Saturday, December 4, 2010

Το λεμόνι και η γιαγιά

Έξι χρόνια γνωρίζομαι με τη γιαγιά δίπλα που μου μαθαίνει να πλέκω και ποτέ δε μου έχει ζητήσει κάτι.Πάντα της λέω "αν χρειάζεστε κάτι πάρτε τηλέφωνο ή χτυπήστε κατευθείαν την πόρτα".Μου'χει χτυπήσει λίγες φορές και σε στιγμές που δεν μπορεί μόνη της να κάνει κάτι.Ειλικρινά μετρημένες στα δάχτυλα.Πρώτη φορά μου χτυπάει και μου ζητάει ένα λεμόνι.Το΄χα έτοιμο για το κοτόπουλο.Δεν της λέω όμως τίποτα γιατί ήταν πρώτη φορά που μου ζήταγε,επιτέλους!Της το δίνω και μου πετάει "αύριο θα σου φέρω ένα".Μη τολμήσετε της απαντώ!Τη χαιρετώ και πάω κουζίνα που έχω το ταψί με τα μπουτάκια κοτόπουλο.τις πατάτες κομμένες,σκόρδο,αλάτι,πιπέρι και ρίγανη.Ο λεμονοστύφτης να με περιμένει.Δε πτοούμαι στύβω δυό πορτοκάλια και ρίχνω το χυμό.Βράζω νερό το όποιο ρίχνω στο στυφτη,προσθέτω μια κουταλιά γεμάτη μουστάρδα.Τη λιώνω καλά και ρίχνω το μείγμα στο ταψί.Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω κλασικά όπως κάθε κοτόπουλο.Βγήκε λουκουμάκι και η σάλτσα υπέροχη!Η γιαγιά ακόμα μου λέει "πήρα λεμόνια,πριν φύγεις να στο δώσω".Εγώ χασκογελάω και την κάνω με ελαφριά πηδηματάκια χωρίς λεμόνι αφού μετά το ξεχνάει!




Τα υλικά λοιπόν  μαζεμένα για ένα μέτριο κοτόπουλο ή 6 μπούτια

κοτόπουλο ολόκληρο ή μπούτια (ό,τι προτιμάτε)
πατάτες να γεμίσει το ταψί
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι
ρίγανη
αλάτι
ελαιόλαδο
2-3 πορτοκάλια στυμμένα
1-2 κουταλιές μουστάρδα


42 comments:

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Η γιαγιά ήταν η αφορμή να βάλεις την φαντασία σου (που δεν σου λείπει!)!!!
Καλή όρεξη, γιατί εδώ μας έχει αρχίσει η λιγούρα...
Φιλιά και καλό Σ/Κ!

Marouli said...

Το εχω ξανακουσει αυτο με το πορτοκαλι αλλα δεν το εχω κανει ακομα.. Ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου φαγητα αυτα!!! Αν εβαζες και λιγο μελι δεν θα ηταν ωραιο? Νομιζω θα ταιριαζε!!

Μαρουλοφιλακια!

Betty's Cuisine said...

Στα ψητά κρέατα φούρνου συνήθως βάζω 1 λεμόνι και 2 πορτοκάλια!

Στο κοτόπουλο δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά, σε συνδυασμό μάλιστα με τη μουστάρδα, καταλαβαίνω τη νοστιμιά του!

Ξανθή said...

Πολύ καλός συνδυασμός πορτοκάλι μουστάρδα!!μ΄αρέσει!!
Καλό Σ/Κ

Anonymous said...

Σλουρπ..!
Φαίνεται νοστιμότατο..
Σίγουρα με φαντασία σαν τη δική σου δε θα είχες κανένα πρόβλημα. Κάπως έτσι άραγε να προκύπτουν οι καλύτερες γκουρμεδιές; Με παραλήψεις, ατυχήματα αλλά με μπόλικη φαντασία; Μάλλον ναι.
Καλή σου μέρα.

Asteri (Maria) said...

Όντως ο συνδιασμός πορτοκάλι+μουστάρδα είναι πολύυυυυ νόστιμος
Πολλά φιλιά
Καλό ΣΚ

Vita said...

