Όπως σας έχω πει σε παλιότερα ποστ πάω στο ίδιο σούπερ-μάρκετ εδώ και χρόνια.Στον πάγκο με τα αλλαντικοτυριά οι περισσότεροι με γνωρίζουν.Αναρωτιέστε πως;Δεν ξέρω αν σας έχω πει ότι τρελαίνομαι για τα αλλαντικά!Απ΄τους πρώτους μήνες βλέποντας τους ντόπιους έμαθα μια βασική λέξη "έττο" που αντιστοιχεί σε 100 γραμμάρια.Τους άκουγα που αγόραζαν ένα έττο απ'αυτό,ένα έττο απ'το άλλο.Έτσι στην αρχή έμαθα κι εγώ να αγοράζω με αυτή τη μονάδα μέτρησης.
Κάποια στιγμή αφού πήρα όσα ήξερα αναρωτήθηκα αν στην Ιταλία μας δίνουν να δοκιμάσουμε πριν αγοράσουμε.Δεν είχα δει ποτέ μου πελάτες να δοκιμάζουν
Εγώ:Με συγχωρείτε το σαλάμι Τοσκάνης πως είναι σαν αλλαντικό;
Υπάλληλος:Μοιάζει με το τάδε.
Εγώ:Δε το έχω δοκιμάσει.Πως είναι δηλαδή;Πικάντικο;Αλμυρό;Καπνιστό;
Με κοιτάζει με απορία ο υπάλληλος αφού δεν έχει ξανακούσει μια τέτοια ερώτηση.
Εγώ:Ξέρετε,δεν είμαι Ιταλίδα και δεν γνωρίζω τα αλλαντικά σας αλλά μου αρέσουν πολύ.Γι'αυτό όλες αυτές οι ερωτήσεις
Υπάλληλος:Ξένη είσαι;Από που είσαι;Νόμιζα ότι ήσουν Ιταλίδα γι'αυτό κοίταζα έτσι.Κάτσε να σου δώσω να δοκιμάσεις.έχω κάνει διακοπές Ελλάδα,στην Κω μπλα μπλα μπλα.Πόσα άτομα θα τα φάτε αυτά;
Εγώ:Μόνη μου,όλα δικά μου.Σας λέω μου αρέσουν πολύ.
Υπάλληλος:Μόνη;Μπράβο!
Κάπως έτσι γνώρισα το Ναζάριο,που μετά μου σύστηνε κάθε φορά κάποιον άλλον.Από τότε όταν με βλέπουν με το νούμερο να περιμένω το γεια θα το πουν αμέσως,ένα χαμόγελο θα μου ρίξουν.Θα ανταλλάξουμε νέα,ευχές,διακοπές.Όταν δεν υπάρχουν πελάτες θα μου δώσουν να δοκιμάσω.
Σιγά σιγά μου έμαθαν να διαλέγω το προσούτο που μου αρέσει,να ζητάω να μου το κόβουν λεπτό,να αναγνωρίζω ποιο είναι αλμυρό,μαλακό,δυνατό στη γεύση.
Όταν φτάνει στο κόκαλο είναι το πιο μαλακό και τρυφερό.Οι πελάτες δε το προτιμούν γιατί σπάει η φέτα μου είπε μια φορά ο Αλμπέρτο κι εγώ του απάντησα "στο στόμα θα μπει και θα μείνει το μισό,κόψε κόψε!".Θυμάμαι μια φορά μου λέει "δοκίμασε το σπεκ,θα σου αρέσει".Όχι μόνο μου άρεσε αλλά ξετρελάθηκα!Πού να δείτε το φίλο μου που ζει 15 χρόνια Ιταλία και τα 4 χρόνια που'μαστε μαζί τρώει πια αλλαντικά μόνο όταν διαλέγω εγώ.
Σήμερα λοιπόν σας έχω να τσιμπήσουμε Speck και τυρί που είναι καλυμμένο εξωτερικά με μαύρο πιπέρι Pepato Senese.Και τα δύο έχουν δυνατή γεύση,αφού είναι καλυμμένα με μαύρο πιπέρι.Το σπεκ δίνει την εντύπωση καπνιστού,στην πίτσα ταιριάζει πολύ.Ζητάω να μου το κόβουν λεπτά κομμένο,μη σας που ότι δε γίνεται ή ότι σπάει,είναι χαζομάρες.Μου΄χει τύχει Ελλάδα να μου κάνουν σκηνές για το προσούτο.
