Μια μέρα της λέω:να μου δώσεις καμιά ντόπια συνταγή ή καμιά δικιά σου αλχημεία.Με κοίταξε με χαρά και μέσα σε 30 λεπτά άρχισε να μου διηγείται για εδέσματα και για παραδόσεις.Τώρα πια κάπως έτσι είναι τα ταξίδια μας στο μετρό.
Πρώτη απλή και γρήγορη συνταγή.
Υλικά
ψιλές φέτες χοιρινού από φιλέτο.Εδώ τις λένε λονζα ενώ στις Κυκλάδες όπως Τήνο,Σύρο λούτζα είναι είδος αλλαντικού.Στη Σικελία και ειδικά Κατάνια το λένε "άριστα".
ελαιόλαδο
γαλέτα
τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι,πιπέρι
Οι δόσεις και η εκτέλεση φυσικά μυρίζουν μαμά και σπίτι.Θα βρέξεις τις φέτες μου εξήγησε στο λάδι.Θα τις αλατοπιπερώσεις και μετά θα τις περάσεις σε ένα μπολ που έχεις ανακατέψει τη γαλέτα και την παρμεζάνα.Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσουν.Έτσι μου τα είπε κι έτσι σας τα γράφω.Πόση γαλέτα και πόση παρμεζάνα με το μάτι και με τα γούστα.
Στο τέλος της εξήγησα τι πάει να πει άριστα στα ελληνικά και μου λέει "όνομα και πράγμα!λες να βγαίνει από κει;"
Μου'πε πως κανονικά το φτιάχνουν με φέτες από μοσχάρι αλλά εκείνη το προτιμά με χοιρινό.Εσείς διαλέξτε ή δοκιμάστε και τα δύο.
28 comments:
Aφού είναι ψητό θα είναι ωραίο....δεν αντέχω τα τηγανιτά!
Τα λευκά κρασιά είναι η αδυναμία μου!
Αχ τί ωραίο, λέω να το φτιάξω μες στη βδομάδα!
ωωωχχχ και δεν εχω φαει τιποτα απο το πρωι!!!!!!!!!!!!τελειο;;;;;;;;;;;
ΝΑΙ
Πέρασα να ευχηθώ καλό Σ/Κ
Φιλιά πολλάααααααααααααααααα
Λίλα κι εγώ τη ρωτησα για τηγανιτό και είπε όχι
Μάγισσα Κιρκή αν δε σου αρέσει το χοιρινό μου'χε πει ότι γίνεται και με μοσχάρι
meanan μου ακούστηκε γευστικό,δεν έχω βρει χρόνο να πάρω τα υλικά αλλά θα το φτιάξω
D.Angel καλά έκανες και περασες....πάντα χαρά μου :)))
χχχχ
Το εχω φάει! :-) σου εχω πει εχω σόι στο Παλέρμο.
Αχαχαχ bear κατα λάθος είπα οτι είναι απ΄το Παλέρμο και με διόρθωσε αμέσως....Κατάνια!
Γούρι τελικά δε μου'φερες :)
λουζα αγάπη μου λουζα τρομερός μεζές!!!
υπεροχο!!!
Καλό ΣΚ φιλιά...
Φούλη λούζα ή λούτζα;Το έχω ακούσει και διαβάσει και με τις δύο εκδοχές.Προέρχεται όμως απ΄την λατινική λέξη longus = μακρύς
χχχχ
Στην πρώτη ανάγνωση ο νους μου πήγε σε κάτι σαν σνίτσελ, στο τηγάνι.
Αντί να το βρέξει με αυγό, το βρέχει με λάδι.
Από την άλλη σηκώνει και μυρωδικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι.
Αν δεν ήταν καλοκαίρι, θα σε προλάβαινα στην κατασκευή.
Όσο για το κρασί, κάτι από Ελλάδα μου μυρίζει, αλλά λευκό με χοιρινό;
Δεν λέει!
Καλό Σ/Κ
Ωραίο θα είναι :))))
Φιλάκια
Καλό βράδυ
λέω να το δοκιμάσω.πρέπει να είναι τέλειο.φιλιά.
Εγώ πάντως γενικά είμαι γουρλής. :-))
Πολύ μου αρέσουν αυτές οι συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών με φίλες!
Δύσπιστε εγώ τα σνίτσελ σκέφτηκα όταν μου'λεγε τη συνταγή.
Δε θες λευκό κρασί;Έχουν πιάσει τρελές γεύσεις και σκέφτηκα ένα παγωμένο κρασί.Θες κόκκινο;Κοίτα στην ετικέτα ιταλικό κρασί και θα βρεις αρκετά....και από Σικελία
καλημέρα
Asteri κάτι διαφορετικό
καλημέρα :)
φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) εννοείται πως περιμένω εντυπώσεις :))))
καλημέρες
Χαχαχαχ bear το σίγουρο είναι οτι δε φταις εσυ :)
καλημερούδια
kiki άλλες μιλάνε για μανικιούρ,μαλλιά,ψώνια και άλλες πως θα γεμίσουν τις κοιλιές τους :)))
την καλημέρα μου
Χαχα, "άριστα", "λόνζα-λούντζα" και "γκρεκάνικο", η κουζίνα, οι γεύσεις και τα μαγειρέματα, ενώνουν τους λαούς!!!
Artanis τα μαχαιροπηρουνα μιλάνε την ιδια γλώσσα :))
καλή βδομάδα
iperoxo fainetai na einai!!! kali evdomada!! :)
Λούζα, εδώ λέμε το ψαρονέφρι που το φτιάχνουν με μπαχάρια κανέλα,γαρίφαλα και το διατηρούν στο έντερο του χοιρινού κάτι σαν παστρουμά πιστεύω!
Ενδιαφέρουσα η συνταγή της τσιστιλιάνας :))
Φιλιά θαλασσινά!!
Leviathan δοκίμασε
φιλιά
zoyzoy στην αρχή διάβασα τσιτσιλιάνας και λύθηκα στα γέλια γιατί πήγε αλλού το μυαλό μου!!!!
Μου χρωστάει συνταγές,θα τις πάρω από βδομάδα αφού πάει να παντρέψει στο νησί :)
φιλιά
Post a Comment