Saturday, July 24, 2010

Άριστα από τη Σικελία!

Όταν είσαι στο μετρό και γυρνάς με τη συνάδελφο απ΄τη δουλειά το νου σου τον έχεις στη μάσα.Όταν φυσικά και η συνάδελφος κουζινοσκαλίζει δυό κεφάλια σκέφτονται τι θα μαγειρέψουν.Μια νέα κοπέλα που άφησε το νησί της για να ακολουθήσει τον καλό της που΄χει πάρει μετάθεση στο βορρά,αστυνομικός.Είναι πια ένα χρόνο εδώ και νιώθει τη διαφορά νότου και βορρά.Για να μη λέμε ότι μόνο Ελλάδα υπάρχουν αυτά.Ανοιχτόκαρδη κοπέλα,γελαστή,πρόσχαρη,ζεστή σε τρόπους και κινήσεις.Έντονη η προφορά της Σικελίας όταν μιλάει και καμιά φορά διακρίνω διαφορά σε λέξεις.

Μια μέρα της λέω:να μου δώσεις καμιά ντόπια συνταγή ή καμιά δικιά σου αλχημεία.Με κοίταξε με χαρά και μέσα σε 30 λεπτά άρχισε να μου διηγείται για εδέσματα και για παραδόσεις.Τώρα πια κάπως έτσι είναι τα ταξίδια μας στο μετρό.

Πρώτη απλή και γρήγορη συνταγή.

Υλικά
ψιλές φέτες χοιρινού από φιλέτο.Εδώ τις λένε λονζα ενώ στις Κυκλάδες όπως Τήνο,Σύρο λούτζα είναι είδος αλλαντικού.Στη Σικελία και ειδικά Κατάνια το λένε "άριστα".
ελαιόλαδο
γαλέτα
τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι,πιπέρι

Οι δόσεις και η εκτέλεση φυσικά μυρίζουν μαμά και σπίτι.Θα βρέξεις τις φέτες μου εξήγησε στο λάδι.Θα τις αλατοπιπερώσεις και μετά θα τις περάσεις σε ένα μπολ που έχεις ανακατέψει τη γαλέτα και την παρμεζάνα.Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσουν.Έτσι μου τα είπε κι έτσι σας τα γράφω.Πόση γαλέτα και πόση παρμεζάνα με το μάτι και με τα γούστα.

Στο τέλος της εξήγησα τι πάει να πει άριστα στα ελληνικά και μου λέει "όνομα και πράγμα!λες να βγαίνει από κει;"
Μου'πε πως κανονικά το φτιάχνουν με φέτες από μοσχάρι αλλά εκείνη το προτιμά με χοιρινό.Εσείς διαλέξτε ή δοκιμάστε και τα δύο.

Ακόμα δεν έχω βρει χρόνο να πάρω τα υλικά αλλά δεν άντεξα να περιμένω για να σας δώσω τη συνταγή.Όταν τα φτιάξω θα επανέλθω με φωτογραφίες.Προς το παρόν λευκό ντόπιο κρασί,απ΄τις Συρακούσες Grecanico
 

28 comments:

Λίλα said...

Aφού είναι ψητό θα είναι ωραίο....δεν αντέχω τα τηγανιτά!
Τα λευκά κρασιά είναι η αδυναμία μου!

Μάγισσα Κίρκη said...

Αχ τί ωραίο, λέω να το φτιάξω μες στη βδομάδα!

meanan said...

ωωωχχχ και δεν εχω φαει τιποτα απο το πρωι!!!!!!!!!!!!τελειο;;;;;;;;;;;
ΝΑΙ

D.Angel said...

Πέρασα να ευχηθώ καλό Σ/Κ
Φιλιά πολλάααααααααααααααααα

Και λοιπόν;E allora? said...

Λίλα κι εγώ τη ρωτησα για τηγανιτό και είπε όχι

Και λοιπόν;E allora? said...

Μάγισσα Κιρκή αν δε σου αρέσει το χοιρινό μου'χε πει ότι γίνεται και με μοσχάρι

Και λοιπόν;E allora? said...

meanan μου ακούστηκε γευστικό,δεν έχω βρει χρόνο να πάρω τα υλικά αλλά θα το φτιάξω

Και λοιπόν;E allora? said...