Το δε τυρί σαν μαλακιά γραβιέρα αλλά αρωματισμένη.Θέλουν κόκκινο κρασί και κριτσίνια ή ψωμί.
Όσοι περάσετε από Ιταλία δοκιμάστε και κάτι άλλο εκτός απ΄την μοτσαρέλα και το προσούτο.θα σας δείξω κι άλλα.
Sunday, February 28, 2010
Ελάτε να τσιμπήσουμε
Posted by
Και λοιπόν;E allora?
at
8:00 AM
Labels:
Αλλαντικά,
Αναμνήσεις,
Ιταλία,
Καθημερινότητα,
Τυριά
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
44 comments:
Τρελλαίνομαι για αλλαντικά και τυριά.
Το καλύτερό μου είναι μια πιατέλα από αυτά με ένα μπουκάλι καλό κρασί!!
Σπεκ δεν έχω δοκιμάσει, θα ψάξω να βρω!!!!
Λίλα είναι η καταστροφή μου τα αλλαντικά....αυτά που βλέπεις στη φώτο τα'φαγαμε.
Το σπεκ να είναι λεπτά κομμένο
καλημέρες
Σαν δεν ντρέπεσαι γαιδούρα, μου έτρεξαν τα σάλια πρωί πρωί νηστεύω κι όλας η θεούσα και με κόλασες (την κολασμένη!).
Το προσούτο το δοκίμασα πρώτη φορά φέτος και δεν μου άρεσε καθόλου, τίγκα στο λίπος. Δεν ξέρω βέβαια αν οι δικοί μας εισάγουν την χειρότερη μάπα και την ονομάζουν προσούτο γιατί ικανους τους έχω. Πάντως αυτά τα πικάντικα με το πιπέρι απέξω και τέτοια είναι το καλύτερό μου μιαμ!!!
Το προσούτο τίγκα στο λίπος;Όταν αγοράσω Μάγισσα Κίρκη θα σου δείξω πως πρέπει να είναι.Τα αλλαντικά μου αρέσουν αλλά το λίπος δε μου αρέσει.Εγώ στο σούπερ μάρκετ μπορώ να διαλέξω από ποιο μπούτι θέλω.Συνήθως υπάρχουν 10,αλμυρά,γλυκά,λίγο λίπος,πολύ λίπος,μαλακό,πιο παστό κτλ
Που να φας τυρί με μπούκοβο αφού σου αρέσουν τα καυτερά ;)
Πω πω τι μου κάνεις πρωί πρωί και είμαι και σαλαμού!! ζηλεύω!!!
Καλημέρα...
Α παπαπαπα!
Είσαι βαλτή να με ταράξεις πρωί-πρωί.
Μη πω τίποτα για την δίαιτα μου!
Καλέ εσύ έχεις κάνει διατριβή!!
καλημέρα!
νομίζω ότι αν ποτέ σε πετύχω ιταλία και μου κάνεις το τραπέζι θα φύγω 5 κιλά βαρύτερος.
:-)
ααααααααααααχ ήρθα σε οργασμό!!!!! σλιούρπ γιαμ!!!!
Τι να σου κάνω που είμαι μακριά!
Χα χα χα χα χα
Φιλιά πολλά
τυχερη εισαι στην πηγη!!!
Ααα να χαθείς πρωινιάτικα. σλουρπ
Αλήθεια τα Ιταλάκια τι σου είπαν για το 2-3 που έφαγαν από τον Παναθηναϊκό;
ΦΟΥΛΗ πάρε αεροπλάνο κι έλα.Να πάμε λαϊκή και σούπερ να μην ξέρεις τι να πρωτοπάρεις χααχα
Γιαγιά Αντιγόνη όταν φέρνουν καινούριο σαλάμι το δοκιμάζω πάντα.Πέρσι είχαν ένα απ΄την Τοσκάνη με σπόρους γλυκάνισο μέσα δε σου λέω τίποτα!!!!
