Sunday, June 27, 2010

Γεμιστά βαρβάτα

Βαρβάτο φαί αλλά αγαπημένο.Σήμερα με κιμά,το αγαπημένο μου όμως είναι χωρίς κιμά και μόλις βρω όλα τα υλικά θα τραγουδήσουν οι κουτάλες και η κουζίνα.

Υλικά

Για γέμισμα,πόσα θα βάλετε απ'το καθένα το αφήνω στον καθένα,εξαρτάται απ'τα στόματα και το ταψί που έχετε.Θα γεμίσετε:

μελιτζάνα
κολοκυθάκια
πιπεριά
ντομάτες
κρεμμύδι (το'χα δοκιμάσει σε μια οικογένεια Ισραηλιτών κουρδικής καταγωγής)

Για τη γέμιση

500γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2-3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
ρύζι,ένα κουταλάκι για κάθε γέμιση
ντομάτα χυμό

αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
γαλέτα
πατάτες

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι τσιγαρίζουμε το κιμά με το κρεμμυδί και το σκόρδο.Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτω το μαϊντανό,ντομάτα χυμό,αλάτι και πιπέρι και αφήνω να πιει τα νερά του.

Αρχίζουμε το άδειασμα.Τις ντομάτες τις κόβω οριζόντια αλλά όχι απ΄τη μεριά του κοτσανιού όπως στη φωτογραφία.Δεν πετάμε το εσωτερικό της,το περνάμε απ'το μίξερ για να περιχύσουμε στο ταψί. Το εσωτερικό της μελιτζάνας και των κολοκυθιών θα το ψιλοκόψω και θα το προσθέσω στον κιμά όταν έχω σβήσει το μάτι.





Αδειάζω το εσωτερικό του κρεμμυδιού,σε αλουμινόχαρτο και στο ψυγείο για τη χωριάτικη του βραδινού.Πιπεριά δεν έβαλα γιατί δε βρήκα μικρές,ήταν μέγεθος γίγας.

Έτοιμος ο κιμάς,τον άφησα λίγο να κρυώσει.Πρόσθεσα τα κομμάτια απ΄το εσωτερικό της μελιτζάνας και τα δύο κολοκυθάκια και ένα κουταλάκι ρύζι για κάθε ζαρζαβατικό που θα γεμίσω.Ανακατεύω καλά κι αρχίζω το γέμισμα.



Τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια θα τα ταπώσω με ένα κομμάτι πατάτας.Αν είχα πιπεριά όπως έκανα με τη ντομάτα,σαν καπελάκι.Αλατίζω λίγο εξωτερικά όλα τα ζαρζαβατικά.Σε κάθε ντομάτα από πάνω βάζω λίγη γαλέτα για να μην καούν.Γεμίζω το ταψί με πατάτες που αλατοπιπερώνω,προσθέτω το χυμό ντομάτας που'χα απ΄τις ντομάτες ελαιόλαδο και κατευθείαν στο φούρνο 180-200 βαθμούς.


Πάνω κάτω θέλουν μιάμιση ώρα περίπου.Εξαρτάται απ΄το φούρνο που έχει ο καθένας.Εγώ πάντα κλείνω το ταψί με αλουμινόχαρτο γιατί με το γκάζι πολλές φορές μου καίγονται από πάνω.Ιδού το αποτέλεσμα και φυσικά περιμένω παρατηρήσεις και ιδέες!


44 comments:

Lila Xagorari said...

Κρεμμύδια δεν έχω γεμίσει ποτέ αλλά τώρα που το είδα κάτι με έπιασε αφού λατρεύω τα κρεμμύδια γενικώς! Αγαπημένα τα γεμιστά αλλά θέλω και μισό κιλό φέτα στο πιάτο μου!

Ξανθή said...

Παρατηρήσεις δεν έχει!!σπέσιαλ γεμιστά αγαπημένα και μου άρεσε η ιδέα του κρεμμυδιού!!
Όσο για τις μαρμελάδες που ζηλεύεις δυο επιλογές έχεις,η πρώτη αν έρθεις Ελλάδα να σου χαρίσω κι η δεύτερη αν φτιάξεις μόνη σου με τις συνταγές μου.Για τα φρούτα που λες νομίζω ότι θα βρεις εγώ πήγα στην Πολωνία που είναι και βόρεια, βρήκα κι έφτιαξα εκεί.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Moυ αρέσουν χωρίς κιμά.
Και με φλάσκες δεν έχω δοκιμάσει.
Τα κρεμμύδια γίνονται πολύ ωραία.
Καλά που μου τα θύμισες για αύριο!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα κοριτσάκι μου!!!!!!!

