Sunday, June 6, 2010

Ασθενείς και οδοιπόροι

Τα πράγματα που μου λείπουν από Ελλάδα είναι λίγα και ομολογώ δε με επιβαρύνουν.Η ελληνική λογοτεχνία είναι ένα απ'αυτά.Μου'χουν μείνει 2-3 βιβλία που δεν έχω διαβάσει απ΄τη βιβλιοθήκη μου,μετά να δω τι θα κάνω.Αν κανένας φίλος με ρωτήσει τι θέλω για γιορτή και γενέθλια νομίζω θα στείλω μια λίστα από βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω.


Πηγαινοέρχομαι καθημερινά με τα ΜΜΜ 25-30 λεπτά είμαι με το μετρό.Τα πρωινά το ξεχνώ το διάβασμα του λογοτεχνικού δε είναι εύκολο κι έτσι διαβάζω την εφημερίδα που διανέμεται δωρεάν.Όταν όμως βρω θέση και κάτσω βγάζω το βιβλίο μου.Νιώθω φυσικά τα μάτια των διπλανών που προσπαθούν καταλάβουν τι διαβάζω αλλά το'χω συνηθίσει.

 Μόλις λοιπόν τελείωσα ένα κλασικό λογοτεχνικό μυθιστόρημα "Ασθενείς και οδοιπόροι" του Γιώργου Θεοτοκά.Αποτελείται από 2 τόμους και είναι εκδόσεις Εστία.Άλλο ένα λογοτεχνικό της γενιάς του 30' που με κέρδισε.

Είναι το χρονικό προσώπων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου,της Κατοχής,του Εμφυλίου και των Δεκεμβριανών.Δεν ξέρω αν πρέπει αν το χαρακτηρίσω ψυχολογικό,κοινωνικό ή ιστορικό.Αντιθέτως θα'λεγα ότι είναι λίγο απ'όλα.Είναι καλοδουλεμένο,με ζωντανή την περιγραφή των γεγονότων της εποχής απ'όλες τις πλευρές γερμανικής,ελληνικής,κοινωνικής και στρατιωτικής.Η γλώσσα που χρησιμοποιεί θυμίζει Καραγάτση.Είναι ένα βιβλίο που θεωρώ οτι νοείται και εμβαθύνεται καλύτερα από αναγνώστες ενήλικους και που έχουν ήδη στο ιστορικό τους αναγνώσματα αυτής τη γενιάς.Μπορεί να φαίνεται απλό σα βιβλίο αλλά κρυφά είναι πολύ βαθύ έργο με εκπληκτική ανάπλαση των γεγονότων.

Πρέπει να ομολογήσω ότι ο 2ος τόμος που αποτελεί την εμβάνθυση των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών με κέρδισε περισσότερο και το διάβασα με αρκετή βουλιμία.Καιρό είχε να κατακτήσει έτσι ένα βιβλίο,τόσο που να επρέπε να ξυπνήσω σε 6 ώρες κι εγώ να διαβάζω.Το προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα για τους βιβλιοφάγους και τους λάτρεις της ελληνικής λογοτεχνιας.

Αν κάποιος έχει διαβάσει τα έργα του Θεοτοκά Αργώ και Λεωνής ας μου γράψει δυό λόγια και αν θα μου το πρότεινε.

26 comments:

( fortounata) said...

ευτυχώς έχουμε καλούς συγγραφείς,που το γράψιμό τους μας κατακτά.καλή σου μέρα.φιλιά.

Pansofix said...

δεν το εχω διαβασει το συγκεκριμενο εχω διαβασει καποια θεατρικα του θεοτοκα και ειναι μοναδικα με πολυ ιδιαιτερη ατμοσφαιρα που σε κανει να νιωθεις οτι εισαι μεσα στο βιβλιο...

καλημέρα said...

Kαλημέρα!
Ο Λεωνής θα σε παει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ωραίο βιβλίο (τώρα που μου το θύμισες, καποια βιβλία όπως αυτό καλό είναι να τα συστήσω στα παιδιά μου, στην ηλικία τους τα είχα διαβασει κι εγώ), την Αργώ την έχω διαβασει αλλα πολύ μικρή και δεν θυμάμαι πολλά δυστυχώς, λίγα πραγματα, Αθήνα, αρχες αιώνα (προηγούμενου), πανεπιστημιο, φοιτητες, και τετοια λίγα σκόρπια. Ευτυχώς η κλασική αυτή σειρα της Εστίας είναι παντα στη βιβλιοθηκη μου, ήρθε η ώρα μαλλον να ξαναδιαβασω καποια.
Να έχεις μια καλή καλή μερα
και
καλά διαβασματα!

KitsosMitsos said...

Ενδιαφέρον!
Καλημέρα

sCaTterBraiN said...

