasia καλώς ήρθες

Κι εγώ πρώτη φορά τα έφτιαξα ...μια χαρά θα τα πας...αν δε σου αρέσουν τα πολύ έντονα μπαχάρια βάλε λιγότερο.

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share