Αν και δε τους έχω φτιάξει ποτέ μου σκέφτηκα να σας δώσω τη συνταγή όπως τους φτιάχνει η μητέρα μου.Τους θυμήθηκα γιατί έχει πιάσει το ελαφρύ κρύο,σιγά σιγά αρχίζουν τα στολίδια για τα Χριστούγεννα και φυσικά οι λιχουδιές.Τα υλικά θα σας τα δώσω όπως έχω τη συνταγή από εκείνη με τις παρεμβάσεις της και τις αλλαγές που κάνουν ειλικρινά τη διαφορά τελικά.
Υλικά για 100 περίπου λουκουμάδες
1/4 κούπα χλιαρό νερό
3/4 κούπα χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι
1 κούπα χλιαρό γάλα φρέσκο
2 φακελάκια μαγιά
1 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 1/4 κούπα αλεύρι
1 κούπα αλεύρι=250 γρ
1 κούπα γάλα=240 ml
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.Μετά βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει λείος χυλός.Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη
και το βάζετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει όπως πχ στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει και μετά σβήσει.Το χειμώνα σκεπάζετε το μπολ με μια κουβέρτα και το αφήνετε κοντά στο καλοριφέρ ή όσοι τυχεροί δίπλα σε τζάκι.Περίπου μια ώρα για να φουσκώσει.
Παίρνετε τη ζύμη στη χούφτα σας μέχρι να κάνει μπαλάκι και το κόβετε με ένα κουταλάκι που κάθε φορά το βουτάτε στο νερό έτσι ώστε να μην κολλάει.Τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι το χρώμα τους να γίνει χρυσαφί.Τους γυρνάμε που και που με την τρυπητή κουτάλα για να ψήνονται και να ροδίσουν ομοιόμορφα.Έχει έτοιμο ένα ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας για να απορροφάει το λάδι και τους βάζει εκεί.Όταν τελειώσει με τι τηγάνισμα
Μέλι,καρύδια,κανέλα,παγωτό ό,τι κάνει ο καθένας κέφι!Τσαγάκι,καφέ και συνεπώς καλή όρεξη!
Στην Ιταλία θα τους βρείτε κατα τη διάρκεια του Καρναβαλιού και με άχνη ζάχαρη από πάνω.Ονομάζονται frittelle (φριτέλε) και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στα υλικά πχ ξύσμα λεμονιού ή ρακή ή βούτυρο.Κάθε περιοχή και διαφορετική παράδοση.Αν βρεθείτε προς τα εδώ και τους δείτε δοκιμάστε να γευτείτε τη διαφορά.Συνήθως τους τρώνε στο χέρι.
Sunday, November 7, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
38 comments:
αχ λουκουμαδες!!!!
Τώρα που έγινα στιλάκι θα φτιάξω και 100, όχι κοπέλα μου,θα βουτήξω κάνα δυο από σένα...
τα φιλιά μου...
Μιαμ μιαμμμμμ
Καλή εβδομάδα γλυκιά μου!
;)
Ωωωωωωωωω ναι ναι!!!! θέλω κι εγώ !!!!!!
Mε χυμό πορτοκαλιού δεν τους ήξερα.
Τι μαθαίνω από τα κορίτσια μου!
Καρδούλα μου, να πάρω ένα;
Φιλάκια!!!!
Όλο πειρασμούς είσαι!!
Φιλιά πολλά.
ΤΕΛΕΙΟΙ ΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!
Μιαμ μιαμ...με σοκολάτα και τριμμένο φουντούκι επάνω...ΣΛΟΥΡΠ!!
Σε μισώ κακούργα. γκρρρρρρρρρρρρ
mahler76 αν έρθεις θα φτιάξω
Φουλη το διάβασα ότι έχασες βάρος,λες να φτιάξω για όλους μας;
καλημερούδια
Asteri οταν θα κρυώσει ο καιρός και σε εσας,ετοιμάσου για λουκουμάδες
την καλημέρα μου
D.Angel τελικά όλοι λάτρεις των λουκουμάδων!!!!