Πολλές φορές και στο κοτόπουλο και στο χοιρινό βάζω πορτοκάλι ακόμη κι αν έχω λεμόνι ή μίγμα και των δύο.Μοσχομυρίζουν....

Και λοιπόν;E allora? said...

Είδες βρε Γιαγιά Αντιγόνη τι μας κάνετε εσείς οι γιαγιάδες :)))

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Marouli το πορτοκάλι το ίδιο μου είναι αρκετά γλυκό,βέβαια πολλοί βάζουν και μέλι

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Betty στο χοιρινό βάζω πορτοκάλι....και ανανά...έχω τη συνταγή.Στο κοτόπουλο έσε ωραία γιατί είναι λευκό κρέας,έβαλα μια ελαφριά μουστάρδα.

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθή μη ξεχάσεις το σκόρδο...για όποιον δε το θέλει μπορεί να το έχεις σε χοντρα κομμάτια για να το βγάζει :)

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

AnD καλώς ήρθες στο σπιτικό μου :)

Συνήθως τις συνταγές τις προσαρμόζω με τα γούστα μου.Φτιάχνω για τραπέζι χοιρινό με χυμους και μου αρέσει πολύ...δες τη συνταγή Τραπέζι και ψητά είναι πανεύκολο!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Asteri παρόλο που η γεύση μου είχε ξενιτευτεί απ'τα φαρμακα....το τσάκισα με βουλιμία..ειδικά οι πατάτες ΜΜΜΜ!!!

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita δες αυτή τη συνταγή με χοιρινό Τραπέζι και ψητά....εγώ το κάνω για τραπέζι και μου λύνει πάντα τα χέρια :)))

χχχ

cook said...

έμαθες το μυστικό λοιπον!δοκιμασε και με γκρειπφρουτ...δοκιμασε να το ψήσεις επισης μαζι με φέτες πορτοκαλι...και μια ιδεα τζιντζερ...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Κι εμένα, η από πάνω, μου ζήτησε ένα και της έδωσα δύο.
Την άλλη μέρα τα βρήκα στο χερούλι της πόρτας, μέσα σε σακκουλάκι.
Περιμένω όμως να έρθει καμιά με φλυτζάνι και να ζητάει ζάχαρη, αλλά δεν..... (είναι συνθηματικό, αναντάν μπαμπαντάν, που λένε).

Και έτσι γιαγιά, έμμεσα, σε οδήγησε σε άλλες γεύσεις!

Καλό Σ/Κ

ΦΟΥΛΗ said...

Και εσύ βρε πουλάκι μου ένα είχες;
έτσι όμως γνώρισες καινούργιες γεύσεις!!
καλησπέρα..

Λίνα said...

Υπέροχο το φαγάκι σου.
Και 1/2 κ.τ.γ. μέλι μέσα θα ήτανε ακόμα πιο ωραίο.
Γεια στα χεράκια σου.
Καλό Σ/Κ.

Anonymous said...

Αν και δε πολυτρελαινομαι με το κοτοπουλο, ωστόσο ειναι ενα ωραιο φαγακι, και το πορτοκαλι του παει τρελά!

καλημερα

zoyzoy said...

Δεν έχω βάλει αλλά έχω ακούσει εξ'ισου νόστιμο και όχι τόσο γλυκό είναι και το νεράτζι στα φαγητά.
Χρησιμοποιώ το ξύσμα του σε φαγητά και είναι απίθανο!

Θα το δοκιμάσω ποτέ δεν είναι αργά.
Εγώ έχω ένα κώλυμα με τις πατάτες ή δεν θα΄ναι έτοιμες μαζί με το κατόπουλο ή θα γίνουν λιώμα!

Φιλιά θαλασσινά!

mahler76 said...

έχω βάλει πορτοκάλι αρκετές φορές σε κρέας και έχει βγει πεντανόστιμο.

Και λοιπόν;E allora? said...

cook δε μου αρέσει το γκρειπφρουτ και το καταλαβαίνω αμέσως ειδικά στους χυμούς,τα κομμάτια πορτοκάλι όμως θα τα δοκιμάσω :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Δύσπιστε εμένα το θυμάται αλλά την κάνω....ξέρεις πόσες φορές με έχει βοηθήσει σε ράψιμο...εεε ας κανω κι εγώ κάτι :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Φουλη μου εδώ εις τας εξωτερικάς τα αγοράζουμε με τα τεμάχια....όπως πχ το μαϊντανό με τα κλωνάρια εεε ένα είχα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Λίνα με πείσατε την επόμενη φορά θα βάλω και μέλι :)....και μουστάρδα και πορτοκάλι :)

Και λοιπόν;E allora? said...