sCaTterBraiN ήρθε πρόπερσι ο κολλητός από Ελλάντα για 4 μέρες,έφυγε με 2 κιλά παραπάνω αχαχα...περνάγαμε απ΄τους φούρνους όλο και κάτι τσίμπαγε
mahler76 είναι οργασμός σου λέω!!!Όταν έχω τραπέζι τις φιλενάδες μου μου το παίζουν δύσκολοι για τη σιλουέτα τους,όταν όμως βγάζω την πιατέλα με 4-5 αλλαντικά και τυριά τα πλακώνουν και μετά πλακώνονται στο γυμναστήριο...χαχαχα
D.Angel Ρώμη δεν είχες δοκιμάσει αλλαντικά;
Pansofix τυχερή το ξέρω....να δούμε όταν θα πάω να κάνω τις εξετάσεις αίματος να δω πόσο τυχερή θα΄μαι ...ουψ!
bear εδώ ασχολούνται με Μίλαν,Ιντερ,Γιουβέντους,Τορίνο,άντε καμιά Γένοβα και Αταλάντα....τις ομάδες της πρωτεύουσας τις έχουν γραμμένες κι έτσι οι γνωστοί μου δεν είπαν τίποτα.
Ax! Αυτές τις πιατέλες με τα αλλαντικά και τα τυριά, τις πεθύμησα, αλλά τις αποφεύγω για παχυντικούς λόγους. Όταν αρχίσω τρώω ασυναίσθητα, μέχρι να τελειωσει το κρασί ή το ψωμί.
Στην Ιταλία δοκίμασα διάφορα, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες, λόγω φοιτητικών περιορισμών, αυτών που με φιλοξένησαν.
Σήερα θα είναι αλλιώς, υποθέτω.
Καλό μήνα
ΥΓ: Νόμιζα ότι το σπεκ είναι εβραίϊκο, γιατι το πουλούσε ένας τύπος στο Μοδιάνο, που πουλούσε και εκείνα τα καφέ αυγά φούρνου, για τους εβραίους, κοντά στη συναγωγή τους.
Σπέρα ΔΥΣΠΙΣΤΕ .
Βρίσκω δύσκολο το σπεκ να είναι εβραϊκό για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για χοιρινό πόδι.Βέβαια η λέξη είναι γερμανική και ισως να φτιάχνουν κάτι άλλο.Αυτό το σπεκ που προτείνω προέρχεται από μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Αυστρία το Alto Adige.Εκεί μάλιστα μιλάνε ιταλικά και τιρόλο.
Τώρα πια τα αλλαντικά δεν είναι ακριβά όπως παλιότερα κι έτσι πια οι φοιτητές τα αγοράζουν.Ξέρεις πόσοι πάνε στο διάλειμα να αγοράσουν ψωμί και αλλαντικά απ'το σουπερ για το μεσημεριανό;!Με 3 ευρώ αγοράζεις μια μπαγκέτα,μια μοτσαρέλα και 80 γραμμάρια αλλαντικό από μορταδέλα Μπολόνιας,σαλάμι Μιλάνου,Τοσκανης,κόπα,σπιανάτα,ζαμπόν και ό,τι άλλο φαντάζεσαι!
ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ.ΘΑ ΤΟ ΕΧΩ ΥΠ ΟΨΙΝ.
ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ :)))
μια πιατέλα με τυριά και αλλαντικά και ένα μπουκάλι κρασί... τέλειο!
σημειώνονται για το επόμενο ταξίδι στην Ιταλία!
φιλιά, καλή βδομάδα και καλό μήνα!
To spek θα το βρούμε στο Ελλαδιστάν ή πρέπει να ετοιμάσω βαλίτσες?
Ωραία τα αλλαντικά μου αρέσουν κι εμένα..
κάποτε έφαγα όμως ρποσούτο που μάλλον δέν ήταν καλό και κόντεψα να δω τα ραδίκια ανάποδα..
απο τότε είμαι πολύ επιφυλακτικός..
έχω πετύχει όμως και καταπληκτικό προσούτο..
για το speck δέν γνωρίζω..
όσο για τα γκουρμέ τυριά είναι απίθανα..
ειδικά κάποια με βότανα σε λάδι..
καλό μήνα :)
Προχθές κρατήθηκα στο ύψος μου και δεν δοκίμασα μπισκοτάκια.
Σήμερα το διάβασα, κατέρευσα και πάω στην κουζίνα, γμτ τέτοια ώρα...
Δεν γράφεις για ταινίες καλύτερα!!!
Φιλιά θαλασσένια.
