Sunday, March 6, 2011

Φακές και κρασί

Οι φακές είναι από τα όσπρια που από μικρό παιδί τις έτρωγα με γκρίνια και μπούκωμα.Μόλις η μητέρα μου έβγαινε απ'την κουζίνα τις έδινα στο σκύλο μας ο οποίος τρελαινόταν και φυσικά μου έκανες τρελές χαρές!Τώρα ως ενήλικη και ως αφεντικό της κουζίνας μου τις φτιάχνω μια φορά το χρόνο και όπως τις θέλω εγώ.Λίγη σάλτσα και έχω πολύ χυλωμένες.Τα υλικά σας τα δίνω με το μάτι για να βάλετε όπως τα θέλετε εσείς.Προσωπικά τις φακές δε τις βάζω από το βράδυ να μουλιάσουν όπως έχω δει άλλες νοικοκυρές και παρόλα αυτά μου βγαίνουν πολύ μαλακές.



Υλικά

1/4 κιλού φακές
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνη
μια κοφτή κουταλιά της σούπας ξύδι (εγω βάζω λευκό γιατί το προτιμώ)
ντομάτα χυμό
αλάτι
μπούκοβο ή πιπέρι (ό,τι προτιμάται)
ρίγανη

  1. Τις φακές στη χύτρα με λίγο νερό να καλύπτει 2 δάχτυλα τα φασόλια για 3-4'
  2. Πετάω το νερό,πλένω τη χύτρα λίγο απ'τους αφρούς και ρίχνω τα τις φακές,το κρεμμύδι,το σκόρδο και ζεστό νερό που να καλύψει 3-4 δάχτυλα και τα βράζω για 20' περίπου.
  3. Αφήνω τη χύτρα χωρίς το καπάκι σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει τη πρώτη βράση ρίχνω το ελαιόλαδο.
  4. Ρίχνω τον ντοματοχυμό,τη δάφνη,μια κουταλιά ξύδι,αλάτι και πιπέρι
  5. Μόλις χυλώσει,σβήνω τη φωτιά και προσθέτω τη ρίγανη 

Tertulia 
Montepulciano d'Abruzzo

Φυσικά ως ενήλικη μπορώ να βάλω όσο θέλω και να πιω το κρασάκι και γι'αυτό μου κατεβαίνουν πιο εύκολα. Το συγκεκριμένο είναι κόκκινο και ξερό.Στο σπίτι με τον καλό μου έχει γίνει πια must όταν φτιάχνω όσπρια να έχουμε διάφορα αλλαντικά και μπόλικο ψωμί!
Καλά κούλουμα σε όλους σας και να φάτε διπλή μερίδα ταραμοσαλάτα και λαγάνα για'μενα!


36 comments:

( fortounata) said...

έτσι φτιάχνω και γω τη φακή,άσε μικρά που δεν τρώγαμε όσπρια, τώρα τα ταράζουμε.καλά να περάσεις,φιλιά.

Thalassenia said...

Εμένα πάλι ήταν το αγαπημένο μου και ακόμα είναι μπορώ να πω.
Αλλά χωρίς ρίγανη και πάντα με λίγο ξύδι.
Έχεις το προσόν ακόμα και ανάρτηση για φακές -που δεν σου αρέσουν- :)να την κάνεις ξεχωριστή!!!

Αύριο η πρώτη μπουκιά λαγάνας θα είναι με σένα στο μυαλό μου.

Φιλιά θαλασσένια.

D.Angel said...

Καλά να περάσεις ότι κι αν κάνεις γλυκιά μου! Εγώ τσακισα την ταραμοσαλάτα! Φιλιά πολλάααα

Ξανθή said...

Που είσαι κοριτσάκι;;πάνω που ήμουν έτοιμη να σου στείλω μήνυμα!!
Όλα καλά;;
Έτσι κι η κόρη μου με τις φακές αλλά τώρα τις μαγειρεύει η ίδια.
Πολλά φιλιά!!

zoyzoy said...

Εγώ πάλι είχα ένα κώλυμα με τις φακές από την Παλαιά διαθήκη που Ισαάκ και Ιακώβ τα δυό αδέλφια μάλωσαν για ένα πιάτο φακές και τις τάραζα πάντα:))

Ομως δεν πετώ το πρώτο νερό τις βράζω κατευθείαν για να μη χάνουν το σίδηρο και φυσικά χωρίς να τις μουσκέψω από βραδύς!

Καλά Κούλουμα με φιλιά θαλασσινά:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΟΙ ΦΑΚΕΣ.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΟΜΟΡΦΑ.

Skouliki said...

μικρη δεν μου αρεσαν αλλα τωρα τις τρωω ανετα απλα δεν θελω να ειναι πολυ σουπα
καλο μηνα που δεν ειπα και καλα κουλουμα

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ετσι την φτιάχνω.. χρόνια τώρα παλιά είχαμε καυγάδες με τα τέκνα μου.
Στο μόνο που συμφωνούσαν ήταν η ..απέχθεια της φακής.
Στην αυριανή λαγάνα το πρώτο κομμάτι δικό σου!!!!
Να περνάς καλά!
Αγάπη και φιλιά!

ΦΟΥΛΗ said...

