Sunday, November 22, 2009

Τραπέζι και ψητά

Όταν έχω τραπέζι σχεδόν πάντα φτιάχνω ένα ψητό στο φούρνο,τι Ελληνίδα είμαι,να μην τιμήσω την υπέροχη κουζίνα μας!Μου παραπονιούνται ότι έχει αρκετό σκόρδο ....και λοιπόν τους λέω,θα φιλήσετε κανέναν;Πάντως ναι μεν γκρινιάζουν αλλά ξανάρχονται και όλο μου ζητάνε "κάτι ελληνικό"!Απ'τα αγαπημένα μου ψητά  το χοιρινό στο φούρνο με μουστάρδα.

Υλικά
  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα  ή μπούτι
  • μουστάρδα dijon
  • χυμό πορτοκάλι
  • χυμό λεμόνι
  • χυμό  ανανά
  • σκόρδο 
  • πατάτες
  • αλάτι/πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Βάζω μέσα στο χοιρινό μερικές σκελίδες σκόρδο (πόσες;ανάλογα με τα γούστα),κάνω τρύπα με το μαχαίρι και τις βάζω ολόκληρα.Αλατοπιπερώνω λίγο γιατί θα μπει η  μουστάρδα.
Το αλείφω με μπόλικη μουστάρδα ,μέχρι να το καλύψει.Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες ,τις αλατίζω.Ρίχνω τους χυμούς μέχρι να καλύψει τις πατάτες.Το μυστικό είναι να ΜΗΝ βάλω καθόλου νερό,αν χρειαστεί προσθέτω χυμό....όποιον θέλετε. Προαιρετικά αν θέλετε βάζετε στο ταψί ψιλοκομμένο σκορδάκι να'χει η σαλτσούλα,εγώ βάζω πάντα!Λίγο ελαιόλαδο,το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και είναι έτοιμο για το φούρνο.
Προς το τέλος βγάζω το αλουμινόχαρτο ρίχνω από πάνω τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Το σημαντικό είναι να μείνει αρκετή σάλτσα που είναι καταπληκτική!

 Μια φορά είχα πάρει κατά λάθος πορτοκάλια σαγκουίνια και είχαν βγει οι πατάτες κατακόκκινες!!!! Ήταν όμως υπέροχο,δεν έμεινε ίχνος πατάτας!

Κόκκινο,ξηρό.Περιοχή Τοσκάνη,κτήμα Piccini.Ιδανικό για τυριά,αλλαντικά και κρεατικά.

Chianti Piccini
2008

44 comments:

Ξανθή said...

Λεμόνι πορτοκάλι μουστάρδα είχα βάλει ανανά όμως όχι θα το δοκιμάσω!!
Καλημέρα από μια Αθήνα που μόνο χειμωνιάτικη δεν μοιάζει!!

Ευρύνοος said...

Ωραίο το φαγητό σου..
το ίδιο κάνω κι εγώ με το κοτόπουλο διότι χοιρινό δέν πολυτρώω (βρισκόμαστε και σε μία ηλικία)..

καλή Κυριακή να έχετε :)

mahler76 said...

σήμερα δεν θα ζηλέψω, έχει αρνάκι η μαμά στο φούρνο. Και το δικό σου όμως τέλειο δείχνει. ΚΑΛΗΜΈΡα απο την Αθήνα που όντως δεν είναι χειμωνιάτικη (είμαι στο σπίτι με το κοντομάνικο μπλουζάκι).

Coffeemug said...

μου τρέχουν τα σάλια!

founio said...

Αυτό με το χυμό ομολογουμένως, πρώτη φορά το ακούω!

nikos said...

Μας κακομαθαίνεις, στο έχω ξαναπεί......

Καλή σου μέρα!!!!!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθη μου είναι πεντανόστιμο και σκέτο λεμόνι-πορτοκάλι (το φτιάχνω και χωρίς ανανά).Με το χυμό ανανά βγαίνει λίγο γλυκόξινο και ίσως πιο εξωτικό.

Εδώ ψιχαλίζει και όλη μέρα είμαι με τα φώτα αναμμένα...χειμώνας πια!

Καλημερούδια

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευρύνοος κι εγώ χοιρινό το φτιάχνω σε τραπέζια...αλλιώς μου αρέσει πολύ!

Καλή Κυριακή και σε΄σενα!