( fortounata) said...

τι παρατηρήσεις καλή μου;τέλεια!!!!πολύ καλή συνταγή.φιλιά

ΦΟΥΛΗ said...

καλό φάγωτα ,ήταν!!!!

D.Angel said...

Γουάου!
Και μ αρέσουν πολύ!
Καλή εβδομάδα γλυκιά μου

Dreamy Cloud said...

Καλά φαντάζουν τέλεια!! Με έπιασε μια λιγούρα :)

Thalassenia said...

Πω πω μούρλια, με κιμά, με τραχανά ή σκέτα με ρύζι.
Αγαπημένο καλοκαιρινό.
Τέλειο το έφτιαξες!!!

Φιλιά θαλασσένια.

Asteri (Maria) said...

Γεμιστά ! το τέλειο φαγητό!!!!!!!!! με μπόλικη φέτα και ζυμωτό ψωμάκιιιιιιιιιιιιιιιιι αχ λιγώθηκα χαχαχα
Φιλάκια

Artanis said...

Φάγαμε κάμποσες φορές το καλοκαίρι από δικά μας λαχανικά, τώρα τον χειμώνα, οι ντομάτες έχουν πράσινα σπόρια και είναι τραγανές σαν μήλα, όσο για τις μελιτζάνες, κοστίζουν 6$ η μία, οπότε άστο καλύτερα...
Από Σεπτέμβριο θα ξαναφτιάξω μποστάνι, και θα ψήσω και γεμιστά...Είναι νοστιμότερα στην ώρα τους...

Ευρύνοος said...

Σούπερ είναι..
πάντως με κιμά, τα φτιάχνουμε στην κατσαρόλα..
στο ταψί φτιάχνουμε μόνο με ρύζι..

αλλά απο τρελό άνθρωπο τι περιμένεις;

καλό ξημέρωμα :)

Unknown said...

Αχ τι βλέπω νυχτιάτικα.
Λύσσα να σε πιάσει, κι έχω κάτι λιγούρες.

VAD said...

Βάλε πράμα,βάλε πράμα,
μεσογειακή διατροφή;:))
Και βεαβίως συνοδεύεται απαραιτητα με τσιποουράκι,ταιριάζει...

Καλή εβδομάδα...

καλημέρα said...

Τη μελιτζανα, παρακαλώ, καλα τη μισή μην είμαι και πλεονεχτρα!
Το ταψί σου χαρμα οφθαλμών και η ιδεα με το γεμιστο κρεμμύδι πολύ καλή, θα εφαρμοστεί λίαν συντόμως (Λίλα, μαζί σου!)

Καλημέρα!

Και λοιπόν;E allora? said...

Λίλα είχα φάει γεμιστό κρεμμύδι με ρύζι πριν χρόνια και από τότε τα γεμίζω είτε με ρύζι είτε με κιμά

καλή βδομάδα

Και λοιπόν;E allora? said...

Ξανθή γέμισε κρεμμύδι και πες μου αν σου άρεσε!

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Γιαγιά Αντιγόνη κι εγώ προτιμώ χωρίς κρέας,θα επανέλθω και με τα σκέτα ;)

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

φουρτουνιασμενη ψυχη ( fortounata) ποτέ δεν ξέρεις....καμιά φορά εμπειρία των άλλων βοηθάει

καλή σου βδομάδα

Και λοιπόν;E allora? said...

Φούλη υπάρχουν ακόμα ;)

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

D.Angel φαίνεται ότι είχα χρόνο και ξεκουράστηκα;

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Dreamy Cloud κόπιασε ;)

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Thalassenia με τραχανά δεν έχω φάει και δε μου αρέσει...ή μάλλον δεν αρέσει στο στομάχι μου.

καλή σου βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Asteri το ζυμωτό ψωμί είναι σούπερ!!!!

