Monday, April 19, 2010

Πώς το λένε αυτό το άσπρο...

Κλασική ερώτηση από Ιταλούς όταν με γνωρίζουν "πώς το λένε αυτό το άσπρο;" και φυσικά εννοούν το τζατζίκι ή τζιτζίκι ή τσατσίκι ή τσιτσίκι,το'χουν ξαναβαφτίσει το καημένο.Η επόμενη ερώτηση είναι  "πότε θα το φτιάξεις;" και φυσικά εκεί τους απαντάω "ιδού η συνταγή!".Στη δουλειά μερικές μου ζήτησαν τη συνταγή και την έδωσα,ενώ μια άλλη μου'πε "φτιάξε μου ένα,βάλτο σε ένα βάζο".Μήπως παραγνωριστήκαμε ήθελα να της πω αλλά κράτησα το στόμα μου κλειστό.

Τα  υλικά και τα εργαλεία τα βλέπετε στη φωτογραφία,το γιαούρτι είναι 150 γρ.Ξύδι βάζω ένα καπάκι και λάδι 5-6 κουταλιές σούπες,δε θέλω τσιγκουνιές τζατζίκι είπαμε να φτιάξουμε.Φυσικά μου λείπει ο άνηθος που όταν είμαι Ελλάδα βάζω.



Καθαρίζουμε το αγγούρι,αν βέβαια είναι απ΄το κήπο σας απλά το πλένετε καλά.Το τρίβω στον τρίφτή απ΄τη πλευρά με τις χοντρές τρύπες μέσα στο σουρωτήρι.Το πιέζω με τα χέρια για να φύγουν τα νερά.Το ρίχνω στο μπωλ και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά γιαούρτι,αλάτι,πιπέρι,ξύδι,λάδι,τον ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο και το σκόρδο το όποιο περνάω απ΄την πρέσα.Ανακατεύω καλά μέχρι να απορροφηθεί το λάδι.



Το σκεπάζω με τη μεμβράνη και το αφήνω τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.Πολλές φορές αν έχει μείνει λίγο το χρησιμοποιω σαν  dressing sauce σε σαλάτες πράσινες μιξ πχ misitcanza (μιστικάντσα)που είναι ένα μίξ πράσινων κόκκινο και ξανθό μαρουλάκι (πολύ τρυφερό),ρόκα και φύλλα από είδος σπανάκι

50 comments:

sCaTterBraiN said...

να σου δώσω τη διεύθυνσή μου να μου στείλεις κι εμένα!
;-)
να παραγνωριστούμε κι εμείς βρε παιδί μου...
καλή εβδομάδα!

Lila Xagorari said...

Τέλειο και δροσερό, δροσερό, το χειμώνα βάζω αντί αγγουριού, καρότο.
Γίνεται απλά υπέροχο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Με τηγανητάκια κολοκυθά είναι όνειρο.
Και με μελιτζάνες, δε λέω, καλό είναι.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
_______________________
ΥΓ: Για τον άνηθο, με την κακία σου θα μείνεις.
Καθαρισμένος, στεγνωμένος, με κούριερ, δεν θα πάθει τίποτα σε δύο μέρες....

Ξανθή said...

Έφαγα χτες το βράδυ πολύ κι ακόμα ...άσε!!!
Καλή εβδομάδα!!!

( fortounata) said...

αθάνατο ελληνικό τζατζίκι!!δροσερό ,νόστιμο,αλλά μετά!!!!καλή σου εβδομάδα.

Dinamitis said...

Καλημερα, καλα το σαββατο το βραδυ ειχα αυτη τη κουβεντα, ''καλε πως το λενε και πως το φτιαχνεις;''. Εδω το λενε σαλσικι! Καποια στιγμη μαλιστα μια εταιρεια που παραγει γιαουρτια το παρασκευασε και του εδωσε το ονομα σαλσικι! Τεσπα, οσο για ''μηπως παραγνωριστηκαμε;'' το σαββατο μου λεει μια: θα μου κανεις μαθηματα μαγειρικης να φτιαξω καμια πιτα!!!!!

Φιλια και εδω να ξερεις ειμαστε ακομα με μπουφαν!

Coffeemug said...

Εδώ πουλάνε ξερό άνιθο στα σούπερ μάρκετ. Και μυρίζει υπέροχα. Τον χρησιμοποιώ πάρα πολύ. Σοβαρά τώρα, να στείλω; Είναι ευτελούς αξίας και πλακέ σακουλάκια που χωράνε μια χαρά σε φάκελο. Κανένας κόπος.

Ευρύνοος said...

Ωραιότατο και γευστικότατο τζατζίκι..

τρώγεται με ..παρέα ή σκέτο :)

ο γιός μου το τσακίζει πάντως..

καλή εβδομάδα :)

ΦΟΥΛΗ said...

Όταν το φτιάχνω τα πατάω στο σκόρδο, ετσι να καταλαβαίνεις τι τρως!!
Πολλά φιλιά...

zoyzoy said...