Και λοιπόν;E allora? said...

mahler76 δες το προηγούμενο ποστ...θα σου αρέσει!

Αρνί στο φούρνο....μια χαρά φαγάκι με μαρουλοσαλάτα και τζατζίκι!

Φιλιά!!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

coffeemug να σου στείλω ένα πιάτο καλέ!

Και λοιπόν;E allora? said...

founio αν δε σου αρέσει ο ανανάς βάλε μόνο λεμόνι και πορτοκάλι...το μυστικό είναι να μη βάλεις νερό.

Και λοιπόν;E allora? said...

Δεν είναι όμως πανεύκολο Νίκο;Ειδικά για δείπνο είναι ότι πρέπει...άσε που όλοι θέλουν σάλτσα!

Καλημερούδια :)

Blogger fan said...

αχχχχχχχχ η κοιλιτσα μου γουργουραει.τη ωραιες συνταγες ειναι αυτες ? λιγο πιο νωρις να το ειχα δει,θα το εκανα το κρεατακι.την εχω κρατησει την συνταγη σου ομως,και σιγουρα θα την τιμησω.φιλια :-)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Με μια μικρή ποσότητα χοιρινό θα το δοκιμάσω.
Μάλλον θα είναι νοστιμότερο από το κοτόπουλο που κάνω κι εγώ.
Πάντα με Dijon.
Και βλέπω ότι το Chianti παίρνει και δίνει!!!
Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη.

Estella said...

Μμμμ μα εχεις βαλθει να μας παχυνεις; Φιλάκια καλή μου.

Και λοιπόν;E allora? said...

καλησπέρα Αναστασία αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις...καλή σου βδομάδα!

Και λοιπόν;E allora? said...

Δύσπιστος λίγο κρέας βάζω κι εγώ,για ένα δείπνο και να μείνει για την επόμενη μέρα κανά πιάτο...αν και το χοιρινό μου αρέσει!

Όχι μόνο Chianti...πολλά και απ'όλες τις περιοχές....μόνο της Σαρδηνίας δε μου πολυαρέσει.

Καλό απόγευμα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Estellaμου το μυστικό είναι να τρως κανονικές μερίδες και μετά από ένα τέτοιο δείπνο ένα φρούτο κι όχι γλυκό.

Πολλά φιλιά :)

Dreamy Cloud said...

Μόνο απο τη φωτογραφία φαίνεται υπέροχο... φαντάζομαι πως θα είναι και στην πραγματικότητα!Κάποια στιγμή θα το κάνω!! :) Φιλάκια!!

irthe_h_pitsa said...

Κι εγώ χοιρινό έφαgα σήμερα (ας είναι καλά τα ΚΤΕΛ), μουστάρδα πάλι ούτε που μου έχει περάσει απ' το μυαλό σαν συνοδευτικό σε κρεατικό που δεν είναι "βρώμικο" ή έστω fast food.

mia maria said...

Και ανανά ε; Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Γεια στα χέρια σου!

ΦΟΥΛΗ said...

Την επόμενη που θα εχω ψητό θα εφαρμόσω την ιδέα σου με τους χυμούς καλό βράδυ με πολλά γατοφιλιά...

kakos lykos said...

Λεμόνι και μουστάρδα(πικάντικη) τα βάζω και γω στο κοτόπουλο, πορτοκάλι και ανανά δεν τα έχω δοκιμάσει, ενδιαφέρουσα πρόταση.

Καλησπέρα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Dreamy Cloud πέρνα μετά να μου πεις αν σου άρεσε

καλή βδομάδα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

irthe_h_pitsa ας είναι καλά το ΚΤΕΛ και όποιος φυσικά σου φτιάχνει τα πακετάκια ;)
Άλλο βρώμικο (που τρώω με ευχαρίστηση και ποτέ δε λέω όχι) και άλλο χοιρινό στο σπίτι....

καλό βράδυ :)

Και λοιπόν;E allora? said...

big mamaευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Το ξέρω δεν είμαστε συνηθισμένοι να βάζουμε εξωτικά φρούτα,αλλά ταιριάζει...ειδικά με τη μουστάρδα ...που να δεις όταν το τρώνε και ρωτάνε τι έβαλα...χαχα κάνουν κάτι φάτσες....αλλά το καθαρίζουν.Να σου μείνει αρκετή σάλτσα όταν το φτιάξεις...είναι το δυνατό σημείο!!!