Coula μπορείς να το φτιάξεις με χοιρινό και βγαίνει θαύμα :)))

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy προσπαθώ να θυμηθώ τη γεύση νεραντζιού και δε μου'ρχεται....μόνο γλυκό έχω φάει.έχεις νεραντζιά στο σπίτι;

Και λοιπόν;E allora? said...

mahler76 να περάσεις απ'το σπιτικό μου και να μου πεις οτι δε το τρως :)))...θα είναι πρωτάκουστο!

D.Angel said...

Το φτιάχνω κι εγώ έτσι και γίνεται σούπερ!Φιλιά πολλά γλυκιά μου
Καλή εβδομάδα

Και λοιπόν;E allora? said...

D.Angel καλή βδομάδα και σε'σενα :))

dhmhtra said...

Αχ! αυτές οι γιαγιάδες, οι καταπληκτικές γιαγιάδες,μου φαίνεται πως εμείς τις έχουμε περισσότερο ανάγκη!
Πρέπει να έγιναν πολύ νόστιμες οι πατάτες σου με το πορτοκάλι.
Καλό βράδυ!

Thalassenia said...

Από λεμόνια δεν πάσχουμε γιατί έχουμε τον παππού με 5 λεμονιές.
Όταν πρίν λίγα χρόνια τα έκαψε ο χιονιάς και αγόρασα πρώτη φορά, πολύ μου κακοφάνηκε.
Άσχετα λέω ε; χαχα.
Πενία τέχνας κατεργάζεται, ελλείψει λεμονιού βρήκαμε λύση πορτοκαλιού. Φαντασία θέλει η κουζίνα.

Μπράβο σου.!!!!

KitsosMitsos said...

Πεινάμε! Έτσι απλά!

Skouliki said...

δεν το εχω δοκιμασει και τωρα που το λες θα το κανω !!!! αλλωστε και μαπα να το κανω και ν αμην το πετυχω σε αλλον θα δωσω να φαει πρωτος χαχαχ

kiki said...

Είμαι σίγουρη ότι μακάριζες τη γιαγιούλα που σου πήρε το λεμόνι με τέτοια γεύση!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

dhmhtra προσωπικά είμαι πατατού και απλά τις τσάκισα!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Thalassenia όχι μόνο δε μου λες άσχετα αλλά μου αρέσουν...τέτοια σχόλια και θυμίσεις είναι ειλικρινά τα καλύτερά μου!!!!

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

KitsosMitsos είναι ότι πρέπει για τραπέζι ειδικά όταν θέλουμε κάτι γουστόζικο αλλά όχι φασαριόζικο :)

Και λοιπόν;E allora? said...

skouliki είναι πανεύκολο,άσε που η μουστάρδα δεν παχαίνει....κι έχει τις βιταμίνες του ;)

Και λοιπόν;E allora? said...

kiki το έδωσα με μεγάλη χαρά και μετά το αποτέλεσμα χασκογέλαγα :)

Μαίρη (Ginger) said...

Να πως βγαίνουν οι συνταγές. Μια γιαγιά να χρειάζεται λεμόνι και σου ήλθε. Αντε τυχερούλα. Εγώ εδώ δεν τολμάω να μείνω από λεμόνι. Οι Ούγγροι δεν το έχουν στην κουλτούρα τους και αν δεν έχω εγώ δεν θα έχει κανείς απ'τους 500 του χωριού. Το tip καταγράφεται να δοκιμαστεί. Και.... καλώς όρισα.

Και λοιπόν;E allora? said...

Ginger καλώς ήρθες!

Κι εδω δε το πολυκαταναλώνουν όπως νότια ιταλία κι έτσι αγοράζω με τα τεμάχια αφού ειναι ακριβούτσικα.Εμαθα να βάζω και άλλους χυμούς στα ψητά όπως και ανανά...δες σε χοιρινό που έχω συνταγή!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share