Μα ρε κορίτσι μου άνηθο δεν έχει ολόκληρη Ιταλία??
Αντε τώρα να κάνεις μαγειρίτσα χωρίς άνηθο!

Είναι απ'τ'αγαπημένα μου το τζατζίκι.!

Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!!

Pansofix said...

εχει μεγαλη περαση το τζατζικι!!! καλη βδομαδα!!!

Α.Α.Τ. said...

Εγώ πάντως (που παρακολουθώ το blog σου περιστασιακά -από την εποχή του Τσάρλυ), στο είχα πει:
http://kailoiponkaisynepwskaigiauto.blogspot.com/2010/01/blog-post_21.html?showComment=1264415748426#c649527714440013106

Και όχι τίποτα άλλο. Η κρίση που έρχεται (στην Ελλάδα) είναι μεγάλη. Μια από τις λύσεις είναι να παράγουμε περισσότερα και (κυρίως) να εξάγουμε. Η μαγειρική "τεχνογνωσία" είναι από τα πράγματα που μπορούμε να εξάγουμε.

Και λοιπόν;E allora? said...

άσε sCaTterBraiN μου την ψιλοέπεφτε κι όλας και μόνο αυτό μου'λειπε....έλα εδώ να φας εσύ

Και λοιπόν;E allora? said...

Λίνα θα το έχω υπόψη μου και με καρότο...για αλλαγή

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Δύσπιστε μόλις βγουν τα κολοκυθάκια θα τα τσακίσω γιατί κι εμένα μου αρέσουν τηγανιτά!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθή εγώ το δικαιολογώ λέγοντας ότι κάνει καλό στην πίεση χαχαχ

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) αρέσει μόνο που γκρινιάζουν για το σκόρδο τρομάρα τους,αλλά το τρώνε!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Dinamitis τουλάχιστον δε σου ζήτησε να της φτιάξεις την πίτα και να της την πας όπως σε΄μενα

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Coffeemug να'σαι καλά....όταν κατέβω Ελλάδα θα εφοδιαστώ...το πότε δεν ξέρω ;)

Και λοιπόν;E allora? said...

Ευρύνοε που να δεις το φίλο μου πως το τσακίζει τίποτα δε μένει στο μπωλ!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

Φουλη μια φορά έβαλα 2 σκελίδες γιατί είχα παραπάνω γιαούρτι και είχα κόσμο.....χαχαχα για'μενα και το φίλο μου ήταν σκέτη κόλαση για τους άλλους δε σου λέω τι γκρίνιες και σχόλια άκουσα!!!

χχχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy μου βρίσκω ένα είδος που τα 20γρμ στοιχίζει 1,50€....μόνο αυτό σου λέω.Μαγειρίτσα και αγκινάρες αλα πολίτα δε φτιάχνω αφου λείπει το βασικό συστατικό!!!

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Pansofix αρέσει γιατί είναι δροσερό!!!

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Α.Α.Τ. ο Τσάρλι βρήκε σπίτι δεν ξέρω αν διάβασες το ποστ.Λες να ανοίξω μαγαζί να βγάζω κανά φράγκο παραπάνω;!

Α.Α.Τ. said...

Για το "μαγαζί", δεν το συζητώ.
Χωρίς να σε ξέρω, σου λέω (επιτακτικά) να το κάνεις.

Σχεδίασέ το (σύμφωνα με αυτά που μπορείς - ξεκίνα από κάτι απλό -δεν είναι ανάγκη να είναι η super-duper λύση) και προχώρα.
Έχεις τεχνογνωσία και τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία.
Σκέψου μόνο ότι μπορούμε να τους κατακτήσουμε και εμείς όπως μας κατέκτησαν με την πίτσα και ένα σωρό άλλα εδέσματα. Και δεν εννοώ με το σουβλάκι (όπως μας ξέρουν). Με μια ελαφριά Ελληνική ή πολίτικη κουζίνα ίσως. Φτάνει να υπάρχει ποιότητα.
Σοβαρολογώ.

ΥΓ
Όσο για τον Τσάρλυ, εγώ τον είχα βρει.
Αυτός καλά περνάει από ό,τι μαθαίνω. Το κακό είναι ότι από τα 3 γατάκια που έπαιζε, έχει μείνει μόνο μια κοκκινούλα (που είναι και έγκυος). Τα άλλα ήταν άτυχα.

eug said...

αυτη την στιγμή πληκτρολογώ με τα δακτυλα να μυρίζουν....σκόρδο!
μάντεψε!
ενωσα τις προτάσεις σας και εφτιαξα ενα υβριδιο τζατζικιου:και με αγγουρι και με καρότο...να δουμε πώς θα βγει!

Και λοιπόν;E allora? said...