καλή σου βδομάδα

Και λοιπόν;E allora? said...

καλή βδομάδα Φουλη και όταν το φτιάξεις πέρνα να μου πεις εντυπώσεις.

Και λοιπόν;E allora? said...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ έτσι το κοτόπουλο kakos lykos...πρέπει να το δοκιμάσω καμιά μέρα ...δοκίμασε όμως με το χοιρινό,δε βγαίνει καθόλου λιπαρό.

καλή βδομάδα σου εύχομαι :)

Thalassenia said...

Η οικογένεια δυσκολεύεται σε ιδιόμορφες γεύσεις. Όταν το έφτιαξα χωρίς χυμό ανανά, ξυνίσανε σαν τα πορτοκάλια.
Εμένα μου αρέσει, θα κάνω πάλι μια προσπάθεια.

Καλή εβδομάδα.

Και λοιπόν;E allora? said...

Thalassenia αν είναι να πάει χαμένο φτιάξτο παραδοσιακά για να είσαι σίγουρη...εγώ πάλι όταν έχω τραπέζι (ειδικά ξένους)δε τους λέω ποτέ τι έχει μέσα ;)

Καλό βράδυ!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Καλώς σε βρήκα φίλη μου, υπέροχο το ψητό σου , ο άνδρας μου αναλαμβάνει τα ψητά στο σπίτι και πίστεψε με είναι μοναδικός.Δοκίμασε να το χαράξεις όπως το κάνει και να γεμίσεις τις χαραματιές με μανιτάρια .

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλησπέρα αχτίδα.Οι άντρες στην κουζίνα είναι εκπληκτικοί μάγειρες.Όταν το φτιάχνω για'μενα και το φίλο μου το χαράζω και βάζω σκόρδο...οι Ιταλοί δεν πολυαγαπάνε το σκόρδο κι έτσι βάζω λίγο.

Τα μανιτάρια ει ναι αγαπημένα,μπορώ να τρώω κάθε μέρα.Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα σου και τη συμβουλή σου!

καλώς ήρθες στην παρέα και καλή βδομάδα :)

Skouliki said...

miam miam .....
τρελαινομαο για κοτοπουλο
οχι χοιρινο δεν τρωω
με σαλτσα με πορτοκαλι ή μελι

φιλακια

Ελιά Μαϊστρα said...

Χμ...χμ.. σλούρπ!!
Χε! χε! χε! Χε!
Καλημέρες

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλημέρα skouliki και καλή βδομάδα.Το κοτόπουλο με πορτοκάλι και μέλι είναι πολύ ωραίο :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλημερούδια και σε'σενα ελιτσα ....καλή σου βδομάδα :)

Matriga said...

Ciao. Buona giornata, amica mia!
Τι ωραίο το ψητό σου! Με χυμό πορτοκάλι το έχω δοκιμάσει, αλλά καμιά φορά έβαζα και δαμάσκηνα. Όμως τώρα θα το δοκιμάσω και με χυμό ανανά.
Γεια στα χέρια σου :))

Βuona settimana!

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλησπέρα matriga καλή βδομάδα και σε'σενα.Ελπίζω να σου αρέσει με τους χυμούς το ψητό.

elen said...

Υπέροχο το φαγητό σου!! Το μπόλικο σκορδάκι μου αρέσει πολύ στο κρέας. Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε. Καλώς σε βρήκα και εδώ:)

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλησπέρα elen και καλώς ήλθες στην πσρέα.
Να και μια γυναίκα που τρώει το μπόλικο σκορδάκι....κι εγώ το τρώω όπως και τα κρεμμύδια/κρεμμυδάκια.

Καλό σου βράδυ

kiki said...

Φανατική κι εγω των ψητών με χυμούς εσπεριδοειδών. Και σκορδάκι! Γιατί όχι;

Και λοιπόν;E allora? said...

kiki εκεί στο Φιόρε του Λεβάντε που βρίσκεσαι έχετε κάτι υπέροχα σκόρδα και κρεμμύδια που τα ψητά γίνονται λουκούμι!!!!

καλή σου μέρα :)

kiki said...

Ενήμερη βλέπω! χαχα!

Και λοιπόν;E allora? said...

Και τα πεπόνια σας είναι λουκούμι kiki...έχω περάσει απ΄το νησί για διακοπές 2 φορές :)

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share