Μου αρέσουν κι εμένα και τα ιταλικά αλλαντικά και τα τυριά. Την πρώτη φορά που είχα ακούσει τη λέξη σπεκ είχα απορήσει. Φεύγω γιατί γουργουρίζει η κοιλιά μου μ΄αυτά!
Αυτά μάλιστα! Είναι κρυμμένα μυστικά!
Θα τα'χουμε υπόψη μας, μην ανησυχείς καθόλου!
Δεν μπορείς να μην δοκιμάζεςι συνέχεια μοτσαρέλα.
Είναι απίθανη όπως και αν την φας.
οσο για το προσούτο ποτέ δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως με την υπόλοιπη συμμορία.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ στην ανοιξιάτικη ΙΤΑΛΙΑ.
Πάει .... δεν την βγάζω καθαρή σήμερα...... λιποθυμώ!
Γκντούπ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
χεχεχεχεχε
Φιλιά
Καλό μήνα
δεν τρωω κρεας και αποφευγω τα αλλαντικα εκτος αν μιλαμε για γαλοπουλα
φιλια και καλο μηνα
Χρήσιμες πληροφορίες για εμάς που μας αρέσουν και τα αλλαντικά και τα τυριά! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS καλό μήνα φίλτατε :)))
Betty έχουν πολύ ωραία αλλαντικοτυριά και σε όσα ταξίδια έχω πάει στην ενδοχώρα πάντα δοκιμάζω
καλό μήνα
χχχ
Gi Gaga Kouni Beli χμμμμ φαντάζομαι ότι μπορείς να το βρεις σε τπτ ντελικατέσεν όπως πχ τη μπρεζάολα
καλό μήνα φίλτατε
χχχ
Ευρύνοε δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες ότι δεν ήταν καλό το προσούτο....για εξήγησε γιατί μπορεί απλά να ήταν το είδος.Εξάλλου υπάρχουν πολλά όχι μόνο το γνωστό της Πάρμα.
Από τυριά είχα φάει πριν μερικά χρόνια που το'λεγαν "καλόγερος μεθυσμένος" γιατί το΄φτιαχνα σε μοναστήρι και με κρασί.Νταξ...φανταστικό τύρι!
καλό μήνα
χχχ
Thalassenia η προσταγή σου θα εκτελεστεί άμεσα....ταινιοκριτική λοιπόν το επόμενο ποστ :)))
καλό μήνα
χχχχ
kiki μου το νησί σου έχει πολλές λιχουδιές που μου αρέσουν όπως πχ το πεπόνι σας με το προσούτο
καλό μήνα
χχχ
kitsosmitsos θα επανέλθω και με άλλα μυστικά....χρόνο να βρω ;))
καλό μήνα
χχχχ
Αστρο-συμμορίτες εγώ πάλι δεν ενθουσιάζομαι με τη μοτσαρέλα,βέβαια εδώ πέρα δε βρίσκεις την "καλή" όπως αν πας στο νότο....εκεί τρως μοτσαρέλα!!!!
καλό μήνα
Asteri που να δεις στο σπίτι μου που πέρασε ο τυφώνας ο δίποδος και τέλειωσαν όλα χαχαχα
καλό μήνα
φιλιά
skouliki σε αλλαντικά μου αρέσει πολύ και το κοτόπουλο,όπως και η μπρεζάολα που είναι είτε από μοσχάρι είτε από άλογο
καλό μήνα
χχχχ
big mama όταν έρχονται φίλοι Ελλάδα τους γράφω σε λίστα τι να δοκιμάσουνε,το ίδιο σκέφτομαι να κάνω και για εσας που έρχεστε Ιταλία για διακοπές ή για δουλειές
καλό μήνα
χχχχ
Εννοώ οτι μάλλον ήταν ληγμένο με απαίσια γεύση.. σε μαγαζί μάλιστα!
ελπίζω να καταλαβαίνεις τον δισταγμό μου μετά απο αυτό το ατυχές περιστατικό να ξαναεμπιστευτώ προσούτο..
χαιρετώ σε :)
Πωπωππω Ευρύνοε δεν θέλω να φανταστώ τι σας δώσανε να φάτε για να μου λες ότι είχε τη γεύση ληγμένου ένα αλλαντικό που να φανταστείς είναι παστό.Έχεις τα δίκια σου,δε μπορώ να πω κάτι άλλο.
καλημερούδια
Post a Comment