Ααααα εσύ λοιπόν είχες βρει τον Τσάρλι...τώρα κατάλαβα Α.Α.Τ. ,χάρηκα!.Να τη στειρώσεις την κοκκινούλα γιατί βλέπεις μετά τι γίνεται αδέσποτα,πεταμένα στα σκουπίδια,δηλητηριασμένα κτλ.
Δεν είναι άσχημη ιδέα για ταβερνάκι το ξέρω :)

Και λοιπόν;E allora? said...

eug είσαι ότι πρέπει για χειροφίλημα λοιπόν χαχαχα ....άντε να φτιάξεις τυροκαυτερή,σκόρδοψωμα,μπρούσκετες ;)))

μια χαρά θα βγει το υβρίδιο πάντως!

χχχ

mahler76 said...

αγαπάμε τζάτζικο!!! Άσχετα αν μετά δεν μας πλησιάζει άνθρωπος.

Και λοιπόν;E allora? said...

Υπερβολές....απλά ταΐζουμε και τον άλλο λίγο σκορδάκι ;))
Πάντως είναι καλό σύστημα για να κρατάς τους αντιπαθητικούς μακριά mahler76

mia maria said...

Να τρώτε όλοι στο γραφείο για να μη μυρίζει κανείς:) Καλή Εβδομάδα!

VAD said...

Βάλε μπόλικο σκόρδο,να μοσχοβολήσει ο τόπος:))

Asteri (Maria) said...

Ααααα παρ'ότι είμαι υποτασική το τσακίζω χεχεχεχε
Φιλιά
Καλημέρα

Thalassenia said...

Μύρισε ο τόπος σκόρδο και ήρθα.
Τσακωμός και λόγος διαζυγίου αν φάει ο ένας και είναι χειμώνας με παράθυρα κλειστά.
Γι αυτό τρώμε και οι δύο.
Ίδια συνταγή όπως όλοι χωρίς άνηθο.

Φιλιά θαλασσένια.

Skouliki said...

ειναι τοσο ευκολο και ομως ποτε δεν τολμησα να το φτιαξω
φιλαι

Και λοιπόν;E allora? said...

Μπααα big mama μόνο όταν έρχονται Ελλάδα τα τρώνε γιατί δεν έχουν και άλλη επιλογή,αλλιώς εδώ πολλές φορές το σκόρδο το βάζουν ολόκληρο έτσι ώστε μετά να μπορούν να το βγάλουν.Η κουζίνα τους δεν είναι τόσο σκορδίλας όπως στα ιταλικά εστιατόρια του εξωτερικού

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

VAD όταν δεν δουλεύω την επομενη φυσικά και βάζω ;)))

Και λοιπόν;E allora? said...

Asteri απλά μετά μη σηκώνεσαι απότομα ;)))

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Thalassenia είναι ωραίο και με τον άνηθο,γρανίρω και ελιές καλαμών ή με κομμάτια ροδέλες αγγούρι :)

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

skouliki το τρως;

Marouli said...

Καλησπερα :)

Φτιαχνω συχνα! Δεν τρωω παρα πολυ ομως γτ μου πεφτει αμεσως η πιεση και ας βαλω λιγο σκορδο..
Ανιθο οχι! Δεν μου αρεσει.. Καποιοι βαζουν και καροτο για χρωμα, εγω παντως οχι!

Μαρουλοφιλακια!

Athanasios Int said...

γαμωτο δεν το τρωω αυτο!:(

μου αρεσει ομως που απο τις φωτο βλεπω τα κουζινικα και τα υλικα σου :)
σε φιλω(αν δεν ζεχνεις σκορδο)

Και λοιπόν;E allora? said...

Marouli ειδικά το καλοκαίρι που κάνει ζέστη δεν είναι να το φας,εκτός και αν δίπλα έχεις ένα κρεμμύδι να τρως για να σου ανεβάζει την πίεση

πολλά φιλιά

Και λοιπόν;E allora? said...

hug έβαλα και τα κουζινικά γιατί σκέφτηκα ότι οι αρχάριοι μπορεί να μην έχουν ιδέα πως είναι η πρέσα σκόρδου ή κάτι άλλο.Θυμήθηκα εμένα τα πρώτα χρόνια και τις αλχημείες μου :)))

σήμερα δεν έχω φάει σκόρδο....λίγο κρεμμυδάκι στο σπανακόρυζο ;)))...ας αγκαλιαστούμε μόνο τότε :p

φιλιά

cummulus said...

Γιατί για τον άνηθο λες πως τον βάζεις όταν είσαι στην Ελλάδα; Εκεί δεν έχει ή δεν τον τρώνε;

kiki said...

Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα!

Athanasios Int said...

i love you ...by accident :)

Και λοιπόν;E allora? said...

cummulus δεν χρησιμοποιούν τον άνηθο στην ιταλική κουζίνα κι αν βρίσκω φρέσκο είναι 20 γρ με τα κοτσάνια και το χρεώνουν 1,5€

Και λοιπόν;E allora? said...

kiki κι εμείς στο σπίτι το λατρεύουμε!!!

Και λοιπόν;E allora? said...

hug αχαχαχα άκου κατά λάθος :)))) καλόοοοο!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share