Τσιγαρίζω το σκόρδο με το κρεμμύδι και το σβήνω με το ξύδι,μετά προσθέτω όλα τα άλλα εκτός από ρίγανη...
καλή σαρακοστή..

VAD said...

Oμολογω ότι δεν τις εχω συνοδεψει ποτέ με κρασί,πάντα με τσίπουρο...
-Και λαγάνα θα φκιάξουμε,και χαλβά εχουμε ντόπιο(εδώ η πηγή του καλού χαλβά),και ταραμά από αβγοτάραχο Νείλου και τουρσάκια έχουμε και όλα τα καλά,αλλά δεν εχουμε τσίπουρο ρε γμτ:(

manousina said...

Φακές ακόμα δεν τρώω.... θέλω όμως να φάω, αλήθεια λέω, θα προσπαθήσω. Λαγάνα έφαγα και για σένα και για τον φίλο σου... έφτιαξα για πρώτη φορά και βγήκε σούπερ. Καλή Σαρακοστή

Anonymous said...

Αγαπημένο πιάτο οι φακές.
Κι εγώ δεν τις μουλιάζω, δε χρειάζεται.
Ξιδάκι όπωσδήποτε στο σερβίρισμα στο πιάτο.
Φιλιά!

zoyzoy said...

Χρόνια μας πολλά
μ'ενα ένα δωράκι για σήμερα


Με φιλιά θαλασσινά:))

Xara said...

Χρόνια Πολλά σε όλες μας!!

Asteri (Maria) said...

Έτσι τις φτιάχνω κι εγώ :)
Αγαπημένο φαγάκι
Φιλάκια

Vita said...

Κι εγώ δεν τις μουλιάζω τις φακές.Αν είναι καλές βράζουν ΄πολύ γρήγορα. Βάζω πάντα μια ιδέα λεμόνι γιατί τις ασπρίζει και βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Taste Advisor said...

εγώ τις λατρεύω.....να περάσεις καλά και καλή σαρακοστή

Arti said...

Μην το πείτε στη μαμά μου αλλά πλέον τρελαίνομαι για φακές!! (όχι τίποτα άλλο αλλά όταν ήμουν μικρή πάντα το έπαιζα άρρωστη για να μην τις φάω!!)
Καλή Σαρακοστή!!

Και λοιπόν;E allora? said...

( fortounata) εγώ μικρή γενικά ήμουνα περίεργη με το φαγητό :)

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

Άσε Thalassenia μάχη με τις φακές στο σπίτι!Χαχαχ το ποστ τουλάχιστον να ειναι λαχταριστό αφού το φαγητό δε με γεμίζει σαν τα άλλα ;)

καλή Κυριακή!
χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

D.Angel μη μου μιλας για ταραμοσαλάτα..............

καλή Κυριακή!
χχχχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθη μου έχω πήξει στη δουλειά και γυρνάω με δυό μάτια πρησμένα...όρεξη έχω για να βάλω ποστ τα μάτια όμως όχι τόσο!

Να στελνεις όποτε θες μήνυμα :)))

καλή Κυριακή!

χχχχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy αυτό με το νερο η μητερα μου αλλιώς δεν έχω ιδεά...πάντως αν χανουνε το σίδηρο άδικα το μπούκωμα που με πίεζαν τότε :(((

καλή Κυριακή να έχεις!

Και λοιπόν;E allora? said...

JK καλή Κυριακή και βδομάδα!

Και λοιπόν;E allora? said...

Skouliki όταν τις βλέπω σουπέ...... μπλιαχ!!!!!

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

Γιαγιά Αντιγόνη να'ναι καλά ο σκύλος μου που έγλυφε όλο το πιάτο χαχχα

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

χμμμμμμ Φούλη η εκτελεση ειναι διαφορετικη και αξίζει να δοκιμαστεί ;)

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

VAD καλέ μου μικρή τσίπουρα δε μου έδιναν κ εδω δε βρίσκω....δεν είναι άσχημες όμως με το κόκκινο κρασί

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

manousina κι εγώ με αυτοπιέζομαι η έρμη χαχαχαχα

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

Andδεν αγαπαω πολύ το ξύδι ίσως γιατί στο σπίτι δε το χρησιμοποιούσε η μητέρα μου αλλά μας τάραζε στα λεμόνια

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

χρόνια πολλά όλο το χρόνο όμως :)))

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy μου σε ευχαριστώ πολύ...χρόνια πολλά σε όλες και όλο το χρόνο

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

Asteri aγαπημένο δε θα το'λεγα αλλά νταξ που και που πρέπει να ειμαι καλό κορίτσι χαχαχα

καλή Κυριακή!

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Vita το λεμόνι το προσθέτεις αντί του ξυδιού στο μαγείρεμα;

καλή Κυριακή!

Και λοιπόν;E allora? said...

Taste Advisor καλή Σαρακοστή και σε'σενα :)

καλή Κυριακή!
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Χαχαχαχ Arti βλέπω όλοι μικροί δεν τρελαινόμασταν...μπας και επειδή μας υποχρεωναν τις μισούσαμε συνειδητά;Πάντως δε με τρελαίνουν ακόμα και μεγάλη

καλή Κυριακή!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share