Γιαγιά Αντιγόνη η μητέρα μου κάνει την αλχημεία,αλλιώς όποιος δε θέλει απλά νερό.Να πάρεις και να μη ρωτάς ;)
καλημερούδια
Ξανθή τι να κάνω η έρμη.....χρειαζόμαστε λίγη γλυκα στη ζωή μας ;)
georgiaxara να'σαι καλά!καλή βδομάδα εύχομαι
Μάγισσα Κιρκή εγώ το ανάποδο μόνο με μέλι και κανέλα τους τρώω,όλα τα υπόλοιπα δεν με συγκλονίζουνε....όπως και το τσουρέκι σκέτο ούτε γεμιστό ούτε με γλάσσο
καλημερούδια
bear εσύ δίαιτα ;)
Παίρνω ένα μόνο, στα κρυφά, για να μη με σκοτώσει η διαβητολόγος μου, χωρίς να είναι τραγική η κατάσταση μου!!!
Το πορτοκαλομαντάρινο δεν το ήξερα.
Καλή εβδομάδα!
Αχ τρελαίνομαι για λουκουμάδες!! ήταν το αγαπημένο μου γλυκό από μικρή όταν μας πήγαινε η μαμά μου στο Αιγαίον μετά από ψώνια στο κέντρο της Αθήνας!!! Τους έχουμε κάνει και στο σπίτι αρκετές φορές μόνοι μας αλλά πάντα λυπάμαι όλο αυτό το λάδι που χρειάζεται για να τους τηγανίσεις!!! Πρέπει να τους επιχειρήσω όμως μου φαίνεται μια ακόμη φορά!!!
loukoumades me xymo portokaliou,ine auto pou leme oso zys mathenis euxaristo gia tin sintagi,ine telia,
kali sou mera
Δύσπιστε ο χυμός πατέντα της μητέρας μου η οποία μεγάλωσε μέσα στις λεμονιές,στις πορτοκαλιές,στα περγαμόντα κτλ
καλημέρα
Arti χμμμ κοίτα μια στο τόσο δεν πειράζει και αν φτιάξεις φυσικά αυτή τη δόση....άσε μετά που όλοι είναι χαρούμενοι ;)
καλημέρα!!!!
Vasiliki αν δοκιμάσεις να μου πεις εντυπώσεις :)
καλημέρες!!!
θεικοι δεν υπαρχει πιστευω ατομο να μην τους τρωει
Και εγώ έτσι τους τρώω, με κανέλα και μέλι και το τσουρέκι το θέλω τσουρέκι τα άλλα με το γλάσσο και τα σχετικά μπιρμπιλόνια ούτε να τα δω δεν θέλω!
Το χυμό πορτοκάλι δε το ήξερα αλλά φαντάζομαι ότι θα τους κάνει πιο μοσχομυριστούς!
Φιλιά
δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα πιάτο με ζεστούς λουκουμάδες με μελάκι και λίγο καρυδάκι.....
Ωχ, τι τραβάω που κάνω βόλτες στα μπλογκς βραδιάτικα:))
Καλή εβδομάδα!
Οι ζεστοί λουκουμάδες με μέλι πάντα μου φέρνουν στο μυαλό κυριακάτικα πρωινά ή χειμωνιάτικα βραδάκια με ζεστό ρόφημα από δίπλα
Που να φτάσουν οι εκατό σε τόσους που μαζευτήκαμε, χαχα.
Έμεινε τίποτα ή θα ξαναφτιάξεις?
Άσε, θα τους κάνω εγώ μια μέρα για την οικογένεια.
Ωραία συνταγή.
Φιλιά θαλασσένια.
πρόλαβα κανέναν ή τους φάγατε όλους???
καλημέραααα
skouliki εγώ τρώω μόνο απ'τη μάνα μου ....χαχαχα καλομαθημένη εντελώς ;)
Taste Advisor πορτοκαλι και μανταρίνι,βάζει πάντα και από τα δύο.Δίνει μια διακριτική γεύση,αν φτιάξεις πες μου εντυπώσεις
την καλημέρα μου
manousina εμείς τους τρώμε και την επομένη παγωμένους....τέτοια τρέλα :))))
big mama σε έπιασαν οι λιγούρες βραδιάτικα;Χαχαχχα να μπαίνεις φαγωμένη όπως λέω στο φιλαράκι μου το πεσκέσι ;)
χχχχ
Vita εγώ τους προτιμώ το χειμώνα,το καλοκαίρι χτυπάμε τα παγωτά ;)
Thalassenia αν βάλεις χυμο όπως κάνει το σπιτικό μου να μου πεις αν σου άρεσαν :)))
Katerina μάλλον φαγώθηκαν όλοι.... :)))
καλή μέρα σου εύχομαι
Post a Comment