α, κι εγώ προσπαθώ να δω τι βιβλίο διαβάζει ο άλλος στο μετρό. συνήθως είναι σε κυριλλική γραφή πάντως... (ναι, στο μετρό της αθήνας. η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα είναι τα αγγλικά, αλλά εδώ θα μπορούσε να είναι και έλληνες που διαβάζουν).
καλημέρα!
:-)

Και λοιπόν;E allora? said...

Μπράβο φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) έγραψες τη σωστή λέξη "κατακτά"

καλό μεσημέρι

Και λοιπόν;E allora? said...

Pansofix είναι το πρώτο που διαβάζω και ελπίζω να καταφέρω να διαβάσω κι άλλα...

Και λοιπόν;E allora? said...

Αγαπητή καλημέρα ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις,θα μπουν στη λίστα των "θέλω να διαβάσω"...πρέπει να αγγαρέψω κανέναν να μου τα στείλει

καλή Κυριακή

Και λοιπόν;E allora? said...

KitsosMitsos είναι απ΄τα πολύ καλά γραπτά κατά την ταπεινή μου γνώμη,βέβαια αυτά είναι γούστα μην ξεχνιόμαστε

καλή Κυριακη

Και λοιπόν;E allora? said...

sCaTterBraiN μια φορά ένας διάβαζε από δίπλα μου την εφημερίδα,αλλά μάλλον δεν προλάβαινε ή διάβαζε άλλα άρθρα.Μόλις την τέλειωσα γυρνάω και του λέω "την τέλειωσα,πάρτην να διαβάσεις χωρίς να σου βγει ο λαιμός".Με κοιτάει και δε βγάζει λιαλιά και του ξαναλέω "αλήθεια,δε τη θέλω".Αχαχαχα με ευχαρίστησε και την πήρε.....

φιλιά

D.Angel said...

Εχω διαβάσει τον Λεωνή
αλλά δεν το θυμάμαι καθόλου!
Καλή Κυριακή γλυκιά μου!
φιλιά πολλά

zoyzoy said...

Σου προτείνω αυτό το site ίσως βρείς βιβλία που σ'ενδιαφέρουν μεταχειρισμένα σε πολύ καλή τιμή.
http://www.booksmania.gr/index.php
Θα το'χω στα υπ'οψιν για τον Θεοτοκά!

Καλή εβδομάδα να'χουμε με φιλιά θαλασσινά!

ΦΟΥΛΗ said...

Ήρθε η ώρα για βιβλίο στην παραλία ενδιαφέρουσα πρόταση!!!
Καλησπέρα...

Και λοιπόν;E allora? said...

D.Angel οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη


καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Eυχαριστώ πολύ zoyzoy για την πληροφορία!!!!

καλή σου βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Φούλη σε διακοπές είσαι καιρός για βιβλίο :)

φιλιά και καλή βδομάδα

mia maria said...

Δεν έχω διαβάσει. Ξέρεις τι μας πιάνει, διαβάζουμε όλα τα καινούρια βιβλία που βγαίνουνε (όχι όλα επιτυχημένα) και ξεχνάμε τους παλιούς καλούς συγγραφείς!

vad said...

Αριστούργημα, ό,τι κι αν διαβασεις από Θεοτοκά το ΄ενα καλυτερο από το άλλο!Είναι λογοτεχνια,βρε παιδί μου,δεν ειναι μπεστ σέλερ...

Και λοιπόν;E allora? said...

big mamaμε έχει πιάσει τα τελευταία χρόνια και διαβάζω τους παλιούς μας κι έτσι όποτε είμαι Ελλάδα αγοράζω μερικά,τσέπης θέλοντος βέβαια

xxx

Και λοιπόν;E allora? said...

vad αφού το λες θα σε ακούσω και θα το έχω υπόψη μου :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

Αγγελικη Ν said...

Έχω διαβάσει τον Λεωνή και στον συνιστώ! Περιγράφει τόσο ωραία την εποχή (1ος Παγκόσμιος Πόλεμος) τους ανθρώπους, τον τρόπο ζωής που μοιάζει σαν να έχεις μπροστά σου μια ζωγραφιά.
Γυρίζοντας στην Αθήνα θα αγοράσω το βιβλίο που προτείνεις! Ευχαριστώ!

Η τρελή said...

Πέρασα για μια γρήγορη καλημέραααα!

Και λοιπόν;E allora? said...

Μόλις το τέλειωσα JK και μου άρεσε....αν σου αρέσει η λογοτεχνία εκείνης της εποχής να το'χεις υπόψη σου

καλό απόγευμα

Και λοιπόν;E allora? said...

Αγγελική Ν ευχαριστώ που μου'πες για το βιβλίο θα το βάλω στη λίστα παραγγελίας ;)

καλό απόγευμα

Και λοιπόν;E allora? said...

Καλησπεεεεεεεεερες Η τρελή !!!!

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share