D.Angel καλά έκανες και περασες....πάντα χαρά μου :)))

χχχχ

bear said...

Το εχω φάει! :-) σου εχω πει εχω σόι στο Παλέρμο.

Και λοιπόν;E allora? said...

Αχαχαχ bear κατα λάθος είπα οτι είναι απ΄το Παλέρμο και με διόρθωσε αμέσως....Κατάνια!

Γούρι τελικά δε μου'φερες :)

ΦΟΥΛΗ said...

λουζα αγάπη μου λουζα τρομερός μεζές!!!
υπεροχο!!!
Καλό ΣΚ φιλιά...

Και λοιπόν;E allora? said...

Φούλη λούζα ή λούτζα;Το έχω ακούσει και διαβάσει και με τις δύο εκδοχές.Προέρχεται όμως απ΄την λατινική λέξη longus = μακρύς

χχχχ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Στην πρώτη ανάγνωση ο νους μου πήγε σε κάτι σαν σνίτσελ, στο τηγάνι.
Αντί να το βρέξει με αυγό, το βρέχει με λάδι.
Από την άλλη σηκώνει και μυρωδικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι.
Αν δεν ήταν καλοκαίρι, θα σε προλάβαινα στην κατασκευή.
Όσο για το κρασί, κάτι από Ελλάδα μου μυρίζει, αλλά λευκό με χοιρινό;
Δεν λέει!
Καλό Σ/Κ

Asteri said...

Ωραίο θα είναι :))))
Φιλάκια
Καλό βράδυ

φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) said...

λέω να το δοκιμάσω.πρέπει να είναι τέλειο.φιλιά.

bear said...

Εγώ πάντως γενικά είμαι γουρλής. :-))

kiki said...

Πολύ μου αρέσουν αυτές οι συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών με φίλες!

Και λοιπόν;E allora? said...

Δύσπιστε εγώ τα σνίτσελ σκέφτηκα όταν μου'λεγε τη συνταγή.
Δε θες λευκό κρασί;Έχουν πιάσει τρελές γεύσεις και σκέφτηκα ένα παγωμένο κρασί.Θες κόκκινο;Κοίτα στην ετικέτα ιταλικό κρασί και θα βρεις αρκετά....και από Σικελία

καλημέρα

Και λοιπόν;E allora? said...

Asteri κάτι διαφορετικό

καλημέρα :)

Και λοιπόν;E allora? said...

φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) εννοείται πως περιμένω εντυπώσεις :))))

καλημέρες

Και λοιπόν;E allora? said...

Χαχαχαχ bear το σίγουρο είναι οτι δε φταις εσυ :)

καλημερούδια

Και λοιπόν;E allora? said...

kiki άλλες μιλάνε για μανικιούρ,μαλλιά,ψώνια και άλλες πως θα γεμίσουν τις κοιλιές τους :)))

την καλημέρα μου

Artanis said...

Χαχα, "άριστα", "λόνζα-λούντζα" και "γκρεκάνικο", η κουζίνα, οι γεύσεις και τα μαγειρέματα, ενώνουν τους λαούς!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Artanis τα μαχαιροπηρουνα μιλάνε την ιδια γλώσσα :))

καλή βδομάδα

Leviathan said...

iperoxo fainetai na einai!!! kali evdomada!! :)

zoyzoy said...

Λούζα, εδώ λέμε το ψαρονέφρι που το φτιάχνουν με μπαχάρια κανέλα,γαρίφαλα και το διατηρούν στο έντερο του χοιρινού κάτι σαν παστρουμά πιστεύω!

Ενδιαφέρουσα η συνταγή της τσιστιλιάνας :))

Φιλιά θαλασσινά!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Leviathan δοκίμασε

φιλιά

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy στην αρχή διάβασα τσιτσιλιάνας και λύθηκα στα γέλια γιατί πήγε αλλού το μυαλό μου!!!!

Μου χρωστάει συνταγές,θα τις πάρω από βδομάδα αφού πάει να παντρέψει στο νησί :)

φιλιά

Related Posts with Thumbnails