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Artanis ούτε κι εγώ αγοράζω λαχανικά που δεν είναι η εποχής τους,είναι σαν να τρώω πλαστικό!

καλή σου βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Σιγά ππου είσαι τρελός Ευρύνοε,θα'λεγα πρωτότυπος και δημιουργικός :)

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

bear σε περιμένω να δοκιμάσεις :)

καλή σου βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

Άσε VAD έχω μάλλον κακά μαντάτα...πρόσεξα οτι το κρασί μου δημιουργεί ένα είδος αλλεργία κλαψ κλαψ......

καλή βδομάδα
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

καλημέρα είμαστε 2 άτομα αλλιώς θα έβαζα περισσότερα...είναι και μεγάλες εδώ,σαν παπούτσι,όπως και οι πιπεριές,γαϊδούρια σκέτα!!!

καλή σου βδομάδα
χχχ

καλημέρα said...

Χα, χα, χα, μελιτζανες παπούτσια, πιπεριές γαϊδούρια...ακόμα γελάω!

Και λοιπόν;E allora? said...

Άσε,άσε καλημέρα είναι πελώριες και δε θέλω να μάθω τι τους βάζουν και γίνονται έτσι!!!!Να μπορούσα να φωτογραφίσω μέσα στο σούπερ να δεις να καταλάβεις .....

sCaTterBraiN said...

όχι ότι δε μου αρέσουν τα βαρβάτα, αλλά αυτό φαίνεται πολύ κουραστικό βρε παιδί μου!
;-)
καλή εβδομάδα!

Skouliki said...

λατρευω γεμιστα αλλα τα τρωω χωρις κιμα :))

φιλακια

next_day said...

επιτέλους και ένα φαγητό που μου αρέσει και σίγουρα θα δοκιμάσω να φτιάξω!
φασαριόζικο φαίνεται αλλά απο ότι φαίνεται αξίζει τον κόπο!
μετά θα βάλω τον άντρα να πλύνει τα κατσαρόλια!
χαχαχ!!
δεν φτάνει δηλαδή που θα μαγειρέχω???

zoyzoy said...

Κρεμύδι θα'ναι σούπερ με κιμά θα το δοκιμάσω με τα κολοκύθια αυγολέμονο!

Γειά στα χέρια σου!
Φιλιά θαλασσινά!

Athanasios Int said...

αν δεν σου απονεμουν την χρυση κουταλα εμενα να με χ... πωπω θεικο!φαγηταρα!θα το κανω το Σαββατο!i love you... στο ειπα?!

mia maria said...

Τα γεμιστά είναι τα αγπημένα μας! Χωρίς κιμά κυρίως αλλά και με κιμά δεν έχω πρόβλημα. Το γεμιστό κρεμμύδι, μου φαίνεται πολύ ωραία ιδέα!

Και λοιπόν;E allora? said...

sCaTterBraiN μπελαλίδικο,όπως το είπες....αλλά μετά τρως 2 μέρες χαχαχ

Και λοιπόν;E allora? said...

next_day βγάζει πολλά να πλύνεις αλλά μπορείς να τρως για 2 μέρες ;)

χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

skouliki θα γράψω και με ρύζι,αν και η εκτέλεση είναι παρόμοια

Και λοιπόν;E allora? said...

zoyzoy αν σου αρέσουν τα κρεμμύδια βάλε 1-2 και μετά πες μου

καλημερούδια
χχχ

Και λοιπόν;E allora? said...

hug μετά να μου πεις εντυπώσεις

φιλιά

Και λοιπόν;E allora? said...

big mama μεγάλωσα με γεμιστά με ρύζι,εδώ που κάνω κουμάντο στην κουζίνα που και που για αλλαγή τα φτιάχνω και με κιμά.....τα χορτοφαγίας όμως είναι η πρώτη μου αγάπη ;)

φιλιά

Dinamitis said...

Εδωσες μια ωραια ιδεα για το κυριακατικο φαγητο!

Θενκς!

Και λοιπόν;E allora? said...

Dinamitis έγινε χαμός χθες φαντάζομαι!Είτε με κιμά είτε με ρύζι είναι γευστικά και μπαίνουν σε ταπεράκι ;)))

καλημέρα :)
χχχ

Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share